Daugiau kaip 30-yje šalių atlikto tyrimo duomenimis, per trečdalį apklaustųjų mano, kad klimato kaita ir oro tarša šiandien jiems daro didžiulę įtaką, o žmonių motyvacija gyventi sveikiau ir tvariau – itin išaugusi. 60 proc. apklaustųjų norėtų keisti savo gyvenimo būdą, kad galėtų gyventi sveikiau, o 46 proc. – kad darytų mažesnį poveikį aplinkai. Vis dėlto realių pokyčių kiekvienoje iš minėtų sričių teigia ėmęsi daug mažiau apklaustųjų – atitinkamai 28 ir 22 proc.

Įvairių kartų žmonės visose šalyse tikisi didesnio valdžios institucijų ir verslo organizacijų palaikymo ir teigia, kad geriausia, ką galėtų padaryti verslo įmonės, kad žmonės turėtų galimybę įpirkti sveikesnius ir tvaresnius gaminius, tai padaryti juos ilgaamžiškesnius ir pasiūlyti jų už mažesnę kainą.

Remiantis tyrimo duomenimis, net 46 proc. žmonių mano, kad pagrindinė kliūtis gyventi sveikiau ir tvariau – didelės su tokiu gyvenimo būdu siejamos išlaidos; atitinkamai 48 proc. apklaustųjų teigia, kad didžiausia kliūtis pirkti sveiką ir tausų maistą yra tai, kad jie tiesiog negali sau to leisti.

Vandens ištekliai

„Manome, kad sveikesni ir tvaresni pasirinkimai negali būti prabanga, prieinama nedaugeliui. Mums IKEA‘oje žmonių svajonės ir iššūkiai yra tai, kas mus įkvepia ieškoti naujų kelių ir prieinamų sprendimų, kurie padeda praktiškai įveikti kliūtis. Štai kodėl mes transformuojamės į žiedinį verslą, nuolat stengiamės mažinti savo gamybos poveikį aplinkai ir ieškome naujų inovatyvių sprendimų, kurie įkvėptų žmones ir leistų jiems gyventi tvaresnį kasdienį gyvenimą namuose“, – sako IKEA Lietuva rinkos vadovė Jolita Juodzevičienė.

J. Juodzevičienė taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad didžiąją IKEA asortimento dalį sudaro produktai, gaminami iš atsinaujinančiųjų medžiagų, ir kad daug asortimente esančių prekių, kaip antai atliekų rūšiavimo sprendimai, oro valytuvai, vandenį taupantys vandens čiaupai ir kt., yra orientuotos būtent į tvaresnį gyvenimą namuose.

Tarp žemos kainos pasiūlymų – neseniai prekyboje pasirodžiusios naujos LED lemputės, kurių 2 vnt. rinkinys kainuoja vos 1,49 euro ir kurios energiją naudoja vidutiniškai 35 proc. taupiau. Taip pat neseniai asortimentas atnaujintas atsarginėmis sofų dalimis. Tai reiškia, kad, užuot pirkę naują sofą, pirkėjai galės atnaujinti jau turimą ir taip pratęsti jos gyvavimo laiką. Kaip pastebi IKEA rinkos vadovė, tai galimybė gerokai sumažinti atliekų kiekį ir sutaupyti finansiškai.

Baltasis lokys

Tyrimo metu nustatyta bendra tendencija rodo, kad įvairiais aplinkosauginiais klausimais visuomenė dabar domisi kur kas labiau nei anksčiau.

Žmonės visame pasaulyje niekada nebuvo taip susirūpinę dėl vandens taršos, gamtos išteklių išeikvojimo, klimato kaitos, oro taršos ir biologinės įvairovės nykimo. 63 proc. visame pasaulyje apklaustų žmonių klimato kaitos problemą įvardija kaip itin opią, o gamtos išteklių išeikvojimo (64 proc.) ir vandens taršos problemas labai opiomis laiko atitinkamai 64 ir 65 proc. žmonių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)