Priklauso nuo oro sąlygų

Stintų žvejyba nėra paprastas darbas. Ji labai priklauso nuo oro sąlygų. Štai prieš beveik dvi savaites Baltijos jūros priekrantės žvejai „Vakarų ekspreso“ portalui guodėsi, kad jūra audringa ir stintų žvejoti nėra kaip. Tuomet šių žuvų turguose net nebebuvo, o prieš tai jų kaina dėl stygiaus buvo pasiekusi ir 12,99 euro už kilogramą.

Tuomet portalui Priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacijos vadovas Mindaugas Rimeikis sakė, kad šiemet stintos didelės, jų ilgis siekia maždaug 20–22 cm. Šių žuvelių buvo atsiradę iš jūros pusės ir prie Preilos, ir prie Nidos, kur paprastai nebūdavo.

Jis teigė, kad pasibaigus audroms žvejai galės vėl gaudyti stintas, tik nėra aišku, ar jos nebus nukeliavusios į Kuršių marias, nes nei laivybos, nei įplaukos kanalai nėra gilinami, jos galėjo nuplaukti ir iki Karaliaučiaus srities.

Stintos Shutterstock

Žuvininkystės įmonių asociacijos „Lampetra“, kuri vienija Kuršių marių žvejus, vadovė Sigita Jakubauskienė antradienį sakė, kad kol kas Kuršių mariose intensyvi stintų žvejyba nevyksta.
„Kol kas laukiame, bandymai pavieniai vyksta, bet masinės žvejybos dar nėra. Šiemet, kaip žvejai ir kalba, stintų žvejyba yra prasidėjusi anksčiau. Praėjusią savaitę mes truputį jos sužvejojome, bet šią savaitę pamaryje siaučia dideli vėjai, neleido išeiti, taigi šią savaitę nelabai pavyko, o kitą – žiūrėsim, gal jau stinta bus atplaukusi ir iki mūsų. Dabar ji turėtų būti priekrantėje“, – kalbėjo ji.

Asociacijos vadovė pridūrė, kad žvejams visada reikia palankaus vėjo, be to, svarbus ir saugumas, tad jei siaučia audros, planus gaudyti agurkais kvepiančias žuvis tenka atidėti iki kol oras pagerės.

Kainos nemažos

Pasidairius internete galima surasti nemažai skelbimų, kuriuose siūloma įsigyti šviežių arba rūkytų stintų. Pavyzdžiui, iš vieno pardavėjo feisbuke stintų galima užsisakyti nuo 4 kg. Už vieną kilogramą šių žuvų pardavėjas prašo 8 eurų ir sako, kad jei pirksite daugiau, kaina kris. Skelbime pabrėžiama, kad stintos didelės, gaudytos tinklais.

Rūkytų stintų iš pajūrio galima nusipirkti ir Kaune. Vienoje rūkykloje jos darbuotoja sakė, kad už kilogramą rūkytų žuvelių prašo 16,90 euro. Moteris atviravo, kad stintas pristato jų prigaudę žvejai, tačiau žuvų daug nėra, taigi jas parduoda tada, kai turi.

Stintos Shutterstock

Lietuviškų šviežių stintų galima nusipirkti ir kitose parduotuvėse internete. Čia prašoma 14,50 euro už kilogramą. Tačiau pardavėjai įspėja, kad šių žuvų tiekimas sudėtingas, todėl garantuoti, kad jų bus tada, kai užsimanysite, negali: „Tikrų stintų žvejyba labai priklauso nuo oro sąlygų. O kadangi mes prekiaujame tik išvakarėse pagautomis žuvimis, nėra jokių 100 proc. garantijų dėl oro Lietuvoje.

Stintų kainos kasmet sukelia daug aistrų. Štai 2022 metų lapkričio gale šviežios vidutinio dydžio lietuviškos stintos Naujajame turguje kainavo 8,99 euro už kilogramą. Be abejo, jų kaina priklauso ir nuo miesto, kuriame jos parduodamos.

