Sezonas kol kas vangus

Atšilę orai ir pavasariniai lietūs paskatino iš slėptuvių išlįsti vynuogines sraiges. Jau nuo balandžio buvo galima rasti ne vieną sraigių supirkėjų skelbimą. Pavyzdžiui, Kaltinėnuose (miestelis Šilalės rajono savivaldybėje) už kilogramą šių moliuskų jums mokės 80 euro centų. Panevėžyje už tą patį kiekį sraigių gausite nuo 60 iki 70 euro centrų, Šakių rajone – 60 euro centų.

Pernai sraigių supirkimo kainos buvo panašios, jos svyravo nuo 60 iki 70 euro centų už kilogramą, retesniais atvejais supirkėjai siūlė 50 ar 80 euro centų. Pavyzdžiui, supirkėjai, moliuskus surenkantys iš Joniškio, Pasvalio, Pakruojo, Šiaulių, Panevėžio apylinkių, mokėjo po 70 euro centų, iš Nemenčinės – 60 euro centų už kilogramą.

Supirkėjas iš Panevėžio pasakojo, kad kol kas sraigių daug nesulaukė: „Buvo šalta, nors yra saulė, bet nesulaukėme lietaus, todėl sraigių yra mažai. Jų šiek tiek surinko, kai buvo paliję, bet dabar vėl laukiame.“ Pirmieji moliuskai, sako supirkėjas, buvo pristatyti balandžio gale.

Sraigės

Vyras sraiges superka pačiame mieste. Čia gyventojai moliuskus pristato patys. Taip pat jis vyksta ir į rajoną, mažesnius miestelius, iš kurių žmonėms iki miesto atkakti sunkiau. Už kilogramą šis supirkėjas siūlo 60 euro centų, o nuolatiniams rinkėjams, kurie surenka didesnius moliuskų kiekius, ir 70 euro centų.

Pernai sraigių rinkimo sezonas buvo geras, tokio jis tikisi ir šiemet. Gyventojų pristatytų moliuskų dydį supirkėjai įvertina jas persijoję per specialų aparatą. Jei sraigė neiškrenta, ji yra tinkamo dydžio. Pagal taisykles, moliusko kiautas turi būti 28 mm skersmens, apie 5 proc. sraigių gali būti mažesnės. Panevėžietis surinktas sraiges pristato perdirbėjams.

Užsidirbti galima

Sraigių rinkimas – vieniems įdomi pramoga, kitiems – geras būdas prisidurti. Sraigių rinkėja Joana pasakoja, kad moliuskus renka kasmet. Tai jai padeda papildomai užsidirbti.

Išeina moteris į į pievas trims valandoms, per tiek laiko po lietaus galima susirinkti ir apie 37 kg sraigių ir uždirbti apie 25 eurus.

Pernai per nepilnus du mėnesius ji buvo pririnkusi apie 350 kg sraigių, kadangi už kilogramą supirkėjas mokėjo po 70 euro centų, ji uždirbo 245 eurus.

Sraigės

Anot jos, ieškoti sraigių reikia iškart po lietaus. Jos paprastai telkiasi senuose soduose ir grioviuose bei ten, kur ilgiau laikosi drėgmė.

Supirkėjams moka daugiau

Susisiekus su vienu iš perdirbėjų sužinojome, kad nuo balandžio 20 dienos iki gegužės pradžios sraigių buvo pasirodę ir supirkėjai kažkiek jų spėjo pristatyti. Šiuo metu moliuskų nėra. Jis patvirtina, kad sraigių rinkimo sezonas priklauso nuo orų.

Anot jo, šiemet supirkėjams už kilogramą moliuskų jie moka daugiau – 1,10 euro. Panašias kainas yra nustatę ir kiti perdirbėjai. Pernai kainos buvo kuklesnės, na o šiemet brango viskas, taigi ir supirkimo kaina pakilo.

Iš gautų sraigių įmonė ruošia sraigių mėsą, skirtingo skonio sraigių rinkinius su kiautais bei sraigių gleives.

Sraigių gleivės surenkamos, užkonservuojamos ir parduodamos kosmetikos gamintojams. Keletas tokių yra ir Lietuvoje. Sraigių mėsa paprastai keliauja į Vokietiją, Prancūziją, Italiją ir Ispaniją. Vis dėlto lietuviškų vynuoginių sraigių produkcijos galima rasti ir mūsų didžiuosiuose prekybos centruose.

Sraigės

Sraigių perdirbėjas sako, kad superkamų moliuskų kiekis svyruoja nuo 100 iki 200 tonų per sezoną. Didesni tiekėjai, anot jo, per sezoną gali nupirkti net ir milijoną tonų. Taigi moliuskų kiekiai išties įspūdingi.

Taisyklės, kurių reikia laikytis

Vynuoginės sraigės – saugoma rūšis, įtraukta į Europos Bendrijos svarbos gyvūnų ir augalų rūšių sąrašus. Aplinkos apsaugos departamentas informuoja, kad nors sraiges rinkti leidžiama, privalu laikytis tam tikrų taisyklių, antraip galima gauti baudą.

Lietuvoje vynuogines sraiges galima rinkti visur, išskyrus gamtinius rezervatus, zoologinius ir botaninius zoologinius draustinius bei kitas saugomas teritorijas, jeigu tai numato šių teritorijų veiklą reglamentuojantys teisės aktai.

Fiziniams asmenims (rinkėjams) ir juridiniams asmenims (supirkėjams) leidžiama rinkti ir supirkti sraiges nuo vynuoginių sraigių vegetacijos pradžios iki liepos 1 d. Rinkėjams leidžiama moliuskus rinkti tada, kai jų skersmuo yra ne mažesnis kaip 28 mm. Prieš superkant privalu sraiges išrūšiuoti supirkimo vietoje.

Supirkėjai sraiges turi išrūšiuoti pagal skersmenį. Po rūšiavimo supirkimo vietose negali likti daugiau kaip 5 proc. mažesnių vynuoginių sraigių, nei leidžiama.

Sraigės

Pernai Vyriausybė pritarė, kad gamtoje užaugusių vynuoginių sraigių tvarkymo paslaugas būtų galima teikti pagal paslaugų kvitą. Jei iki šiol žmonės galėjo būti įdarbinti valyti, perrinkti, rūšiuoti vynuogines sraiges tik pagal darbo sutartį, viskas tapo paprasčiau ir gyventojai gali pasididinti savo pajamas atsižvelgiant į užimtumą ir norus.

Per vynuoginių sraigių supirkimo laikotarpį juridiniai asmenys prieš 5 darbo dienas iki supirkimo pradžios turi raštu arba el. paštu info@aad.am.lt informuoti Aplinkos apsaugos departamentą apie supirkimo vietas.

Už neteisėtą laukinių gyvūnų gaudymą, žalojimą, naikinimą, šių gyvūnų ar jų dalių paėmimą iš natūralios aplinkos fiziniams asmenims gresia baudos nuo 60 iki 300 eurų, o juridiniams asmenims – nuo 110 iki 600 šimtų eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją