GRYNAS.lt komanda kartu su Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnais išvyko patikrinti Vilniaus apylinkėse žvejojančių žvejų.

Aplinkosaugininko Kęstučio Kazakevičiaus teigimu, žvejai tampa vis sąmoningesni, o tam, pasak pašnekovo, įtakos turi ir piniginių baudų dydis.

„Pažeidimų kiekvienais metais tendencingai mažėja, nes atsakomybės yra pakankamai didelės. Pavyzdžiui, žvejojant draudžiamame tą daryti ruože bauda šiuo metu siekia nuo 120 iki 300 eurų su pažeidimo padarymo įrankių konfiskavimu. Kalbant apie neteisėtai sugautą žuvį, jeigu, tarkim, būtų sugauta lašiša, tai gamtai padaryta žala siektų 580 eurų ir, kaip jau minėjau, besąlyginis įrankių konfiskavimas“, – pasakojo aplinkosaugininkas.

Iki šiol aplinkosaugininkai visoje Lietuvoje jau surengė 220 reidų, kurių metu patikrino virš 2500 žvejų. Visoje Lietuvoje gamtos apsaugos pareigūnai kol kas nustatė 127 pažeidimus. Iš jų 29 – šiurkštūs. Sučiuptas ir vienas neteisėtą žvejybą vykdęs verslininkas. Iš pažeidėjų konfiskuoti 52 mėgėjų žvejybos ir 42 ne mėgėjų žvejybos įrankiai.

Aplinkosaugininkas žvejus brakonierius įspėja, kad kontrolė užtikrinama visą parą, todėl besitikintys nelegaliai pasigauti šios karališkos žuvies, neturi būti ramūs net ir tamsiuoju paros metu.

Akcija „Lašiša 2018“ tęsis iki lapkričio 20 d., pareigūnai ir toliau organizuos aplinkosauginius reidus, stebės žuvitakius, siekdami užtikrinti saugią lašišinių žuvų migraciją į nerštavietes. Pastebėjus brakonieriavimo atvejus, gyventojai ir žvejai kviečiami ir toliau nelikti abejingais ir apie juos nedelsiant pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.