Maironio eilės „kaip puikūs slėniai sraunios Dubysos“ padiktavo idėją – paversti ekspoziciją milžinišku upės slėniu su žydinčiomis pievomis, skrajojančiais drugiais, vingiuojančia Dubysos upe.
Dubysos regioninio parko lankytojų centro ekspozicija įrengta pagal projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti“, finansuojamą Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Projekto iniciatorius – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie AM, partneris – Dubysos regioninio parko direkcija, rangovas - UAB „Baldų sistemos“.

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie AM direktoriaus Alberto Stanislovaičio, lankytojų centrų vidaus ekspozicijų tikslas – ne tik patraukliai pateikti informaciją lankytojams apie saugomą teritoriją, bet įtraukti juos į pažinimo procesą, skatinti gilesnį susidomėjimą gamtos vertybėmis, kraštovaizdžio ir biologine įvairove, lankymosi galimybėmis.

Dubysos regioninio parko ekspozicijos ašis – žemėlapis su išryškinta Dubysos upe, išgraužusia slėnį. Dubysos slėnio amžius matuojamas tūkstančiais metų - nuo paskutiniojo ledynmečio ledyno pakraščio pasitraukimo iš Lietuvos.

Interaktyviose žemėlapio dalyse supažindinama su Dubysos slėnio sandara, jo formavimusi - iškyla tūriniai maketai: slėnio atkarpos su upe, salpinėmis pievomis. Visa tai reikia atrasti, ištraukti, sudėti iš atskirų dalių.

Ekspozicijoje virš Dubysos upės „pastatytas“ padidintas Lyduvėnų geležinkelio tiltas, kurį galima išardyti, surinkti, stende sužinoti jo istoriją. Aplinkui – žydinčios pievos. Jose dėstomos įvairios temos: akcentuojama parko išskirtinė vertė, aprašomi slėniai, supažindinama su raguvomis, šaltiniais, tufų atsiradimu. Visa tai randama „žolėje“, ją praskleidus, nustūmus, atvertus.

„Pievose“ integruota dėlionė apie pievų tipus, retuosius augalus. Gencijoninis melsvys pasakoja apie unikalų savo gyvenimo kelionę – nuo kiaušinėlio iki drugio. Šalia – daugybė drugelių, reikia juos atpažinti, rasti jiems vietą. Vertinga informacija apie drugelio vystymosi ciklą. „Žolėje“ apstu žaidimų apie vaistinius augalus, čia sužinosite, kokia spalva dažo augalai, pasiklausysite pievos gyventojų skleidžiamų garsų.

Gyvenimas verda ir Dubysos upėje. Stende reikia išsiaiškinti, kokie upės gyventojų vardai, kur jie gyvena, kuo naudingi upei. Lankytojus turėtų sudominti žaidimas „Lašišos kelionė į nerštavietę“.
Iš atliekų, rastų upėje ar pievoje, kuriama nuo taršos dūstančios žuvies instaliacija. Lankytojui pateikiama informacija – per kiek metų suyra įvairios šiukšlės, kaip taupiai naudoti daiktus ir neteršti gamtos.

Ekspozicijoje dėmesys skiriamas ne tik gamtai, bet ir kultūros paveldui. Žaidimų, kryžiažodžių dėka lankytojas sužino aplinkinių miestelių istoriją, piliakalnių legendas. Ypatingas dėmesys skiriamas Maironiui, apdainavusiam šį kraštą: „...pražydo, pasklido žiedai po laukus ir pievas išpynė margai...“.

Emociškai paveiki lankytojų centro ekspozicija pritaikyta gamtosauginei pažintinei veiklai: ne tik individualiam lankytojui, bet ir grupėms, neįgaliems žmonėms. Čia vyks edukaciniai užsiėmimai.

Dubysos regioninio parko direkcijos vadovas Vygantas Kilčiauskas neabejoja, kad Dubysos slėnis – vienas raiškiausių ir vaizdingiausių erozinio upės slėnio kraštovaizdžio pavyzdžių Lietuvoje. Tad džiaugiasi, kad taip gyvai ir patraukliai pavyko perkelti į lankytojų centro ekspoziciją, bei tikisi, kai tik bus galima, sulaukti daug lankytojų bei sudominti juos parko vertybių išsaugojimu.

Kai baigsis karantinas Dubysos regioninio parko lankytojų centro ekspoziciją bus galima aplankyti Kaulakiuose (Dubysos g. 2a, Kaulakių k., Raseinių r. sav.). O kol kas kovo 5 dieną 14 val. ekspozicijos pristatymas visuomenei vyks virtualiai, tiesiogiai bus transliuojamas direkcijos FB paskyroje – https://www.facebook.com/dubysosregioninioparko.direkcija
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)