Gali nuliūdinti

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) meteorologas Gytis Valaika sako, kad kovas atrodys kaip sausio ir vasario tęsinys, taigi didelio stebuklingo atšilimo laukti nevertėtų.

Anot jo, orų modeliai prognozuoja, kad kovas bus truputį vėsesnis už normą. Meteorologai vertina du pagrindinius orų modelius – amerikiečių ir europietišką. Tiek vienas, tiek kitas, sako pašnekovas, dabar rodo tą patį – kovas bus truputėlį šaltesnis už daugiametę normą. Bus ir kiek mažiau kritulių nei įprastai.

„Pasižiūrėjom į ilgalaikes temperatūros prognozes. Jeigu kažkas galvojate, kad atėjus kovui ateis pavasaris, tuomet jus labai nuliūdinsime.

Pavasaris

Vasario viduryje buvo stebimas staigus stratosferos šilimas. Pagal teoriją po maždaug 3 savaičių nuo įvykio galimas atšalimas ir prie žemės paviršiaus. Regis būtent taip ir atsitiks. Visi ilgalaikių prognozių modelių rezultatai pasisuko į šaltesnę pusę – kovas prognozuojamas truputį šaltesnis už daugiametę normą. Išvertus į paprastų žmonių kalbą, šaltesnis už vidurkį kovas reiškia, jog tęsis panašūs orai į tuos, kurie buvo sausį ir vasarį. Orų sąlygos primins tai besibaigiančią žiemą, tai prasidėjusį ankstyvą pavasarį“, – rašė G. Valaika.

Jis taip pat priminė, kad vidutiniškai Lietuvoje pavasaris prasideda nuo kovo 10–11 d., o žiema daugeliu atvejų pasibaigia iki pavasario lygiadienio (kovo 20 d.).

Įžvelgia naują tendenciją

Meteorologas sako, kad jau keli metai iš eilės pastebima tam tikra tendencija, kuri gali pasikartoti ir šiemet – pavasariai atrodo ištęsti, labai šiltų orų nesulaukiame. G. Valaika sako, kad dažnai klaidingai įsivaizduojama, kad su kovo 1 diena turi ateiti pavasaris, tačiau šis mėnuo yra labiau žiemos mėnuo, ypač pirmoji jo pusė.

„2020, 2021 ir 2022 metų balandžio-gegužės mėnesiai buvo šaltesni už normą, todėl dažnai atrodydavo, kad ankstyvojo pavasario laikotarpis tarsi įstrigo. Tikėkimės, šiemet tokia situacija neatsikartos“, – rašė jis.

Kodėl orai pavasarį vėsesni, atsakyti sunku. Meteorologas teigia, kad trejus metus gal ir buvo galima sakyti, kad tai tik sutapimas, jog pavasaris vėsus ir ilgas, tačiau jei tai pasikartos ir šiemet bus tikrai panašu į tendenciją.

„Tokie buvo pastarieji pavasariai: tai pasninga, tai ištirpsta, bet šilumos daug nėra. Orai priklauso nuo atmosferos cirkuliacijos, bet norint sužinoti, kas slypi po tuo, jau reikėtų daryti atskirą tyrimą“, – tikino pašnekovas.

Vis dėlto jis sako, kad vėsesnis pavasaris nereiškia, kad visos dienos iš eilės bus šaltos. Pasitaikys ir šiltesnių, ir vėsesnių dienų.

Metų laikų neprarasime

G. Valaika sako, kad Lietuvoje dėl Saulės aukščio virš horizonto (ji aukštai nepakyla) vyrauja keturi metų laikai ir taip bus visada, nepaisant to, kad jų skirtumai pamažu nyksta.

Pavasaris Vilniuje

„Žiemos stipriai pašiltėjo ir tas pavasaris tarsi užstringa. Tai labiausiai susiję su atmosferos cirkuliacijomis kai temperatūra naktį būna labai šalta kur nors šiaurės rytuose, o dieną jau gali lyti. Iš šiaurės ir pietų staigūs pokyčiai dažniausiai ir yra bent jau iš dalies nulemti klimato kaitos.

Įprastai Lietuvoje vyrauja vakarinė pernaša, bet matome, kad padažnėjo atvejų, kai atslenka oras iš pietų ar šiaurės, o tai daro įtaką temperatūrai. Mes tokių norminių orų, kad atitiktų vidurkį, turime vis rečiau. Dažniausiai gauname vieną ar kitą kraštutinumą“, – kalba jis.

„Matyti, kad pailgėjo pavasaris, vasara, ruduo, o žiema patrumpėjo, bet visi sezonai vis tiek yra“, – pridūrė meteorologas.

Pašnekovas tęsia, kad šylant klimatui tirpsta ledynai, dėl to atmosferos cirkuliacija išsibalansuoja, o orai keičiasi: „Ledynai formuoja tam tikrą sūkurį, kuris sulaiko šaltį, kai ledo mažiau sūkurys susilpnėja ir nebėra toks stiprus.“

Orai artimiausiomis dienomis

LHTM duomenimis, kovo 1-os naktį rytiniuose rajonuose vietomis nedideli krituliai, daugiausia šlapdriba, dieną kritulių tikimybė maža. Naktį ir rytą kai kur plikledis. Temperatūra naktį nuo 3 laipsnių šalčio iki 2 šilumos, dieną 2–7 laipsniai šilumos.

Artėjantis pavasaris Vilniuje

Kovo 2 d. kritulių tikimybė maža. Temperatūra naktį nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 šilumos, dieną 3–8 laipsniai šilumos.

Kovo 3-os dieną daug kur numatomi krituliai, daugiausia nedideli – lietus, šlapdriba. Temperatūra naktį nuo 3 laipsnių šalčio iki 2 šilumos, dieną 1–6 laipsniai šilumos.

Kovo 4 d. vietomis nedideli krituliai, daugiausia sniegas. Naktį ir rytą daug kur plikledis. Temperatūra naktį 1–6 laipsniai šalčio, dieną nuo 1 laipsnio šalčio iki 4 šilumos.

Kovo 5 d. protarpiais krituliai, daugiausia sniegas. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų, 8–13 m/s, naktį pajūryje gūsiai 15–18 m/s. Temperatūra naktį 1–6 laipsniai šalčio, dieną nuo 2 laipsnių šalčio iki 2 laipsnių šilumos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)