Pasaulinę Žemės dieną Jungtinės Tautos oficialiai paskelbė 1971 m. Žemės dienai buvo pasirinktas pavasario lygiadienis – laikas, kai dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio taškuose.

„Žemės dieną ateina pavasario lygiadienis ir visame pasaulyje dienos ir nakties ilgis sutampa. Tačiau ši diena labai svarbi tuo, kad visi esame kviečiami būti Žemės globėjais ir atkreipti dėmesį, kaip elgiamės su savo planeta.

Surinkti meteorologų duomenys rodo, kaip bėgant metams šyla klimatas, o tai įtaką daro net ir tokiems dalykams, apie kuriuos galbūt ir nepagalvotume – šventėms. Todėl per Kalėdas #SniegoBus #ArbaNe, o kada sulauksime grįžtančių gandrų – taip pat nežinia.

Pasvarstykime, ką galime padaryti kiekvienas, kad žiemą sniego būtų kuo daugiau, o vasarą audrų – mažiau. O vilniečiams ir miesto svečiams siūlome šiandien 14 val. ateiti į MO muziejus, kur kalbėsime #SniegoBus #ArbaNe: kokios šventės bus rytoj?“, – rašo Aplinkos ministerija.

Lietuvai atgavus Nepriklausomybę, Žemės dienos iniciatorius Johnas McConnell kreipėsi į mūsų tautą, ragindamas tapti Žemės globėjais, o pavasario ekvinokciją, kuri skirtingose planetos vietose yra kovo 20–21 d., minėti kaip Pasaulinę Žemės dieną. Atsiliepiant į šį kreipimąsi, Lietuvos Respublikos Atkuriamasis Seimas (tuometinė Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba) 1992 m. Žemės dieną oficialiai įteisino ir Lietuvoje, praneša Aplinkos ministerija.

Pasaulinė Žemės diena minima kovo 20–21 d. (pavasario lygiadienio metu), o visuomeninės organizacijos nuo 1970 m. šią dieną mini balandžio 22 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją