Dosni fotomenininko ornitologo parama

30 tūkst. Eur miško išsaugojimui skyrė fotomenininkas ornitologas Kęstutis Čepėnas, miško apylinkėse praleidęs savo vaikystę. K. Čepėno nuomone, kito tokio rūšių įvairove pasižyminčio seno ąžuolyno šalia nėra, o jame ornitologas stebėjo Lietuvoje itin retus paukščius: mažąjį erelį rėksnį, žvirblinę pelėdą, bene visas šalyje gyvenančias genių rūšis, juodąjį gandrą, jūrinį erelį, netoliese įsikūrusį erelį žuvininką.

„Prieš keletą metų, pamatęs iškirstą, su šiuo plotu besiribojantį sklypą, turėjusį tokius pačius vertingus medynus, supratau, kad reikia veikti, kitaip prarasime šį unikalų ąžuolyną visiems laikams“, – teigė K. Čepėnas.

Nusprendęs imtis konkrečių veiksmų, fotomenininkas subūrė dar keletą bendraminčių – Šimčikų šeimą ir Robert Stupak, prie sklypo išpirkimo prisidėjusių finansine parama – ir kreipėsi į „Sengirės fondą“ su prašymu įvertinti mišką. Susipažinę su unikaliomis sklypo savybėmis, fondo mokslininkai patvirtino, kad miškas atitinka visus kriterijus ir ateityje galės virsti sengire. „Džiaugiamės, kad visų lėšomis ir pastangomis pavyko išsaugoti ąžuolyną nuo pjūklo“, – sakė K. Čepėnas.

Sklypo išpirkimui skirta bendruomenės GPM parama

Anot fondo bendraįkūrėjo režisieriaus Mindaugo Survilos, praėjusiais metais gauta GPM parama, kuri net trigubai viršijo sumą, paaukotą 2020 m., taip pat itin svariai prisidėjo prie miško ploto Moniškyje išsaugojimo.

Moniškis

„Nepaprastai dėkojame visiems, padėjusiems išpirkti šį rūšių įvairove gausų mišką – tiek privatiems rėmėjams, tiek visai fondo bendruomenei, kuri praėjusiais metais skyrė mums labai svarbią auką – savo 1,2 proc. GPM“, – teigė M. Survila.

Miške – 130 metų skaičiuojantis ąžuolynas

Vertingiausioje Žirgės miško sklypo dalyje auga senas lapuotynas su 130 metų siekiančiais ąžuolais, senomis drebulėmis, uosiais, liepomis. Plote taip pat gausu negyvos medienos, aptikta bebravietė ir kanopinių žvėrelių veiklos pėdsakai.

Fondo mokslininkai taip pat nustatė, kad miške gyvena jau minėti į Raudonąją knygą įtraukti geniai – baltnugaris genys, pilkoji meleta. Be to, teritorija svarbi ir mažiesiems ereliams rėksniams, kurių Lietuvoje gyvena daugiau nei 20 proc. visos rūšies populiacijos Europoje.

Per visus 2021 m. „Sengirės fondas“ išpirko dar 9 sklypus ir globoja jau 50 ha miškų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją