Bilietas – vos vienas euras

Vasarą nėra nieko geriau kaip leisti laiką gamtoje. Lietuvoje vis labiau populiarėja kelionės po vietos apylinkes, lietuviai noriai susipažįsta su savo krašto kraštovaizdžiu, gamta. Bene geriausias ir populiariausias būdas tai daryti yra lankymasis saugomose teritorijose – nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose.

Gyventojai, lankydamiesi parkų teritorijose, gali prisidėti prie saugomų teritorijų priežiūros – įsigyti saugomų teritorijų lankytojo bilietą. Tačiau, pasak parkų direkcijų atstovų, vis dar yra lankytojų, kurie nežino apie tokią galimybę arba tiesiog nesutinka, vengia nusipirkti bilietą, nors jis tekainuoja 1 eurą.

1 eurą kainuojantis bilietas yra vienkartinis, galiojantis 5 dienas nuo biliete nurodytos datos vieno valstybinio parko lankymui. Taip pat gyventojai gali įsigyti vieno mėnesio vieno valstybinio parko lankytojo bilietą, kuris galioja 30 dienų nuo biliete nurodytos datos visų valstybinių parkų lankymui. Kaina – 5 eurai.

Vienerių metų visų valstybinių parkų lankytojo bilietas galioja 12 mėnesių nuo biliete nurodytos datos visų valstybinių parkų lankymui. Jo kaina – 20 eurų. Vienerių metų visų valstybinių parkų šeimos lankytojo bilietas taip pat galioja 12 mėnesių nuo biliete nurodytos datos šeimai, kurią sudaro 2 ar daugiau asmenų ir ne mažiau kaip vienas iš jų yra vaikas iki 18 metų, visų valstybinių parkų lankymui. Kaina – 25 eurai.

Lankytojo bilietai platinami nacionalinių ir regioninių parkų direkcijose, lankytojų centruose, aplinkosauginių, švietėjiškų renginių vietose, poilsiavietėse, stovyklavietėse, prie pažintinių takų, trasų ir kitur.Taip pat lankytojo bilietą galima įsigyti „Perlo“ terminaluose, „Tiketa" bilietų platinimo sistemoje. Nuo 2017 m. balandžio mėnesio pradžios yra galimybė lankytojo bilietą pirkti ir trumpąja žinute (SMS) numeriu 1860, į žinutės tekstą įrašant nacionalinio ar regioninio parko pavadinimo trumpinį. Perkant bilietą per platintojus, taikomas papildomas keliasdešimties centų mokestis.

Saugomų teritorijų bilietas

Kol kas parduota mažiau bilietų nei pernai

Nors įsigyti saugomų teritorijų lankytojų bilietus galima įvairiais būdais, tačiau parkų direkcijų atstovai tikina, kad daugeliu atvejų bilietus lankytojams tenka siūlyti patiems parkų darbuotojams.
Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) duomenimis, iki rugpjūčio 30 d. saugomų teritorijų lankytojų bilietų parduota už 95 752 Eur. Nors metai dar nesibaigė, tačiau VSTT skaičiuoja, kad parduotų lankytojų bilietų skaičius gali būti mažesnis nei pernai.

„Metai dar nesibaigė, skaičiai tikriausiai pasikeis, tačiau šiemet pardavimai mažesni nei pernai. 2017 m. gruodžio 31d. bilietų buvo parduota už 240 527 EUR. Matomos mažėjimo tendencijos“, – teigiama VSTT atsakyme.

VSTT duomenimis, dažniausiai lankytojai perka bilietus atvykę į saugomą teritoriją, rečiau terminaluose ir SMS žinute, nors Neries regioniniame parke nemažai lankytojų bilietų parduota SMS žinute. Daugiausia lankytojų bilietų, kaip ir pernai, parduota Anykščių regioniniame parke, Aukštaitijos nacionaliniame parke, Krekenavos regioniniame parke.

Lajų takas – pagrindinis šaltinis

Anykščių regioninio parko direktorius Kęstutis Šerepka pasakoja, kad daugiausia lankytojų bilietų nuperkama šalia Lajų tako. Tai – labiausiai lankomas objektas parko teritorijoje. Medžių lajų tako komplekse 2018 m. sausio – rugsėjo mėn. parduota 120632, o Anykščių regioninio parko lankytojų centre – 384 vienkartiniai parko lankytojų bilietai.

„Daugiausiai lankytojų bilietus žmonės perka šalia Lajų tako, taip pat bilietų nuperkama lankytojų centre, tačiau visiškai nepopuliaru pirkti bilietų SMS žinutėmis ar terminaluose. Lajų takas yra lankomiausias objektas parke“, – pabrėžia K. Šerepka.

Direktorius akcentuoja, kad lankytojo bilietas yra neprivalomas, tačiau kiekvienas lankytojas yra informuojamas, kiek daug naudos parkui atneša bilieto įsigijimas: „Mes su kiekvienu lankytoju pabendraujame. Tai yra mūsų pirmoji užduotis. Ir gražiai paprašome, kad padėtų ir paremtų.“

Tai, kad daugiausiai lankytojo bilietų yra parduodama Lajų take, gali lemti ir jo darbo laikas. Objektas uždaromas tik 5 dienas per metus, net savaitgaliais čia yra darbuotojai, kurie ne tik parduoda bilietus, bet ir yra atsakingi už lankytojų saugumą.

Už lankytojų bilietų gautas lėšas yra tvarkoma parko infrastruktūra. Pasak K. Šerepkos, nemažai infrastruktūros jau yra pasenusi, tad tenka ją atnaujinti, todėl šios lėšos padeda tai padaryti.

Bilietus pardavinėja per šventes

Aukštaitijos nacionalinio ir Labanoro regioninio parkų direkcijų vadovas Gedas Kukanauskas GRYNAS.lt pasakoja, kad bilietus į šių parkų teritorijas žmonės įsigyja taip pat lankytojų centre, tačiau didelę dalį bilietų pavyksta parduoti švenčių ir akcijų metu. Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko lankytojų bilietų jau parduota: vienkartinių po 1 Eur – 10100 vnt.,
mėnesinių po 5 Eur – 14 vnt.

„Nemažas kiekis bilietų yra nuperkama prie Labanoro apžvalgos bokšto, kitų lankytinų objektų, kur mes platiname bilietus. Taip pat platiname per įvairius renginius, pavyzdžiui, Bitininkystės muziejaus šventėse. Patys išplatiname daugiausiai. Taip pat paslaugų tiekėjai prisideda prie bilietų platinimo, bet jų dalis nėra labai didelė. Daugiausiai žmonės perka vienadienį bilietą“, – vardija pašnekovas.

Įsigyti bilietus Aukštaitijos nacionaliniame ir Labanoro regioniniame parkuose, anot G. Kukanausko, neturėtų būti problema, nes daugelis bilietų platinimo vietų dirba 7 dienas per savaitę. Vakarais lankytojo bilietą galima įsigyti SMS žinute, nors, pasak pašnekovo, yra pasiūlymų pastatyti visą parą veikiantį bilietų automatą, į kurį sumetus monetas, būtų galima nusipirkti vienkartinį saugomų teritorijų bilietą.

„Sezono metu mes dirbame 7 dienas per savaitę, tai ir savaitgaliais. Ir Bitininkystės muziejus, ir Ginučių malūnas taip pat savaitgaliais atviras lankytojams. Žinome nusiskundimų, kad vėlai vakarais nedirbame, darbo valandos vis tiek yra, tai gauname pasiūlymų, kad galbūt reikėtų pastatyti bilietų automatus ir atėję lankytojai nusipirktų bilietą. Bet kol kas labai to nesvarstome, nes lankytojo bilietas nėra labai populiarus dalykas. Dažniau perka tada, kai darbuotojai pasiūlo, o ne patys imasi iniciatyvos“, – pasakoja Aukštaitijos nacionalinio ir Labanoro regioninio parkų direkcijų vadovas.

