„Suteik man sparnus“ (Spread Your Wings)

2019 m. sukurtas prancūzų filmas „Suteik man sparnus“ pasakoja istoriją apie keturiolikmetį paauglį Tomą, kuris per dienas žaidžia vaizdo žaidimus. Vieną vasarą atostogas jam tenka praleisti su tėčiu – išprotėjusiu dėl paukščių ornitologu. Svarbiausias jo gyvenimo tikslas – išsaugoti nykstančią žąsų rūšį ir išmokyti jas migruoti sklendžiant greta jų nedideliu lėktuvėliu. Tomas iš pradžių skeptiškai žiūrėjęs į idėją galiausiai užmezga ypatingą ryšį su vienu iš žąsiukų ir prisideda prie nepaprasto tėčio projekto.

Filmas ne tik pakerės Norvegijos ir Prancūzijos vaizdais ir žvilgsniu į pasaulį iš paukščio skrydžio, bet ir primins, kokia trapi yra gamta ir kiek daug nepaprastų dalykų gali padaryti žmogus.

Šis filmas paremtas tikra istorija. 1987 metais žinomas prancūzų ornitologas Cristianas Moullecas užsimojo atlikti nepaprastą paukščių migracijos projektą su nykštukinėmis žąsimis. Jis buvo suplanavęs, kad kelionė prasidės Laplandijoje ir baigsis Prancūzijos pietuose. 1999 m. šį projektą jam pagaliau pavyko įgyvendinti.

„Migruojantys paukščiai“ (Winged Migration)

„Migruojantys paukščiai“ yra dokumentinis filmas, suteikiantis nepakartojamą galimybę paskraidyti kartu su laukiniais paukščiais ir pamatyti mus supantį pasaulį jų akimis. Jie sklendžia virš Niujorko ir Paryžiaus, kerta Himalajų kalnus ir Sacharos dykumą, bekraščius Atlanto, Ramųjį ir Arkties vandenynus, kažkur po jais lieka Didysis kanjonas, Amazonės džiunglės ir Sibiro taiga.

Teigiama, kad ši istorija buvo nufilmuota specialiai sukonstruotu begarsiu lėktyvėliu, kuris lydėjo migruojančius paukščius po visą pasaulį. Sparnuočiai nufilmuoti iš taip arti, kad visą filmą neapleidžia jausmas, kad skrendate kartu su jais. Filmas kurtas net ketverius metus, o kūrybinė grupė sekdama keliaujančius paukščius aplankė net 36 šalis.

Kasmet vykstanti paukščių migracija yra nepaprastas ir įspūdingas reiškinys. Šioje tūkstančių kilometrų kelionėje jų laukia daugybė išbandymų – neįtikėtinas nuovargis, permainingi orai, juos gaudantys brakonieriai. Ne visi sparnuočiai pasiekia savo tikslą, tačiau tie, kuriems tai pavyks, vedami nepaprasto ir už viską stipresnio instinkto kels sparnus ir ryšis vėl ir vėl kartoti savo didžiąją kelionę.

„Šokiai su paukščiais“ (Dancing With The Birds)

„Šokiai su paukščiais“ yra gyvas ir labai spalvingas dokumentinis filmas, pristatantis laukinius paukščius, jų nepaprastai skirtingą ir akį traukiančią išvaizdą bei įspūdingus tuoktuvių ritualus. Jame nuotaikingai pristatomi neįtikėtini skirtingų paukščių poravimosi šokiai, kuriais jie tikisi sužavėti pateles.

„Tuščias dangus“ (Emptying The Skies)

Dramatiškas ir sukrečiantis dokumentinis filmas pasakoja apie tai, kad tūkstančiai migruojančių paukščių giesmininkų gaudomi ir parduodami juodojoje rinkoje. Į kovą su brakonieriais stoja organizacijos „Prieš paukščių skerdimą“ nariai, kurie bando išlaisvinti kuo daugiau sugautų paukščių. Filmas privers kitaip pažvelgti į paukščius ir atskleis dažnai neįvertintus pavojus su kuriais jie susiduria.

„Metų įvykis“ (The Big Year)

Linksmas filmas apie tris paukščių stebėtojus, kurie pasiryžta praleisti net metus laiko varžydamiesi, kuris iš jų pamatys daugiau sparnuočių. Kasmetines paukščių stebėtojų varžybas laimės tas, kuris pirmasis pamatys retą Šiaurės Amerikos paukštį, tačiau jis vis prasprūsta pro paukščių stebėtojų akis.

Nuotykių ir smagių netikėtumų pilna komedija yra Marko Obmasciko knygos „The Big Year: A Tale of Man, Nature and Fowl Obsession“ ekranizacija.

„Pingvinų maršas“ ir „Pingvinų maršas 2. Šauksmas“ (March Of The Penguins, March Of The Penguins 2: The Call)

Filmai pasakoja, kaip atrodo Antarktidos pingvinų gyvenimas iš arti, su kokiais iššūkiais jie turi susidurti, kad susilauktų palikuonių, ir kaip pingvinų pora dalinasi tėvyste. Šie filmai leis atsidurti labai arti dar mažai pažįstamų sparnuočių gyvenimo. Pirmoji filmo dalis 2005 metais pelnė „Oskarą“ kaip geriausias dokumentinis filmas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)