Konfliktas tęsiasi jau ne vienerius metus

„Ąžuolyno meškučių cirko“ savininkas N. Zobovas aplinkosaugininkų ir gyvūnų teisių organizacijų akiratyje yra atsidūręs jau ne primą kartą. Kaip DELFI Diena studijoje pasakojo Aplinkos apsaugos departamento Gamtos išteklių apsaugos skyriaus vedėjas Kęstutis Motiekaitis, cirko savininkui dar praeitais metais buvo patikėta pagerinti jo laikomų meškų gyvenimo sąlygas.

„Galėčiau nuo praeitų metų pradėti pasakoti, kada mes turėjom problemų dėl Zobovo. Mūsų pareigūnai daug patikrinimų darė, tuos trūkumus prašėme ištaisyti, tačiau praktiškai nieko jis neištaisė. Tos sąlygos buvo patikrintos vakar, kas jam buvo nurodyta ištaisyti praeitų metų spalio 2 dieną ir šių metų gegužės 27 dieną, bet dar vakar gyvūnų gerovės darbuotojai bei mūsų pareigūnai konstatavo, kad iš esmės sąlygos ir pasikeitė. Todėl pareigūnai imasi visų priemonių, kad meška bent laikinai nebūtų kankinama ir būtų perkelta į zoologijos sodą“, – pasakojo K. Motiekaitis.

Zobovas ir meška

Nevyriausybinės Lietuvos gyvūnų teisių organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė DELFI Diena eteryje pabrėžė, kad situacija, kai gyvūnai tampa Zobovo įkaitu, nėra pirma. Ji vardijo, kad prieš 8 metus į Olandijos rezervatą yra išvežta šimpanzė Regina, 3 meškos yra nugaišusios, paskutinė nugaišusi meškutė buvo vos kelių mėnesių. Be to, prieš kelias dienas iš N. Zobovo cirko dingo meška Kvina, kuri daug metų buvo laikoma žiauriomis sąlygomis.

„Ši situacija tik parodo, kad jis nėra adekvatus žmogus ir užuot bendradarbiavęs, <...> žmogus nenori eiti į jokį geranorišką bendradarbiavimą, yra kažkokios asmeninės nuostatos, kad visas pasaulis kovoja prieš jį“, – tikino pašnekovė.

Brigita Kymantaitė

Kai aplinkosaugos pareigūnai birželio 11 dieną atvyko iš N. Zobovo paimti jo meškos Vipo ir perkelti ją į Lietuvos zoologijos sodą, iš kur ji turi keliauti į rezervatą Vokietijoje, cirko savininkas su meška užsibarikadavo gyvūno narve. Jis ten praleido visą naktį.

„Užsidariau su Vipu voljere, todėl kad jį nori užmigdyt ir išvežt į zoologijos sodą. Neduoda nei apskųst, nieko. Birželio šeštą dieną buvo sprendimas, kuriuo panaikino leidimą laikyti meškas, o atvažiavo tik šiandien patikrint, ar įvykdžiau“, – BNS sakė N. Zobovas.

„Aš viską įvykdžiau, gal menkniekis koks ten ir yra. Apie 20 žmonių čia suvažiavo ir policija. Visi čia suvažiavo. Čia bardakas“, – pridūrė jis.

Anot cirko savininko, aplinkosaugininkams neįtiko, kad meška laikoma 30-ties laipsnių temperatūroje, kai maksimali leidžiama yra 22 laipsniai.

„30 laipsnių šilumos, o galima iki 22 laipsnių. Būsiu čia tiek, kiek reikės“, – sakė N. Zobovas.
Tiesa, kitą rytą su vyru pavyko susitarti: jis sutiko mešką atiduoti, tačiau tik tokiu atveju, jeigu, jam pašalinus gyvūnų laikymo trūkumus, jis vėl galės parsivežti Vipą.

„Sutikau, jo. Ministras pažadėjo, kad jeigu aš per savaitę pašalinsiu trūkumus – tuos aštuonis punktus, tai jis grąžins mešką ir leidimą laikyt meškas“, – BNS sakė N. Zobovas.

Jis tikino mešką atiduosiąs tik esant palankioms oro sąlygoms ir kol kas vis dar esantis užsibarikadavęs su ja voljere Rokiškio rajone.

„Dar neatidaviau, nes yra karšta. Reikia mešką vežt naktį. Kai tinkamos sąlygos bus, tai atiduosiu, bet mano sutikimas yra“, – teigė N. Zobovas.

Mykolas Zobovas

Šiuo metu, kaip tikina B. Kymantaitė, meška Vipas jau yra Lietuvos zoologijos sode ir ruošiasi kelionei į Vokietiją.

„Mes džiaugiamės, kad ši situacija pagaliau pasibaigė, nes laikotarpis buvo labai sunkus ir įtemptas. Nežinojome, kuo viskas pasibaigs. Kadangi viena meška jau buvo dingusi, mes dėl Vipo labai nerimavome, tai džiaugiamės, kad pavyko paimti gyvūną ir saugiai perkelti Lietuvos zoologijos sodą, iš kurio jis iškeliaus į rezervatą Vokietijoje“, – GRYNAS.lt komentuoja gyvūnų teisių gynėja.

Prasitarė, kad kita meška Kvina nugaišo

Tiesa, tikėtina, kad N. Zobovas Vipo nebeatgaus. Mat, ketvirtadienį susitikimo su aplinkos ministru K. Mažeika metu vyras prasitaręs, kad kita jo meška Kvina, kuri, kaip jis pats anksčiau teigė, paleista į laisvę, yra nugaišusi. Tokią žinią išgirdęs ministras buvo kategoriškas: meška Vipas pas N. Zobovą negrįš.

