Kova prie medžioklę ir brakonieriavimą

Botsvanoje gyvena apie 130 000 dramblių, tai yra viena didžiausių populiacijų pasaulyje. Bostvanoje gyvena trečdalis viso pasaulio dramblių populiacijos, likusioji dalis išsibarsčiusi po visą pasaulį. Botsvana ilgą laiką buvo paskelbta saugiausiu, rūšies prieglobsčiu visoje Afrikoj atsižvelgiant į didelį brakonieriavimo atvejų skaičių žemyne.

Dar vienas įdomus faktas, kad Botsvanoje ilgą laiką aktyviai kovota su brakonieriavimu. Tačiau kovos brakonieriais aktyvumas keičiasi kartu su Botsvanos vadovu – koks vadovo požiūris į brakonieriavimą, tokia ir politika šiuo klausimu. Taip pat dėl ilgą laiką vykdomos stiprios priežiūros ir nykstančių rūšių apsaugos, į Botsvanos saugomas teritorijas buvo perkelti kai kurie nykstančių rūšių laukiniai gyvūnai iš kitų Afrikos teritorijų.

Dabar kai kurie Botsvanos parlamento nariai tvirtina, kad dramblių populiacija darosi nekontroliuojama ir kelia pavojų smulkiems ūkininkams ir jų pragyvenimo šaltiniui – derliui. Todėl buvo įsakyta komitetui peržiūrėti 2014 m. draudimą medžioti dramblius.

Sena nuotrauka iš dramblių medžioklės

Vienoje komiteto ataskaitoje teigiama, kad medžioklė padidins turizmą ir „valdys“ dramblių populiaciją. Tai taip pat reikalauta „reguliaraus, bet riboto“ dramblių skerdimo. Pasiūlyta išvirti šių gyvūnų mėsą ir konservuoti naminių gyvūnėlių maistui.

„Mes rekomenduojame teisinę sistemą, kuri leis augti Safari medžioklės pramonei ir valdyti šalies dramblių populiaciją istoriniame diapazone“, - sakė komitetui pirmininkavęs Fransas Van Der Westhuizenas.

Dėl turizmo braukia didelę Afrikos pergalę

Augant gamtosaugos populiarumui jau minėtais 2014 metais tuometis Botsvanos vadovas Ian Khama paskelbė visišką medžioklės Botsvanoje draudimą. Tai laikoma absoliučia gamtosaugos pergale visoje Afrikoje.

Sena nuotrauka iš dramblių medžioklės

Todėl Botsvanos vyriausybės svarstymus sugrąžinti dramblių medžioklę kritiškai vertina tarptautinės organizacijos. Teigiama, kad dėl dramblių apsaugos įdedama daug tarptautinių pastangų. Be to, manoma, kad medžioklė ir galimi vaizdai iš jos gali išgąsdinti dalį Pietų Afrikos lankytojų. Gamtosaugininkai kalba apie „tikras skerdynes“.

Tiesa, gamtosaugininkų bendruomenėje apie galimą dramblių medžioklę Botsvanoje taip pat kyla įvairių diskusijų. Kai kurie teigia, kad dramblių medžioklė paskatins šios rūšies nykimą, tačiau kiti tikina, kad tai labai svarbus ekonominis aspektas, galintis sustiprinti medžioklės turizmą. Taip pat teigiama, kad drambliai gamtoje neturi tiek daug priešų, kad jų populiacija būtų reguliuojama natūraliai.

Kita vertus, dramblių apsaugos specialistas, dirbantis su Botsvano vyriausybe, siūlomą gyvūną ir medžioklę pavadino „trumparegiu“.

„Botsvana tikrai turi per daug dramblių ir kyla didžiulis dramblių žmonių konfliktas“, - teigė konservatorius, kalbėjęs su sąlyga, kad anonimas bus anonimiškas.

„Tačiau tai nėra ekonomiškai perspektyvu ir neatsižvelgiama į žalą šalies reputacijai. Geresnis tvaraus turizmo išnaudojimas yra kur kas geresnis modelis."

Drambliai Afrikoje

Kaip rašoma townandcountrymag.com, Botsvanoje išties yra nemažas visuomenės susipriešinimas dėl dramblių populiacijos. Vietinėje spaudoje dažnai pranešima apie dramblių sužalotus vietinius gyventojus. Pavyzdžiui, vietinis laikraštis yra pranešęs, kad per pastaruosius dvejus metus žmonių ir gyvūnų konfliktų atvejų padaugėjo dvigubai – nuo 1 500 iki beveik 3 000. Per pastaruosius 10 metų mirė 50 žmonių.

Vietiniai gyventojai nuogąstauja, kad dramblių populiacija tokia didelė, kad jiems nebeužtenka jų įprastų teritorijų. Teigiama, kad jie plečia savo gyvenamąsias teritorijas link žmonių apgyvendintų vietovių. Gyventojai bijo gyvūnų, mat jie ieško ir maisto naujose teritorijose, daro žalos vietiniams ūkininkams, sužaloja žmones.

Per metus – 400 legaliai nužudyti drambliai

Kol gamtosaugininkai ir organizacijos diskutuoja, Botsvanos vadovai dar šių metų vasarį sugalvojo tvarką, pagal kurią bus išduodami medžioklės leidimai. Kaip rašoma townandcountrymag.com, planuojama kasmet išduoti 400 leidimų medžioklei. Tiesa, kaip tikina pati valdžia, tai yra skaičius, leidžiamas pagal Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvenciją arba CITES (tarptautinio susitarimo, skirto užtikrinti, kad tai, ką mes komerciniu būdu darome su laukiniais gyvūnais ir augalais, nepakenktų jų išgyvenimui).