Diskusijos apie draudimą ūkininkams neleisti auginti gyvūnų narvuose kilo, kai beveik 1,4 mln. žmonių iš visos Europos Sąjungos (ES) palaikė Briuselio iniciatyvą, pavadintą „End the Cage Age“ („Užbaikime narvų amžių“).

„Būtina atlikti pakeitimus arba uždrausti gyvūnų auginimą narvuose“, – prieš ketvirtadienį numatytą balsavimą teigė europarlamentaras iš Vokietijos Norbertas Linsas.

„2027 metai gali būti laikomi priimtina data, iki kurios tokie ūkiai visiškai išnyks“, – teigė jis.

Jei balsavimo metu bus pritarta šiam žingsniui, prasidės teisinis procesas, apimantis ir diskusijas tarp Europos Komisijos ir ES valstybių narių, kurios gali užtrukti ne vieną mėnesį.

„Turime reaguoti į piliečių raginimus imtis veiksmų gyvūnų gerovės srityje“, – tviteryje parašė už sveikatą ir maisto saugą atsakinga Europos Komisijos narė Stela Kiriakides (Stella Kyriakides).

„Tikiuosi bendradarbiavimo su visomis suinteresuotosiomis šalimis, kad mūsų piliečių lūkesčiai taptų realybe“, – pridūrė ji.

Parlamentarų vertinimui pateiktame tekste pažymima, kad dažniausiai narvuose auginami gyvūnai yra triušiai.

Maždaug pusė kiaušinių dedančių viščiukų ES taip pat auginamos narvuose, o dauguma kiaulių bent dalį savo gyvenimo praleidžia garduose.

ES jau yra uždraustas gyvūnų ir paukščių laikymas narvuose tuose ūkiuose, kurie yra pripažinti ekologiniais.