Kol vieni pirks gyvas ar dirbtines eglutes, o kiti apsiribos šakomis, tikėtina, atsiras ir tokių, kurie sutemus su kirviu ar pjūklu rankoje išsiruoš į artimiausią mišką žaliaskarę tiesiog nusikirsti nelegaliai.

Valstybinių miškų urėdijos miškininkai ragina gyventojus prieš šventes nesavivaliauti miškuose ir nekirsti eglučių. Visoje Lietuvoje esantys įmonės regioniniai padaliniai siūlo įsigyti kirstų eglučių arba eglių ir pušų šakų.

Kalėdinių eglučių kirtimas

Baudos už nelegalų eglučių kirtimą, pasak Valstybinių miškų urėdijos specialistų, tikrai nėra mažos, todėl, ir pažeidėjų, iš miško neteisėtai gabenančių eglutes, mažėja.

Kalėdinių eglučių kirtimas

„Anksčiau buvo pastebimas didesnis savavališkas eglučių kirtimas. Šiuo metu atsiranda tik pavieniai atvejai, kadangi baudos didelės ir finasiškai tai neapsimokantis reikalas. Juolab išsirinkti tai, kas patinka, nedarant jokios žalos gamtai, galima čia pat, girininkijoje. Žmonių sąmoningumas jau ateina“, – džiaugėsi girininkas Marius Kvietkauskas.

Kalėdinių eglučių kirtimas

Girininkas M. Kvietkauskas pasakoja, kad žmonės kirtimui pasirenka gražiausius ir sveikiausius medelius, pasodintus miško kultūrose ir taip daro didelę žalą gamtai. Siekdami apsaugoti miškus nuo vagišių, miškininkai, kaip ir kasmet, planuoja gruodžio mėnesį vykdyti reidus.

„Miškų prevencija yra vykdoma nuolat, o prieš kalėdinį laikotarpį ypač stebimos kultūros, kuriose yra pasodintos eglutės. Tai, žinoma, daro įtaką, kadangi žmonės mato, jog yra važinėjama ir žiūrima. Tai irgi atgraso iš tikrųjų. Pagal patvirtintą grafiką yra daromi reidai, kiekvieną savaitę yra važinėjama visame mūsų regioninio padalinio teritorijoje pasirinktinai – vieną dieną galime būti Nemenčinės girininkijoje, kitą – Pabradėje, niekas nežino, kur mes atsirasime“, – tikina M. Kvietkauskas.

Miškininkai primena, kad savavališkas eglučių kirtimas yra Lankymosi miške taisyklių pažeidimas, kuris užtraukia ir administracinę baudą. Nelegaliai pasipuošti namus Kalėdoms bandančiam fiziniam asmeniui tenka sumokėti nuo 14 iki 30 eurų baudą bei atlyginti gamtai padarytą žalą. Ji lygi eglutės ar šakos kainai urėdijoje. Juridiniam asmeniui tokia bauda siekia nuo 30 iki 90 eurų.

Privataus miško savininkas savame miške gali nusikirsti eglutę, tačiau su savimi turėtų turėti nuosavybę įrodančius dokumentus.

Taip pat Valstybinių miškų urėdijos kaip ir kasmet organizuos akciją „Parsinešk Kalėdas į savo namus 2018“. Gruodžio 20-ąją miestų aikštėse žmonėms nemokamai bus dalijamos eglių šakos. Tokiu būdu bus raginama prisijungti prie gamtos išsaugojimo bei kovoti su neteisėtu eglučių kirtimu.