Vaizdas nuliūdino

Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje stovintys kupolai įnešė šiek tiek daugiau gamtos į miestiečių gyvenimą.

Kaune, geležinkelio stotyje, įrengtas kupolas pristato Sengirę, Klaipėdoje, netoli Danės krantinės, esantis paviljonas reprezentuoja saugomą kalvyną, o štai Vilniuje - Neries upės slėnį.

Kupolai įrengti dar visai neseniai, tačiau vasario 21 dieną, sekmadienį, vienas „Tik Tok“ programėlės vartotojas savo paskyroje pasidalino Vilniuje įrengto kupolo „Saugomas slėnis“ vaizdu kiek ironiškai klausdamas „Ar jau buvot įspūdingiausiame Vilniaus slėnyje?“

Iš jo nufilmuoto vaizdo įrašo matyti, kad Vilniuje, Europos aikštėje, esančiame kupole išvartyti eksponatai, mėtosi šiukšlės. Nebebuvo ir kupolo durų rankenos.

„Na ką atvažiavom, gavom rekomendaciją, sakė - tikrai užsukit į slėnį. Čia yra saugoma kažkas labai gražaus, labai vertingo. Eikime ir pažiūrėkime. O tik pažiūrėkite, kiek visko prisaugota“, – pamatytą netvarką komentavo vaikinas.

Susisiekus su vilniečiu, jis teigė ir anksčiau pastebėjęs, kad kupolą miestiečiai naudoja ne pagal paskirtį. „Jau prieš savaitę ar dvi matėm, kad ten kebabus valgydavo mokiniai, vis sėdėdavo paaugliai“, - sako vaikinas.

Anot jo, sekmadienis buvo ramesnė diena, žmonių kupole nebuvo matyti, tad jis ir užsuko, o pamatytas vaizdas nemaloniai nustebino. „Tokių kupolų ne visur pamatysi, todėl buvo įdomu, bet užėjus pasidarė liūdna“, – teigia pašnekovas.

Kreipėsi į tiekėjus

Vilniaus miesto savivaldybė informavo, kad už kupolo naudojimą ir priežiūrą atsakinga Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT), kuri kreipėsi į savivaldybę su prašymu 2020 m. spalio - 2021 m. kovo mėn. eksponuoti nekomercinį informacinį stendą (kupolą) apie Lietuvos saugomas teritorijas.

„Labai apgailestaujame, kad dar yra tokių piktavalių žmonių, kurie gadina visuomenei skirtas gamtosaugines iniciatyvas. Nacionalinių ir regioninių parkų direkcijos yra ne kartą pranešusios, kad sugadinami, apipaišomi informaciniai stendai, net išpjaustomi Europos Sąjungos logotipai, vagiamos laiptų pakopos nuo piliakalnių, sukūrenamos pavėsinės ir niokojamos kitos visų žmonių poilsiui skirtos vietos“, - komentavo VSTT viešųjų ryšių specialistė Diana Rakauskaitė.

„Labai norime kreiptis į geros valios žmones - jeigu pamato, kad niokojama saugomų teritorijų infrastruktūra, būtinai pranešti artimiausios saugomos teritorijos direkcijai arba tiesiog skambinti telefonu 112“, - sakė ji.

D. Rakauskaitės teigimu, apie kituose miestuose esančių kupolų apgadinimus nebuvo pranešta, o už jų priežiūrą visuose trijuose miestuose atsako viešųjų pirkimų konkursą laimėjusi įmonė „Šmikis“, į kurią ir buvo kreiptasi dėl kupolo atnaujinimo po incidento.

D. Rakauskaitė sako, kad VSTT viešųjų pirkimų būdu pasitelkdama rangovą UAB „Šmikis“ siekė sukurti ir eksponuoti gamtosauginio švietimo objektą-stendą, kuriuo miesto gyventojams būtų pristatoma natūrali Lietuvos gamta: sengirės, unikalus kraštovaizdis, biologinės įvairovės fragmentai, taip pat per juos norėta miestiečius supažindinti su saugomomis vertybėmis, sudominti ir šviesti.

„Šiuolaikinis miesto žmogus yra nutolęs nuo gamtos, todėl šiuo objektu siekiama sukurti gamtos oazę mieste, suteikti galimybę kiekvienam atsigręžti į gamtą, padėti suvokti didžiausią mūsų krašto turtą ir išsaugoti šias vertybes ateities kartoms“, - kalbėjo pašnekovė.

Intensyviai tvarkomas

VSTT informavo, kad tiekėjas turėjo pasirūpinti kokybišku kupolų įrengimu, sutarimu su savivaldybėmis bei lauko ploto nuomos mokėjimu. Jam taip pat nustatyti reikalavimai lauko reklamos eksponavimui. Po montavimo kupolas turėjo būti patikrintas užtikrinant jo saugumą ir reprezentatyvumą.

Sutartyje numatyta, kad kupolą įrengusi bendrovė pasirūpina švaros ir tvarkos palaikymu lauko reklamos objekte jo eksploatavimo laikotarpiu, padengia objekto eksploatacines išlaidas. Iškilus techninėms kliūtims, dėl kurių kupolų eksponavimas negalimas arba dalinai negalimas, ji turi jas pašalinti ne ilgiau kaip per 2 darbo dienas.

Susisiekus su bendrovės „Šmikis“ atstovu Antanu Gaidamavičiumi, jis VSTT jau buvo informuotas apie incidentą ir buvo pradėti tvarkymo darbai.

„Mums pranešė VSTT, gavome nuotraukas. Įvertinome situaciją ir pradėjome šalinti defektus. Manau, per pora dienų viską padarysime ir kupolas vėl veiks“, - sakė jis.

„Žinoma, gaila, kad taip atsitiko, bet mes labai to nesureikšminame. Tokių dalykų galima tikėtis, nes objektas stovi viešoje erdvėje. Kupolai yra atviri visuomenei. Jie turi tam tikrų instaliacijų, kurios gana trapios“, - teigė A. Gaidamavičius.

Vilniaus kupole padarytos finansinės žalos bendrovė kol kas neįvertino ir tikino apie incidentus kituose kupoluose negirdėjusi.

Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje stovintys žalieji kupolai yra ne komerciniai, o į socialinius tikslus orientuoti objektai, skirti pažintinei ir edukacinei veiklai, o jų lankymas - nemokamas.

Baigus kupolų eksponavimą, kuris kaip numatyta iš viso turėtų trukti ne trumpiau kaip 6 mėn., jie vėl bus perduoti VSTT ir, planuojama, bus pastatyti prie nacionalinių parkų lankytojų centrų, kur ir stovės toliau.

Saugomos teritorijos Lietuvoje užima apie 17,5 proc. šalies ploto. Turime 5 nacionalinius ir 30 regioninių parkų, kurie užima daugiau kaip pusę visų saugomų teritorijų ploto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)