Jis tęsia, kad visi surinkti pinigai keliauja infrastruktūros gerinimui, atnaujinimui, taip pat parkuose vystančioms šventėms visos Lietuvos gyventojams: „Aukštaitijos nacionaliniame parke surinktos lėšos taip pat naudojamos infrastruktūrai gerinti. Be to, per Žolines Bitininkystės muziejuje organizuojame šventę. Šiemet visiems atvykusiems siūlėme įsigyti lankytojo bilietą ir taip prisidėti prie šventės, tai surinktas lėšas panaudosime kitų metų renginiui, padarysime jį dar didesnį ir įdomesnį.“

Įsiūlo patys darbuotojai

Krekenavos regioninio parko direktorė Alma Kavaliauskienė sako, kad parko teritorijoje parduodamų lankytojo bilietų kiekis yra didesnis nei kitų parkų dėl paties Krekenavos regioninio parko lankytinų vietų išdėstymo. 2018 metais parduota 7213 lankytojų bilietų (iki spalio 23 d.), iš jų 146 – SMS žinute, 9 – terminale.

„Mūsų lankytojų centras įkurtas labai dėkingoje vietoje. Viskas yra viename komplekse: lankytojų centras, apžvalgos bokštas ir pojūčių takas. Tai, kas atvažiuoja į apžvalgos bokštą, taip pat ir lankytojų centre gali iškart įsigyti bilietą. Naudojama net ta pati viena automobilių stovėjimo aikštelė“, – pasakoja A. Kavaliauskienė.

Ji tęsia, kad parko darbuotojai didžiąją dalį bilietų parduoda patys, nes retas svečias savo iniciatyva žengia į lankytojų centrą įsigyti bilieto: „Mes labai daug dirbame, kad parduotume lankytojo bilietų. Visada kabo skelbimai, kuriuose prašoma įsigyti lankytojo bilietą. Jeigu žmonės nepamato, mūsų darbuotojai prieina ir paprašo įsigyti lankytojo bilietą. Daugeliu atveju žmonės sutinka įsigyti. Pagrindiniai pardavimai daromi nuo gegužės iki rugsėjo mėnesio. Nuo rugsėjo mes žmonių nebeprašome, nes ir taip bilietai nėra populiarus dalykas. Savarankiškai dažniausiai neskubama eiti pirkti. Net ir autobusais atvažiavę žmonės, ekskursijų dalyviai, kurie turi savo gidus, lankytojų bilietų neužeina įsigyti.“

Regioninis parkas stengiasi surkurti lankytojams patogias sąlygas įsigyti bilietus. Lankytojų centras atviras ir šeštadieniais, o sekmadieniais bilietą galimą nusipirkti SMS žinute. Visa informacija kabo informaciniuose stenduose parko teritorijoje.

Už lankytojų bilietų lėšas, A. Kavaliauskienės teigimu, kaip ir kituose parkuose, tvarkoma infrastruktūra, kad lankytojai saugomoje teritorijoje jaustųsi jaukiai.

„Šiais metais pastatėme didelę pavėsinę, kurioje telpa apie 30 žmonių. Ji labai gerai vedant ekskursijas, pasislėpti nuo saulės ar lietaus. Taip pat kai atvažiuoja didesnės kompanijos. Darome teritorijos apšvietimą, planuojame iki metų galo pabaigti. Pinigai taip pat skiriami smulkiems darbams, infrastruktūros tvarkymui, gerinimui, teritorijos tvarkymui ir pan.“, – vardija Krekenavos regioninio parko direktorė A. Kavaliauskienė.

Lėšos, surinktos iš saugomų teritorijų lankytojo bilietų, suteikia parkams galimybę pagerinti jau esančią ar sukurti naują infrastruktūrą, pritraukti svečių ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio šalių.