Įvardijo, kam lauke geriau nebūti

Padidėjus oro užterštumui Vilniaus mieste, Aplinkos apsaugos agentūros vyriausioji specialistė Vilma Bimbaitė pataria vengti buvimo lauke. Labiausiai oro tarša gali paveikti vaikų, senjorų ar nėščių moterų sveikatą – būtent šioms asmenų grupėms pašnekovė pataria geriau likti namie.

V. Bimbaitė pasakoja, kad bene didžiausi oro taršos kiekiai Vilniaus mieste yra pastebimi Žirmūnų oro kokybės tyrimų stotyje prie intensyvaus eismo gatvių. Tačiau ne tik Žirmūnuose, bet ir visame mieste, prie intensyvaus eismo arterijų užfiksuojami didžiausi taršos kiekiai – ne tik kietosiomis dalelėmis, bet ir kitais teršalais.

Spūstys Vilniuje

Taršą kelia ir „vietiniai židiniai”

Labiausiai Vilniaus orą teršia transportas, pavasarį ir vasarą – pakeltoji tarša – dulkės, kylančios, nuo nešvarių gatvių, o žiemą didelę taršos dalį sudaro individualių namų šildymas kietuoju kuru. Beje, anot specialistės, žiemą tarša mieste būna didžiausia. Vis dėlto, oro tarša Vilniuje priklauso ne tik nuo pačių miestiečių. Dažnai pasitaiko ir vietinės oro taršos židinių, tokių kaip statybos.

Šalia jūsų namų kitas naujai statomas namas ir jo statybų aikštelėje kylančios dulkės gali užteršti aplink esantį orą. V. Bimbaitė pažymi, kad statybų aikštelės turėtų būti drėkinamos, kad dulkės nesklistų į aplinką, bei nuolat prižiūrimos, tačiau dažnai statybų įmonės šių reikalavimų nesilaiko.

Oro tarša kyla tiesiai iš kaminų

Skatina įgyti naują įprotį

Anot pašnekovės, oro taršai įtaką daro ir pramonės bei energetikos įmonės, tačiau oro, kuriuo kvėpuojame, kokybė priklauso ir nuo mūsų pasirinkimų – kokiu transportu mieste keliaujame, kokiu kuru apsišildome individualius namus. Pasibaigus žiemai, miestų ir miestelių savivaldybės turėtų pasirūpinti gatvių valymu – šis procesas taip pat sumažina teršalų kiekį ore.

V. Bimbaitė skatina įgyti naują, bet naudingą įprotį – kasdien pasitikrinti ne tik kokie orai laukia, bet stebėti ir oro užterštumo rodiklius. Tai gyventojai gali padaryti interneto svetainėje adresu www.gamta.lt, skyriuje „Oro kokybė šiandien”. Vis dėlto, ekspertė teigia, kad oro tarša išlieka ir artimiausiu metu išliks panaši – kardinalių permainų nenumatoma.