Per pastaruosius keturis šių metų mėnesius, į specialias dėžutes, pastatytas prekybos centruose visoje Lietuvoje, šalies gyventojai atnešė 2,799 t perdegusių energiją taupančių lempučių, iš jų – daugiau nei 2 t surinkta per balandį ir gegužę. Tokius duomenis pateikia VšĮ „Ekošviesa“, įvertinusi nuo vasario surinktų lempučių kiekius.

„Akivaizdžiai pasiteisino mūsų iniciatyva – šių metų pradžioje išplėsti energiją taupančių lempučių surinkimo tinklą, pastatant specialias dėžutes visoje Lietuvoje esančiuose prekybos centruose, – sako VšĮ „Ekošviesa“ vadovas Tadas Ruželė. – Esame maloniai nustebinti tokiu šalies gyventojų sąmoningumu negaunant už elektros atliekas jokio atlygio. Vadinasi, sudarius žmonėms tinkamas atidavimui sąlygas, jie jau yra pasiruošę keisti savo įpročius į aplinkai draugiškus“. Pasak T. Ruželės, kad nebenaudojamų energiją taupančių lempučių surinkimo punktai labai reikalingi, parodė ir didelis mažesnių miestelių gyventojų aktyvumas: tik pastačius dėžutes, jos buvo užpildytos per porą dienų.

Perdegusios energiją taupančios lemputės šviečia 5-15 kartų ilgiau ir naudoja 5 kartus mažiau elektros energijos – šviesa paverčia net 80-90 proc. sunaudotos energijos, tačiau išmestos su komunalinėmis atliekomis, tampa pavojingos ir gamtai, ir žmogui. „Dar kartą atkreipiame šalies gyventojų dėmesį, jog dėl lemputėse esančio gyvsidabrio jos yra priskiriamos prie pavojingų atliekų, todėl labai svarbu lemputes atiduoti saugiai, – sako „Ekošviesos“ atstovas. – Dedant jas į specialias dėžutes reikia stengtis nesudaužyti ar kitaip nepažeisti, kad jos nepaskleistų gyvsidabrio garų“. T. Ruželė taip pat primena, jog perkant energiją taupančią lemputę prekybos centre, galima ten atiduoti ir jau nebeveikiančią.

Didžiuosiuose šalies miestuose veikia 34 elektroninių atliekų surinkimo punktai, kuriuose yra priimamos ir energiją taupančios lemputės. Taip pat daugiau kaip 100 specialių dėžučių energiją taupančioms lemputėms surinkti yra prekybos tinklo „Topo centras“ parduotuvėse (21), prekybos centruose „Senukai" (40), Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatoriaus „Lesto“ klientų aptarnavimo centruose (50).

Senų energiją taupančių lempučių surinkimas ir utilizavimas yra ilgalaikė ES vykdomos ekologinės politikos dalis. VšĮ „Ekošviesa“ energiją taupančias lemputes Lietuvoje surenka nuo 2010 m. Surinktos lemputės yra atiduodamos elektroninių atliekų perdirbėjams, kurie, naudodami specialias technologijas, saugiai pašalina gyvsidabrį, o stiklą perdirba antriniam panaudojimui. Šiuo metu energiją taupančios lemputės yra renkamos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Utenoje, Ukmergėje, Mažeikiuose, Prienuose, Zarasuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Panevėžyje, Elektrėnuose, Alytuje, Telšiuose, Šiauliuose, Biržuose, Druskininkuose, Jonavoje, Kėdainiuose, Radviliškyje, Raseiniuose, Tauragėje, Jurbarke, Visagine, Marijampolėje.