Naujieji Valkininkai anksčiau vadinti Valkininkų geležinkelio stoties gyvenviete – vienas iš tų kaimų, kuriuos dauguma iš sostinės į Druskininkų kurortą ar savo poilsines sodybas keliaujantys miestiečiai pravažiuoja nesustodami, o jei ir išlipa pasidairyti, tai tik po miško gėrybių turgelį. Tačiau kartą per metus, Jurginių savaitgalį, Naujieji Valkininkai atgyja – parke prie kelio Vilnius-Druskininkai vyksta vienintelė Lietuvoje Bobausių šventė.

Šiemet, pasak šventę organizuojančios Naujųjų Valkininkų bendruomenės pirmininko Alvydo Valeišos, šventėje dalyvauja Dargužių amatų centro amatininkai, mugėje galima įsigyti kaimiškos duonos, sūrio ir dešrų, atsigerti naminės giros bei sulos. Bet svarbiausia – paragauti čia pat čirškinamų bobausių patiekalų.

„Šiemet gaminame net keturis patiekalus iš bobausių: tradicinį dzūkišką su spirgučiais ir grietine, bobausius su kopūstais, bobausius su šonine ir kiaušiniu, o pats įdomiausias patiekalas – bobausiai su sraigėmis“, –pasakojo Dargužių amatų centro direktorė Sigita Švedė. Lėkštę tokio skanėsto galima gauti už 4–5 eurus, o man po neįkyrių derybų už 4 eurus prikrovė paragauti visų 4 patiekalų.

Kibirėlį šviežiai surinktų bobausių, priklausomai nuo dydžio, šventėje buvo galima nusipirkti už 3 arba 5 eurus. Jų pardavėja sakė, kad šiemet grybapjūtė prasidėjo itin anksti, kovo pradžioje, bet dabar miškams jau akivaizdžiai trūksta drėgmės, tai ir bobausiai netrukus baigs dygti.

Naujųjų Valkininkų dzūkai tik juokiasi, kai užsimenu apie bobausių nuodingumą. Sako, esą kiekvienas gali išmokti surinktus grybus porą kartų apvirinti, o kaime nuo jų dar nė vienas nenusinuodijo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)