Naujųjų Valkininkų miško gėrybių turgelio, įsikūrusio prie kelio iš Vilniaus į Dzūkiją, nežino gal tik niekuomet tuose kraštuose nesilankiusieji. Bet kartą per metus čia vyksta vienintelė Lietuvoje tokia šventė, sudominanti ne tik atsitiktinius pakeleivius.

„Šia švente dzūkai pažymi grybavimo sezono pradžią ir sėkmingai paneigia mitą, kad bobausiai yra nuodingi grybai“, – sakė Dargužių amatų centro direktorė Sigita Markevičiūtė Švedė.

Ponią Sigitą šventėje susiradau pirmiausiai, nes knietėjo sužinoti dar prieš pandemiją ragauto jos ypatingo patiekalo – bobausių su sraigėmis receptą.

Bobausių šventė Varėnos raj.

„Pirmiausiai prisirenkam bobausių, tris kartus juos nuverdam. Tada prisirenkam sraigių. Dvi savaites jas ruošiam, kad išsivalytų. Išverdam sraiges su prieskoniukais. Tuomet ant sviesto su česnaku kepam bobausius ir sraiges. Į keptuvę anksčiau sudedame bobausius, nes sraigės jau yra virtos ir jas galima trumpiau čirškinti. Kepti užtenka 10 minučių“, – išdavė skanėsto paruošimo paslaptį S. Markevičiūtė Švedė.

Nespėjau laiku užsirašyti į sraigių ragautojų eilę, todėl šį kartą pasimėgavau labiau tradiciniu dzūkų patiekalu – bobausiais, keptais su spirgais, svogūnais ir bulvėmis. 4 eurai už tokį skanėstą niekam neatrodė brangu. O 1,5 kilogramo pintinėlę šviežių bobausių šventėje buvo galima įsigyti už 8 eurus. Už kelių šimtų metrų, miško gėrybių turgelyje jie kainavo brangiau, bet tai – pelnyta bausmė patingėjusiems apsidairyti.

Bobausių šventė Varėnos raj.

Norinčius pažinti vytelių amatą iš arčiau, sertifikuota amatininkė Virginija Sebestinienė kvietė į vytelių pynimo pamoką. Agnė ir Skirmantas Laužikai šventėje siūlė įsigyti savo rankų darbo gaminių, o nuostabiais keramikiniais savo rankų darbo indais prekiavo keramikas Artūras Matonis. Muzikos ir dainų programą Bobausių šventėje pristatė Indrės ir Algirdo šeimyninis duetas.

Bobausių šventę nuo 2017 m. organizuoja Naujųjų Valkininkų kaimo bendruomenė drauge su partneriais iš Dargužių amatų centro ir Varėnos rajono savivaldybės. Pandemijos metu bobausiai taip pat dygo, bet šventės surengti nepavyko, todėl ši, organizuota po poros metų pertraukos, buvo ypatingai išsiilgta visų jos svečių ir dalyvių.

Šventėje sutikti daugkartiniai Lietuvos grybavimo čempionato ir tarptautinių grybavimo varžybų nugalėtojai iš Paluknio „Kremblių“ grybautojų komandos ne tik uostė keptų bobausių kvapą, bet ir turėjo organizatoriams svarbų pasiūlymą.

„Kokia čia grybų šventė be grybavimo varžybų? Siūlau kitais metais kartu su švente surengti ir Pasaulio bobausiavimo čempionatą“, – kalbėjo „Kremblių“ kapitonas Vytenis Daugudis.

Jis prisipažino, kad rinkti pavasarinius grybus mėgsta ne ką mažiau už rudeninį grybavimą.

„Pernai bobausiai dygo ypatingai gerai, pririnkdavau pilnas pintines. O šiais metais sniegas nutirpo gerokai per anksti, tai jiems trūko drėgmės, kovą naktimis buvo stiprūs šalčiai. Dabar Dzūkijos miškai jau gavo ir lietaus, ir šilumos, tai bobausių dygimas jau prasidėjęs, bet tikrai ne toks gausus, kaip pernykštis“, – pasakojo palukniškis.

Apie nepalankius bobausiavimui pavasario orus užsiminė ir Naujųjų Valkininkų grybautojai. Jų teigimu, dar neseniai bobausiai buvo visai maži ir tik prieš šventę jau galima buvo prisirinkti. Šventei bobausius savaitę rinko visas Naujųjų Valkininkų kaimas, kad, neduok Dieve, jų nepristigtų. Šylant orams bobausiavimo sezonas netruks pasibaigti ir grybautojams beliks laukti pirmųjų voveraičių bei birželinių baravykų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją