Lietuva, kaip ir kitos ES šalys, direktyvos nuostatas į nacionalinę teisę turi perkelti per dvejus metus nuo jos įsigaliojimo – maždaug iki 2021-ųjų birželio. Tačiau tam tikroms nuostatoms yra numatyti skirtingi taikymo terminai.

Numatyta, kad iki 2026 m. reikia gerokai sumažinti maisto, skirto nedelsiant suvalgyti vietoje arba išsinešti, taros ir gėrimų indelių su kamšteliais ir dangteliais suvartojimą. Nuo 2021 m. vidurio įsigalios draudimas tiekti rinkai plastikinius ausų krapštukus, stalo įrankius, lėkštes, šiaudelius, gėrimų maišiklius, oro balionėlių lazdeles. Taip pat bus draudžiama tiekti iš aerobiškai skaidaus plastiko pagamintus vienkartinius gaminius ir maisto tarą, gėrimų indelius ir jų dangtelius, pagamintus iš polistireninio putplasčio.

Gamintojai, priklausomai nuo jų gaminių (maisto ir gėrimų tara, pakeliai ir pakuotės, drėgnos servetėlės, balionėliai, tabako gaminiai su filtrais ir kt.), turės apmokėti visuomenės informavimo, infrastruktūros, transportavimo, apdorojimo ir šiukšlių sutvarkymo ar net tų gaminių (pavyzdžiui, tabako gaminių su filtrais) atliekų surinkimo viešose vietose išlaidas. Be to, numatytas reikalavimas ženklinti kai kuriuos vienkartinius plastikinius gaminius, kad vartotojai žinotų, kaip juos tvarkyti ir kad juose yra plastiko (pavyzdžiui, drėgnos vienkartinės servetėlės, higieniniai paketai, tabako gaminiai su filtrais ir kt.).

Nustatyta, kad ne vėliau kaip 2029 m. būtų surenkama 90 proc. plastikinių butelių ir kad ne vėliau kaip 2025 m. plastikinius butelius sudarytų bent 25 proc. perdirbto plastiko, o 2030 m. – 35 proc. Po penkerių metų nuo direktyvos įsigaliojimo dienos plastikinius gėrimų butelius ir kombinuotąsias pakuotes su iš plastiko pagamintais kamšteliais ir dangteliais bus galima tiekti rinkai, tik jeigu jų kamšteliai ir dangteliai liks pritvirtinti prie taros.

Aplinkos ministerija, perkeldama direktyvos nuostatas, konsultuosis su socialiniais ir ekonominiais partneriais, visuomene, bet ragina jau dabar vietoje vienkartinių plastikinių gaminių rinktis skirtus daugkartiniam naudojimui.