Pigi nebus ir per šventę

Reikia tikėtis, kad iki tradicinės „Palangos stintos“ šventės, kuri šiemet vyks vasario 10–12 dienomis ir bus jubiliejinė (rengiama 20 kartą), orai pagerės ir šių žuvų miesto svečiams nepritrūks, o ir kainos nesikandžios.

Žvejų atstovas Mantas Laužikas sako, kad prieš kurį laiką stintų buvo nemažai, tačiau dabar jų kiekiai sumenkę, pagaunama nedaug. „Tikimės palankaus vėjo, orų permainų ir gal jų bus“, – sako jis ir priduria, kad stintų pasirodymus sunku prognozuoti. Kartais jos pasirodo kai paspaudžia šaltukas, kartais atvirkščiai.

Palangos stintos

Stintos gaudomos tinklais didelėmis akimis 14–20 cm, taip pat tinklaičiais, gaudyklėmis. Jis patvirtina, kad stintos šiemet daug didesnės nei pernai.

M. Laužikas teigia, kad stintų kaina žemiau nei 5,50 euro už kilogramą net nebuvo nukritusi, bet ir šios buvo ne tokios didelės. Šiemet, sako jis, ši žuvis bus nepigi, nes jų nėra daug, o norinčiųjų paragauti – į valias, reikia patenkinti paklausą. „Kas daugiau mokės, tas ir paragaus. Turbūt galima pasakyti taip“, – situaciją komentuoja žvejų atstovas.

Pigiai stintų galima nusipirkti tik kai yra jų perteklius, o to, pašnekovo teigimu, nebuvo jau gal 6–7 metai.

Tiesa, stintų šventei, nepaisant prastų orų žvejybai, žuvų turėtų užtekti, mat visi ruošiasi iš anksto. „Stintų šventė negali būti be stintų“, – sako M. Laužikas, tačiau primena, kad kainos kaip ir įprasta jos metu bus didesnės.

Stinta

Agurkais kvepiančių žuvų galima nusipirkti ne tik iš Lietuvos pajūrio. „Mes jūros ne tiek daug turime, bendradarbiaujame su Latvijos žvejais, Estija, Suomija, iš kurių galima žuvies parsivežti“, – kalbėjo žvejų atstovas.

Prašo nepamiršti taisyklių

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) primena, kad stintaujant svarbu laikytis tam tikrų taisyklių – galima turėti ne daugiau kaip 4 įrankius ir ne daugiau kaip 12 kabliukų, taip pat reikia turėti žvejo mėgėjo bilietą. Prieš ir po žvejybos privaloma sutvarkyti aplinką – 5 metrų spinduliu nuo žvejybos vietos turi būti surinktos visos komunalinės atliekos.

„Jei į žvejybą atėjote su viena meškere, ant jos galite kabinti 12 kabliukų. Jei atsinešėte 2 meškeres – po 6 kabliukus, jeigu 3 meškeres – po 4 kabliukus, jei 4 – po 3 kabliukus ant kiekvienos meškerės. Sužvejotų stintų skaičius neribojamas, bet nepamirškite: jei žvejojama ne nuo ledo, visas kitas pagautas žuvis, išskyrus stintas ir plekšnes, reikia nedelsiant paleisti atgal į tą patį vandens telkinį“, – apie pagrindines žvejybos taisykles pranešime spaudai kalbėjo Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas.

Jei žvejojama nesilaikant Mėgėjų žvejybos taisyklių, pavyzdžiui, naudojama daugiau kabliukų, nei leidžiama, asmeniui gali grėsti administracinė bauda iki 60 eurų.

Jei žvejys atvyksta nešinas draudžiamu įrankiu, pavyzdžiui, statomuoju tinklu, tinkliniu ekranu ar didesniu nei 1 metro skersmens tinkliniu samteliu, jam grės bauda nuo 120 iki 300 eurų ir bus konfiskuoti draudžiami įrankiai, rašė AAD.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)