Intenrete lietuvių kalba apie rūšiavimo naudą prirašytos devynios galybės, bet praktinių patarimų kaip tai daryti - mažai. GRYNAS.lt siekia užpildyti šią spragą ir paruošė teisingo rūšiavimo gidą bei prašė skaitytojų siųsti klausimus apie rūšiavimą. Atsakome ir tikimės, kad tai padės Lietuvos gyventojams teisingai rūšiuoti.

Atsakymus į pirmuosius 12 klausimų galite rasti ČIA.

1. Vitalijus:
Kilo keletas klausimų dėl šiukšlių rūšiavimo:
1. Kur reikėtų mesti tuščias talpas nuo oro gaiviklių, dezodorantų?
2. Kur reiktų mesti tuščias skardines (nuo konservų, alaus skardines), metalinius dangtelius?
3. Kodėl negalima į popieriui skirtus konteinerius mesti picų dėžių (juk jos yra kartoninės)?

Atsakome:
1. Aerozolinių flakonėlių negalima mesti į metalui skirtus konteinerius, nes jie gali būti sprogūs arba degūs. Tokios atliekos traktuojamos kaip pavojingos ir jas reikia atiduoti į atliekų surinkimo aikšteles. Atliekų surinkimo aikštelių adresus galite rasti ČIA.
Tai gana nepatogu, tad po vieną jų vežioti tikrai neapsimoka. Gal yra galimybė juos kažkur sandėliuoti ir nuvežti „prie progos“? O gal geriau šias prekes pakeisti perdirbamomis alternatyvomis?

2. Metalo atliekos metamos į plastiko arba stiklo konteinerį. Skirtingi vežėjai elgiasi skirtingai, tad skaitykite kas parašyta ant rūšiavimo konteinerių. Ten turi būti nurodyta. Jei ne – meskite į plastiko.

3. Taip, jos pagamintos iš kartono, bet dažniausiai būna smarkiai suterštos riebalais. Jei dežė tikrai švari, tuomet galite drąsiai mesti. Gal bent viršutinė jos dalis neriebaluota? Nuplėškite ją ir išmeskite į rūšiavimo konteinerį. Suterštos dalies vieta bendrajame konteineryje.

2. Agne:
Kur mesti vienkartines sauskelnes? Į bendrą?

Vienkartinės sauskelnės neperdirbamos. Joms vieta bendrame atliekų konteineryje.

3. Tėja:
Rūšiuodama atliekas visada susiduriu su dilema kaip geriau pasielgi su plastikiniais aliejaus buteliais. Kiek žinau, norint juos mesti į plastiko konteinerius reikia išplauti, kad nebūtų riebaluoti, bet iš kitos pusės plaudama tokį butelį naudoju gėlą vandenį. Tai kur mažesnė blogybė? Ar plastikinis butelis į bendras atliekas, ar praktiškai veltui leidžiamas geriamasis vanduo?

Vanduo leidžiamas neveltui. Juk jį naudojate tam, kad sąvartynai būtų mažesni. Visgi, ši dilema visada buvo ir yra diskusijų objektas. Visada bus geriau, jei perdirbimui atrinkta

Visada bus geriau jei pakuotė yra švari ir neriebaluota, bet naujausios perdirbimo technologijos dabar leidžia perdirbti ir aliejuotus butelius. Tereikia pasirūpinti, kad butelyje būtų likę kuo mažiau aliejaus ir, kad jis būtų užkimštas ir likučiais neužterštų kitos pakuotės. Tad jei tikrai nenorite plovimui naudoti vandens – bent išvarvinkite aliejaus likučius.

Tas pats galioja daugumai pakuočių – plauti nebūtina, svarbu, kad joje neliktų maisto likučių.

4. Raminta:
Ar tiesa, kad dauguma lankstinukų ir reklaminių laikraštukų nėra tinkami mesti į popieriui skirtą konteinerį? Jei taip, ką tuomet su jais daryti?

Netiesa. Dauguma tinka perdirbimui. Meskite į popieriaus konteinerį, bet ką „popieriško“. Perrūšiavimo centre dirbantys žmonės atrinks kas bus perdirbta.

Plastiku padengtą popierių meskite į plastiko konteinerius!

5. Aušrinė:
Iškilo klausimas dėl pakuočių, iš vidaus dengtų plona folija, rūšiavimo. Galbūt neteisingai apibūdinau, nesu tikra. Tokiose pakuotėse būna kai kurie varškės sūreliai, ledai, javainių batonėliai. Iš išorės atrodo kaip paprastas plastikas, tačiau vidus blizga kaip folija. Kadangi bulvių traškučių pakeliai nerūšiuojami, maniau, kad ir šios pakuotės nerūšiuojamos. O kaip yra iš tikrųjų? Gal visgi rūšiuojamos kaip plastikas?

Folija padengtą pakuotę reikia mesti į plastiko konteinerį

Naujausios perdirbimo technologijos dabar leidžia perdirbti praktiškai visas pakuotes. „Žaliasis taškas“ atstovas Arūnas Makauskas GRYNAS.lt pasakojo, kad į plastiko konteinerius galima (ir reikia) mesti pakuotes kurios iš vienos pusės padengtos folija. Netgi ir traškučių pakuotes!

6. Humito:
Skaičiau, kad metalo rūšiavimui tinkami metaliniai kamšteliai. Ar turima omeny ir kamštelius nuo alaus, sulčių, konservuotų dalykų - juk jie viduje turi gumos, kuri dažnai visai neiškrapštoma. O gal guma neturi įtakos?

Taip, bet kokias metalo atliekos tinka mesti į metalo (plastiko) konteinerį. Perdirbimo metu jos lydomos aukštoje temperatūroje ir suyra.

7. Rasa:
Ar metant pakuotę nuo šampūno, indų ploviklio, skalbiklio, reikia išplauti pakuotę? Ir ar galima mesti kamštelius nuo plastikinių butelių, pvz.: mineralinio, gaiviųjų gėrimų, nes kažkur skaičiau, kad jų negalima mesti į plastiko konteinerį.

Taip, pakuotes nuo šampūnų, indų ploviklio, skalbiklio ir pan. reiktų išplauti. Nebūtina itin kruopščiai to daryti, tiesiog gerai praskalaukite, išdžiovinkite ir užsukę kamštelį meskite į atitinkamą konteinerį.

Kamšteliai nuo plastikinių butelių taip pat yra perdirbami. Ankščiau tokių kamštelių neperdirbdavo, nes nebuvo tam technologijos. Šiuo metu visi Lietuvoje surinkti kamšteliai tikrai perdirbami.

8. Gintarė:
Kur mesti medinius vyno kamščius? Ar jie perdirbami?

Vyno kamščiai neperdirbami. Medinius galite mesti į bendrą atliekų konteinerį, nes jie lengvai suyra. Plastikinius meskite į plastiko konteinerį.

9. Darius:
Galime pranešti, kad mūsų darbovietėje šiandien atsirado rūšiavimo dėžutės.
Dėl kartono ir kartoninių picų dėžių (jei jos būtų sausos ir neriebaluotos) rūšiavimo netinkamumo? Paaiškinkite.

Sveikiname, kad ėmėtės atsakingos iniciatyvos. Gamta jums padėkos. Visi Vilniaus biurai gali nemokamai užsisakyti rūšiavimo dėžes. Jų turinys taip pat bus nemokamai ištuštintas.

Picos dėžes galime mesti į popieriaus konteinerį, jei jos tikrai švarios ir sausos. Tokia bendra taisyklė priimta dėl to, kad dažniausiai jos būna riebaluotos. Dažniau neriebaluota būna viršutinė dėžės dalis. Ją galima nuplėšti ir mesti į rūšiavimo konteinerį.

10. Saulius:
Priminkite, kur reikia mesti plastiku padengtą popierių? Į popieriaus ar plastiko konteinerį? Ir dar. Ar nieko tokio, kad nuo stiklinių butelių nenulupu etikečių? Labai tingisi...

Plastiku padengtą popierių meskite į plastiko konteinerį.

Tikrai nieko baisaus jei nenulupate etikečių. Surinktas stiklas yra industriniu būdu smulkinamas ir išlydomas aukštoje temperatūroje. Proceso metu sudega ir butelių etiketės.

Jeigu turite daugiau klausimų, rašykite ir siųskite nuotraukas į grynas@.grynas.lt

Rūšiavimas