Vienintelė daiktų dalijimosi stotelė

Kasmet Europos Sąjungoje susidaro net apie 2,5 mlrd. tonų atliekų. Matydami atliekų susidarymo kiekius ir intensyvumą, 2018 m. balandžio 18 d. europarlamentarai pritarė ES atliekų tvarkymo taisyklių pakeitimams, kuriais siekiama paskatinti perėjimą nuo linijinės prie žiedinės ekonomikos. Kas yra žiedinė ekonomika? Žiedinė ekonomika siekia kiek įmanoma sumažinti atliekų kiekį ir išteklių naudojimą pažangiu produktų projektavimu, pakartotiniu produktų naudojimu ir taisymu, perdirbimu, darniu vartojimu ir naujoviškais verslo modeliais, kurie, pavyzdžiui, kaip alternatyvą gaminio įsigijimui siūlo jo nuomos, skolinimo ar dalinimosi juo paslaugą.

Į šį apibrėžimą patenka ir Vilniuje įsikūrusi panaudotų daiktų dalijimosi stotelė „DĖK‘UI“. Kol kas tokia vieta Lietuvoje yra vienintelė, tačiau, sulaukus didelio gyventojų susidomėjimo, planuojama, kad jų atsiras ir daugiau.

Stotelė „DĖK‘UI“ įkurta didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje (Pumpėnų g. 10). Iki metų pabaigos jų turėtų atsirasti dar 16 įvairiuose Vilniaus miesto rajonuose: daiktų dalinimosi nameliai – Pašilaičių rajone, Vėliučionių gyvenvietėje ir Pakryžės kaime Vilniaus rajone, taip pat – Maleikėnų gyvenvietėje šalia Pabradės ir Jašiūnuose, Šalčininkų rajone. Kita dalis stotelių bus įrengta naujose didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse – jų artimiausiu metu Vilniuje atsiras 7.

Kaip pasakoja Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro projektų vadovė Regina Janutėnienė, daiktų dalinimosi sistema yra paprasta. Norimą atiduoti daiktą reikia atvežti į jau minėtą daiktų dalinimosi stotelę.

„Kas dieną čia atkeliauja vis daugiau kažkam nebereikalingų bei naujo šeimininko laukiančių daiktų“, – sako R. Janutėnienė.

Norint daiktą pasiimti, pirmiausia reikia jį rezervuoti interneto svetainėje www.stoteledekui.lt.
„Patikusius daiktus rezervuoti galite adresu http://www.stoteledekui.lt. Daiktus atsiimti galite tik ketvirtadieniais nuo 10.00 iki 19.00 val., pertrauka 13.00 – 13.30 val. Norėdami pasidalinti turimais daiktais, atvežti juos galite aikštelės darbo laiku: I, III, ir V 8.00 -17.00 val., II ir IV 10.00 -19.00 val., pertrauka 13 – 13.30 val. Daiktų pristatymo paslaugos nevykdome. Daiktų rezervavimo galimybė kiekvieną trečiadienį nuo 12.00 val. iki ketvirtadienio 19.00 val. stabdoma, nes vykdomas pasiruošimas daiktų atidavimui. Šiuo laikotarpiu svetainė www.stoteledekui.lt nebus papildoma naujų daiktų nuotraukomis, juos galėsite pamatyti atvykę ketvirtadienį į stotelę DĖK‘UI“, – informuoja R. Janutėnienė.

Anot pašnekovės, šiuo metu visi daiktai, esantys daiktų dalinimosi stotelėse, yra rezervuoti. Tai rodo, kad gyventojai aktyvūs ir susidomėję nauja iniciatyva.

„Tai džiugina ir rodo, kad einame teisingu keliu. Juk kažkam nebereikalingas, bet tinkamas naudoti daiktas nebus išmestas, o atras naujus namus ir džiugins tuos, kam jo labiausiai reikia“, – sako R. Janutėnienė.

Tiesa, daiktų interneto svetainėje kol kas nėra labai daug. Gyventojau labiau linkę daiktus paimti, nei juos atvežti ir atiduoti.

Įdomu ir naudinga, tačiau galėtų būti ir patogiau

GRYNAS.lt pasidomėjo, kaip naują daiktų dalinimosi iniciatyvą vertina gyventojai. Redakcijai pavyko rasti vilnietį Aurimą, kuris ketina pasinaudoti daiktų pasidalijimo stotele „DĖK‘UI“.

„Visai neseniai nutariau iš esmės atnaujinti savo namus. Prisipirkau naujų baldų ir tada ėmiau svarstyti, kur dėti senuosius. Jie dar visai geri, todėl išmesti buvo gaila. Juk yra žmonių, kuriems jie galėtų praversti. Ėmiau ieškoti skelbimuose, kam juos galėčiau padovanoti. Uždirbti iš to tikrai nenorėjau. Man svarbiausia buvo, kad juos kas nors paimtų. Tačiau man pasakė draugai, kad yra tokia nauja baldų mainų galimybė“, – pasakojo Aurimas.

Anot pašnekovo, kol kas jis delsia pasinaudoti nauja iniciatyva, nes mato, kad turės papildomų nepatogumų. Pirmiausia – ilga kelionė. Vyras gyvena toli nuo aikštelės, kur galima palikti daiktus, todėl jam teks įveikti netrumpą kelia, kad galėtų dalyvauti daiktų mainų iniciatyvoje. Taip pat, anot Aurimo, teks gerokai pavargti, kol pavyks seną stalą sutalpinti į savo automobilį. Paklaustas, kur jis planuoja dėti senus baldus, jei nepasinaudos daiktų dalijimosi iniciatyva, Aurimas sako, kad įdėtų skelbimą į skelbimų portalą ir nurodytų, kad baldus reikia išsivežti patiems.

Nepaisant trūkumų, inciatyvą vyras vertina teigiamai.

„Supratau, kad tai yra labai gera iniciatyva ir dabar pats visiems patariu ja naudotis. Būtų labai gerai, kad tokios aikštelės atsirastų ir kituose miestuose. Ir pats reguliariai patikrinu, gal yra daiktų, kuriuos ir aš pats galėčiau pasiimti“, – sako vilnietis.

Tikimasi, kad tokių stotelių tinklas sumažins ne vietoje paliekamų atliekų kiekius. Taip pat daiktų dalinimosi sistema turėtų padėti taupyti tradicinio atliekų tvarkymo (perdirbimo arba utilizavimo) finansinius išteklius: daiktų dalijimasis yra pigesnis nei išmetamų daiktų perdirbimas.