GRYNAS.lt primena, kad tuo pačiu metu, kai vyko meškos Vipo įkaitų drama, aplinkosaugininkai svarstė, kuri gali būti dar viena N. Zobovo meška Kvina. Trečiadienį DELFI diena eteryje B. Kymantaitė pabrėžė, kad meška buvusi agresyvi, pats vyras apie tai pranešęs aplinkosaugininkams ir baiminosi, kad dėl surūdijusių narvo grotų, meška gali lengvai iš jo ištrūkti. Aplinkosaugininkas J. Motiekaitis pridurė, kad teorinė tikimybė, jog šalia Rokiškio, kur N. Zobovas laiko savo gyvūnus, galima sutikti mešką, yra.

„Pagal N. Zobovo pareiškimą, gegužės 27 dieną mūsų pareigūnai nuvyko į vietą ir tikrai įsitikino, kad tikrai tas narvas, kuriame buvo meška, yra tuščias <...>, iš karto kreipėmės į policiją ir paprašėme, kad pagelbėtų policija, atrandant meškos pėdsakus“, – J. Motiekaitis.

Kęstutis Motiekaitis

Tačiau ketvirtadienį pats N. Zobovas susitikime su K. Mažeika sakė, kad meška Kvina yra nugaišusi, o jos palaikus jis sudeginęs. Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė B. Kymantaitė sako, kad apie dingusią mešką Kviną gyvūnų teisių gynėjai žino tiek pat, kiek informacijos yra viešojoje erdvėje. Tačiau, anot jos, tikėtina, kad gyvūnas tikrai yra nugaišęs.

„Apie mešką Kviną mums žinoma tiek pat, kiek ir institucijoms ir žiniasklaidai. Taip, jis dalykus vieną dieną sako vienaip, kitą kitaip. Mūsų nuomone, Kvina turėjo turėti reikalingus dokumentus, ji turėjo būti ženklinta, ir jeigu jis būtų turėjęs galimybę tą gyvūną perduoti kažkam kitam, jis tą būtų padaręs, juolab žinodamas, kad jam gresia atsakomybė. Kad jis nepasako, kur ji yra, veda prie išvados, kad jis pasielgė neteisėtai ir galbūt net žiauriai. Nes teisėtą būdą jis būtų pasirinkęs, jei būtų galėjęs“, – komentuoja B. Kymantaitė.

Pradėtas tyrimas

Aplinkos apsaugos departamentas informuoja, kad kol kas N. Zobovo aplinkosaugininkams pateikta oficiali informacija yra ta, kad Kviną jis paleidęs į laisvę.

„Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos (AAD) turi informacijos, kuri buvo gauta iš policijos, kad N. Zobovas mešką paleido į laisvę. Neatmetame, kad ši versija gali būti klaidinga. Vykdant tyrimą po gegužės 27 d. gauto M. Zobovo pranešimo apie dingusią mešką ir vėliau policijai pateikus informaciją apie tai, kad meška paleista į laisvę, AAD birželio 7 d. kreipėsi į Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariatą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo siekiant užtikrinti žmonių saugumą ir nustatant meškos dingimo aplinkybes. Nauja aplinkybė, kad ji nugaišo mums žinoma iš žiniasklaidos. Tai turės būti įvertinta atliekant ikiteisminį tyrimą“, – situaciją komentuoja aplinkosaugininkai pridurdami, kad jeigu nugaišusios meškos palaikai tikrai sudeginti, N. Zobovui gresia dar daugiau nemalonumų.

„Šalutiniais gyvūniniais produktais galima atsikratyti tam pritaikytuose įrenginiuose, t. y. turinčiuose reikiamus leidimus. Deginti atliekas tam nepritaikytuose įrenginiuose yra draudžiama, už tai teisės aktuose numatyta atsakomybė“, – teigiama AAD atsakyme.

Šiuo metu, kaip informuoja aplinkosaugininkai, yra pradėtas ikiteisminis tyrimas. Paaiškėjus naujos aplinkybėms, bus priimami sprendimai dėl kitų poveikio priemonių taikymo. Vykdomi kiti procesiniai veiksmai.

Kęstutis Mažeika

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos grupės vyresnysis specialistas Tadas Martinaitis taip pat pateikia informacijos: „Dėl meškos Kvinos šiuo metu vyksta aplinkybių patikslinimas ir bus priimtas procesinis sprendimas.“

Dar trys N. Zobovo meškos – saugios

„Ąžuolyno meškučių cirko“ savininkas N. Zobovas turi dar tris meškas. Tiesa, šiuo metu jos yra laikomos Joniškio rajone esančiame kavinės aptvare. Balandžio 25 d. AAD atlikus patikrinimą nustatyta, kad šių meškų laikymo sąlygos šiuo metu yra tinkamos. Kaip pasakoja B. Kymantaitė, N. Zobovas meškas perdavė kavinės savininkams pagal panaudos sutartį.

„Meškos Joniškyje šiuo metu yra viename iš barų, kuriame gyvena ne vienerius metus. Jos buvo perduotos naudoti baro savininkams pagal panaudos sutartį, kaip lankytojų traukos objektas. Esu pati bendravusi su ta savininke prieš kelis mėnesius, tai pasibaigus šiai istorijai, tarsimės, kiek dar gali meškutės ten pabūti, nes ten jos pakankamai saugiai ir gerai gyvena, jis negali jų pasiimti, nes jam atimtas leidimas laikyti meškas, jis turėtų gauti naują, tačiau tik užtikrinęs tinkamas sąlygas joms. Šiai dienai teisėtai jis jų pasiimti negalėtų. Planas yra toks, kad kartu su Aplinkos ministerija ir tarptautiniais partneriais per ateinantį pusmetį Lietuvoje turi atsirasti rezervatas Žemaitijoje“, – pasakoja gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė.