„Šiame etape radome bendrą sutarimą. Dalyvavau Aplinkos ministerijos darbo grupėje, vyko įvairios diskusijos, priėjome prie tokio sprendimo ir, aišku, šioje srityje dar kils diskusijos dėl cirko elementų stacionariose patalpose, bet šiandien tie gyvūnai ten laikomi dėl kitų paskirčių. Negalime pasakyti, kad tai yra tai, ką norėtume matyti pabaigoje, bet matome didžiulį progresą susitarime, koks yra šiandien, ir labai tikimės, kad jis bus priimtas“, – Eltai teigė B. Kymantaitė.

Anot LGTAO vadovės, ateityje norėtųsi prie įstatymo prijungti ir stacionariose patalpose laikomus gyvūnus.

„Žinoma, norėtųsi prijungti ir tuos stacionarius gyvūnus, kad jie nebūtų verčiami daryti tam tikrų savo prigimčiai nebūdingų dalykų, bet čia vis dar diskutuotinas dalykas, kas yra tie cirko elementai“, – pridūrė ji.
ELTA primena, kad Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui, kad cirko veikloje laukiniai gyvūnai neturėtų būti naudojami.

Vyriausybės nutarimo projekte siūlyta apibrėžti cirką kaip keliaujančią parodą ar kilnojamąjį žvėryną, kuriame yra vienas arba daugiau gyvūnų. Taip pat – nustatyti draudimą naudoti laukinių žinduolių, paukščių, roplių ir varliagyvių rūšių gyvūnus cirkuose.

„Pažymėtina, kad siūlomas nustatyti draudimas neužkirs kelio šiuos gyvūnus naudoti pasirodymams vietose, kur gyvūnai laikomi nuolatos ir nekeliauja iš vienos vietos į kitą, pavyzdžiui, delfinų pasirodymai delfinariumuose“, – teigiama dokumente.

Siūlyta taip pat nustatyti naują reikalavimą gauti leidimą įvežti į Lietuvą iš trečiųjų šalių bei išvežti iš Lietuvos nesaugomų rūšių laukinių gyvūnų trofėjus, išskyrus medžiojamųjų gyvūnų, nurodytų Medžioklės taisyklėse (pavyzdžiui, stirnų, briedžių, šernų ar elnių), medžioklės trofėjus.

Toliau šį klausimą svarstys Seimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)