Į GRYNAS.lt redakciją kreipėsi skaitytojas, klausdamas, kur galima išmesti dažų dėžutes, kad nebūtų pakenkta aplinkai.

„Kur galima išmesti tuščias dažų metalines talpas ir tuščius statybinių putų flakonus? Ar juos perdirba?“ – laiške klausia skaitytojas.

Išties, dažnas iš mūsų šias atliekas tiesiog sandėliuojame rūsiuose ar dar blogiau: namuose esančiose spintose.

Sienų dažai

Aplinkos apsaugos instituto vadovas Alfredas Skinulis sako, kad dažniausiai po statybų ar remonto likusios atliekos yra pavojingos žmogaus sveikatai, todėl jas būtina tinkamai utilizuoti.

„Įprasta, kad po statybų ar remonto susikaupia dažų, lako, skiediklių, statybinių putų ir kitų pavojingoms atliekoms priskiriamų gaminių atliekų, kuriomis būtina tinkamai pasirūpinti. Kadangi, jos turi patekti pas pavojingų atliekų tvarkytojus“, – akcentuoja pašnekovas.

A. Skinulis tęsia, kad neretai gyventojai remonto ir statybines atliekas linkę mesti į komunalinių atliekų konteinerius. Tačiau į buitines atliekas patekusios pavojingos atliekos užterš kitas atliekas cheminėmis medžiagomis, sukels pavojų aplinkai ir žmonėms.

„Nors tam tikrų saugiklių yra, kad į komunalinių atliekų konteinerį išmesta dažų talpa mechaniniuose biologinių atliekų apdorojimo įrenginiuose bus atskirta iš bendro atliekų srauto, tai tikrai nėra priežastis netinkamai atsikratyti pavojingomis atliekomis. Juolab, kad pavojingos atliekos gali prasiskverbti į dirvožemį, užteršti gruntinius vandenis ir tokiu būdu pakenkti aplinkai bei žmonių sveikatai“, – tikina specialistas.

Pasak A. Skinulio, gyventojai nenaudojamas dažų metalines talpas, tuščius statybinių putų flakonus, kaip ir kitas pavojingas atliekas, gali pristatyti į savivaldybių didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles. Vien Vilniaus regiono savivaldybėse veikia 18-ka didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių, o Lietuvoje iš viso jų yra arti 100.

„Dažniausiai atliekų surinkimo aikštelės iš gyventojo nemokamai priima 10 kilogramų pavojingų atliekų per metus, o už pristatytą didesnį kiekį teks jau mokėti. Savivaldybių didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių adresus, atliekų priėmimo sąlygas galima rasti gyventojams skirtoje svetainėje www.atliekos.lt. Kitas būdas – pristatyti atliekas pavojingų atliekų tvarkytojams (jų sąrašą taip pat galima rasti www.atliekos.lt) arba juos išsikviesti į namus išvežti atliekas“, – pabrėžia Aplinkos apsaugos instituto vadovas.

Lietuvoje pavojingų atliekų tvarkytojai dažų, statybinių putų flakonų atliekas sudegina.