„Man buvo pasiūlyta keliauti 60 pėdų [18 metrų] lenktynine jachta „Malizia II“. Rugpjūčio viduryje buriuosime per Atlanto vandenyną iš JK [Jungtinės Karalystės] į NYC [Niujorką]", – savo „Twitter“ žinutėje rašo 16-metė G. Thunberg.

Aktyvistei, prieš metus pradėjusiai savo ekologinę kampaniją, ši kelionė į Jungtines Valstijas bus pirmoji.

G. Thunberg, įkvėpusi tūkstančius savo bendraamžių daugelyje šalių, ragino vyresnius žmones imtis veiksmų, turinčių stabdyti klimato pokyčius. Paauglė atsisako skraidyti lėktuvais dėl šio transporto neigiamo poveikio aplinkai.

Jachtą valdys vokietis Borisas Herrmannas ir Monake gyvenantis komandos „Malizia“ įkūrėjas Pierre'as Casiraghi. Ant laivo burės bus užrašas „#Penktadieniai už ateitį“.

Šis šūkis susijęs su G. Thunberg sprendimu penktadieniais neiti į mokyklą, kad galėtų per piketus prie Švedijos parlamento reikalauti imtis veiksmų klimato kaitai stabdyti.

„Po mėnesius trukusių tyrimų ir įvairių kelionės galimybių svarstymo Greta plauks per Atlantą nė kiek anglies junginių neišmetančia lenktynine „Malizia II“ – buriniu laivu su vandens sparnais, pastatytu 2015 metais, aprūpintu saulės elementais ir povandeninėmis turbinomis, tiekiančiomis laivui elektrą“, - sakoma B. Herrmanno tinklalapyje.

Atplaukusi į Jungtines Valstijas G. Thunberg dalyvaus „didelio masto klimato demonstracijose rugsėjo 20 ir 27 dienomis, taip pat pasisakys Jungtinių Tautų klimato veiksmų viršūnių susitikime, organizuojamame generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso", pridūrė jis.

G. Thunberg taip pat planuoja aplankyti Kanadą ir Meksiką ir sudalyvauti gruodžio pradžioje Čilės sostinėje Santjage vyksiančioje 25-ojoje JT klimato konferencijoje (COP25), pažymėjo B. Herrmannas. Per šią kelionę planuojama ir kitų apsilankymų Pietų Amerikoje.

Pirmadienį nepavyko susisiekti su švedės atstovu, galinčiu patvirtinti šios kelionės detales, bet G. Thunberg artimi žmonės jau yra sakę, kad ji vyks į COP25 konferenciją.

Didžiosios Britanijos dienraštis „The Guardian“ nurodė, kad Gretą lydės jos tėvas Svante ir vienas kino kūrėjas.

P. Casiraghi, velionio Monako kunigaikščio Rainier III ir Jungtinėse Valstijose gimusios aktorės Grace Kelly vaikaitis, sakė, kad jo jachtos pavadinimas monakiečių kalba reiškia „Klastingoji“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)