Žaliausia priemonė kovai su klimato kaita – lietuviškas miškas

Iniciatyva leidžia kiekvienam paprastai, bet reikšmingai prisidėti prie veiksmų kovoje su miškų kirtimu Lietuvoje ir klimato kaita pasodinant tikrą medį lietuviškame miške net neišeinant iš namų – internetu. Projekto idėja kilo prieš metus, pastebėjus panašią iniciatyvą užsienyje.

„Ji sulaukė itin didelio palaikymo ir sutelkė daugiau nei 22 milijonus medžių. Palyginimui – tai yra daugiau nei 7 tūkst. hektarų miško. Toks kiekis medžių kasmet iš atmosferos pašalina net 400 mln. tonų šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Juk miškas – viena didžiausių mūsų lietuviškų vertybių, panašių rezultatų galime pasiekti ir čia, savo šalyje“, – sako Karolis Mirinavičius, projekto „Pasodink medį“ iniciatorius.

Jis priduria, kad kol kas Lietuvoje jaučiame tik klimato šiltėjimo indikacijas: šiltesnes žiemas, karštesnes vasaras, sausras, senkančius vandens išteklius, tad retas imasi konkrečių veiksmų.
„Asmeniškai šio poveikio beveik nejaučiame, tačiau turime suprasti, kad esame paskutinė karta, kuri vis dar gali sušvelninti klimato kaitos procesą iki jam tampant negrįžtamu. Miško sodinimas yra natūrali, didelių investicijų nereikalaujanti, tačiau kartu ir viena efektyviausių priemonių kovai su klimato kaita. Norėdami užtikrinti maksimalų teigiamą Lietuvos miškų poveikį klimatui, privalome išlaikyti esamus miškų masyvus, atkurti iškirstus plotus ir užtikrinti darnią miškininkystę, tinkamą miško priežiūrą.

Šia iniciatyva norime atkreipti dėmesį į žalumo ir tvarumo svarbą. Norime prisidėti prie problemos sprendimo ne tik kalbomis – stengiamės labai realiais darbais pademonstruoti, kad medžių sodinimas nuo šiol yra paprastas, prasmingas ir efektyvus būdas mažinti klimato kaitą, prie kurio galime prisidėti kiekvienas bei padrąsinti prisijungti draugus“, – kalba pašnekovas.

Artimiesiems po egle – žemės gelbėtojo sertifikatas

Pasodinti medį – paprasta kiekvienam: tereikia Pasodinkmedį.lt platformoje pasirinkti, kiek medžių norėsite pasodinti, apmokėti ir viskas – elektroniniu paštu gausite sertifikatą su unikaliu numeriu. Jis patvirtina jūsų indėlį į tvaresnę ateitį ir pasodintų medžių skaičių.

„Pasodinus medžius informuojame visus prisidėjusius apie suformuotą naują mišką ir tikslią jo vietą. Medžius paprasta ir dovanoti – pateikiate gavėjo duomenis, o sertifikatas su unikaliu numeriu išduodamas draugo vardu. Manau, kad didžiosios metų šventės – bene geriausias laikas daryti gerus darbus, o šiais metais mylimuosius galima nustebinti originalia, tvaria ir kelis dešimtmečius gyvuosiančia dovana: pasodintu medžiu. Jis kainuos mažiau nei nusipirkti puodelį kavos – 2 eurus, o šeima, draugai ar mylimieji gaus sertifikatą, įrodantį, kad prisideda prie globalios problemos sprendimo.

Žinoma, sodinami medžių sodinukai yra nedideli ir iš karto po dangų siekiantį naują mišką pasivaikščioti neišeis, tačiau po kelerių metų jau matysite jaunuolyną, dar vėliau – subrendusį mišką sava biologine įvairove, jame apsigyvenusius gyvūnus bei natūralią biosferą“, – pasakoja K. Mirinavičius.

Miškas sudaro sąlygas bene tankiausiai biologinei įvairovei – vienas medis gali būti namai šimtams gyvūnų, vabzdžių, augalų, grybų. Miško aplinka skatina visapusišką biologinės įvairovės vystymąsi, saugią aplinką daugybei gyvybės rūšių.
Siūloma galimybė pasodinti medį

Visi medžiai sodinami tik Lietuvoje

Visi iniciatyvos dalyviai galės prisidėti prie šalies miškingumo dydžio, mat jos metu pasodinti medžiai šaknis įleis Lietuvoje. Projekto iniciatorius priduria, kad klimato kaitos problema yra globali, todėl sodindami medžius kompensuojame už miškų kirtimą ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą ne tik savo šalyje – padedame atkurti pasaulinį balansą už valstybes, kuriose, deja, miškų kirtimo tempas yra didesnis.

Iniciatyva „Pasodink medį“ įgyvendinama bendradarbiaujant su Nacionaliniu neliečiamojo miško paramos fondu, siekiančiu Lietuvoje kurti natūraliai besivystantį mišką, kuris niekada nebus kertamas ar kitaip naudojamas komerciniais tikslais.

„Visi medžiai sodinami fondo organizuojamuose naujo miško sodinimo projektuose – tai mūsų visų sutelktinė, ilgalaikė investicija į Lietuvos miškus, kurie gyvuos daug ilgiau nei mes patys“, – prideda jis.

Projekto iniciatoriaus teigimu, dėl tinkamiausių klimato sąlygų medžius Lietuvoje planuojama sodinti tik pavasario sezonu – taip prigyja didžiausia dalis sodinukų, o vasaros metu jie spėja ir ūgtelėti.

„Medžių visuomet pasodinama netgi daugiau, nei užsakoma, tad visi iš sodinančiųjų gali būti ramūs, kad jų sodinukai sėkmingai prigis, o ateityje taps brandžiais, aukštais medžiais.
Miškui, be abejo, reikalinga ir priežiūra. Kol medeliai subręsta, prieš žiemos sezoną kartu su Nacionaliniu neliečiamojo miško paramos fondu, norinčiais prisijungti savanoriais ir partneriais pasirūpiname medelių ūglių padengimu repelentais, kad žiemą jų nenukramsnotų žvėrys, paruošiame sodinukus šaltajam sezonui. Tokį paruošimą šį rudenį jau vykdėme fondo pasodintame 3,2 ha ploto miške Vilniaus rajone“, – prideda pašnekovas.
Siūloma galimybė pasodinti medį

Gali prisidėti ir įmonės

Prie iniciatyvos gali prisidėti ne tik kiekvienas žmogus, bet ir Lietuvos įmonės. Projekto iniciatorius džiaugiasi, kad jau sulaukė verslų, siekiančių tvarumo ir socialiai atsakingų tikslų, dėmesio. Prie iniciatyvos jau prisidėjo didžiausios Lietuvoje technologijų konferencijos organizatoriai, taip pat lietuviškos kosmetikos gamintojai.

„Įmonės neretai gali prisidėti prie medžių sodinimo didesniu mastu ar pačios sugalvoti įvairiausių tvarių iniciatyvų, pavyzdžiui, pasodinti medelį už kiekvieną kliento įsigytą produktą ar naują partnerystę“, – priduria jis.

Pasodinkmedi.lt dar tik žengia pirmuosius žingsnius, o jau sutelkė virš 250 medžių – tai yra maždaug 20 arų ploto miškelis, tačiau pašnekovas atskleidžia, kad planai – kur kas ambicingesni: „Norime, kad kiekvienas lietuvis prisidėtų prie bent vieno naujo medelio pasodinimo – išeitų didelė mūsų visų giria.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)