Atliekų tvarkymo bendrovė visoje Lietuvoje prižiūrės daugiau nei 700 hektarų žaliųjų plotų. Bendrovė atsakinga už žaliuosius plotus Vilniaus Karoliniškių ir Lazdynų mikrorajonuose, Šiauliuose, Marijampolėje, Kazlų Rūdoje, Alytuje, šiam tikslui kartu su nuolatine kasdienine teritorijų priežiūra bus pasitelkta apie 350 darbuotojų ir beveik 110 įvairios technikos – žoliapjovių, traktorių, mažųjų traktorių, vejapjovių, šienavimo robotų.

„Esame pasiruošę ir pradedame vykdyti aplinkos priežiūros darbus. Šiais metais tobuliname aplinkos priežiūros procesą, pasitelkdami ir informacinių technologijų sprendimus. Į visą techniką diegiami davikliai, kurie fiksuoja buvimo vietą, judėjimo trajektoriją, darbo laiką, darbines apsukas, tai leidžia efektyviau paskirstyti resursus. Pačioje dirvoje bus įdiegti drėgmės davikliai, tad galėsime lengvai užtikrinti pakankamą gėlynų drėgmę, planuoti laistymą“, – teigė bendrovės Teritorijų priežiūros verslo direktorė Diana Lubė.

D. Lubė atkreipia dėmesį, kad žolė pjaunama pagal nustatytus prioritetus, pirmiausia darbai atliekami svarbiausiose miestų vietose – centrinėse aikštėse, prie pagrindinių gatvių, skverų, žiedinių sankryžų, vėliau šienaujamos erdvės daugiabučių kiemuose, gyvenamuosiuose rajonuose. Šienavimo sezoną planuojama tęsti iki spalio mėnesio.

Šienavimas Bendrovės nuotr.

Žolė miestuose bus šienaujama atsižvelgiant į oro sąlygas ir žolės augimo greitį. Numatoma, kad žolės aukštis turi būti ne didesnis nei 5-15 cm, Vilniuje šiais metais ir toliau bus laikomasi prevencinės žolės pjovimo sistemos – bus šienaujami tik pievų pakraščiai prie gatvių, kad gyventojai būtų apsaugomi nuo erkių pavojaus, būtų užtikrinamas eismo saugumas, tačiau pievose galėtų augti augalai, gyvūnija, tačiau prie daugiabučių gyvenamųjų namų žolė bus pjaunama visu plotu. Prieš pradedant šienauti, buvo atliekami ir paruošiamieji darbai – žaliuosiuose plotuose surenkamos atliekos, akmenys, šakelės, kurie gali trukdyti žolės pjovimo darbų efektyvumu.

„Siekdami išsaugoti drėgmę ir mikroelementus, nupjautą ir susmulkintą žolę paliekame pievose. Nupjauta žolė yra mulčiuojama, taip apsaugant veją sausrų metu, padedant išlaikyti pakankamą drėgmės lygį, o vėliau pasisavinti kaip trąšą. Tik tuo atveju, jei žolė pjaunama jau didesnė nei 15 cm, ją surenkame, nes toks šieno kiekis mulčiavimui yra per didelis, uždengia žolę ir trukdo jai augti“, – komentavo D. Lubė.

Miestų parkuose, skveruose, aikštėse taip pat bus įkuriami gėlynai, bendrovė rūpinsis gėlynais Marijampolėje, Kazlų Rūdoje, Šiauliuose. „Pavasarinių gėlių kompozicijos jau yra pasodintos ir džiugina gyventojų akį, netrukus pradėsime sodinti jau vasarines gėles, krūmynus, dekoratyvius augalus. Iš viso miestuose prižiūrėsime beveik 100 įvairaus dydžio gėlynų“, – komentavo D. Lubė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją