Kovoja prieš transporto taršą

Europos judumo savaitė yra didžiausia tvaraus judėjimo kampanija pasaulyje. Jos renginiai kasmet vyksta rugsėjo 16–22 dienomis.

Europos judumo savaitės koordinatorė Lietuvoje Aplinkos ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyr. specialistė Regina Kališaitytė pasakoja, kad sumanymas kartą per metus rengti Europos judumo savaitę kilo populiarėjant Dienos be automobilio akcijai, kuri gyvuoja nuo 2002 metų.

Iniciatyva organizuoti vienos dienos akciją „Mieste – be savo automobilio“ pirmą kartą buvo paskelbta 1998 m. Prancūzijoje. Ją greitai perėmė ir kitos šalys. Šią miestų organizuojamą akciją 2000 m. parėmė Europos Komisija. 2001-aisiais 31 Europos valstybės ministrai ar įgaliotieji atstovai pasirašė deklaraciją, kuria pasižadėjo skatinti miestų savivaldos institucijas kasmet, rugsėjo 22 d., rengti Dieną be automobilio bei talkinti organizuojant šią tarptautinę akciją, o jos metu ypač daug dėmesio skirti visuomenės aplinkosauginiam švietimui, populiarinti „žaliąjį“ transportą, raginti gyventojus vaikščioti pėsčiomis. Dienos be automobilio sėkmė paskatino akciją išplėsti ir ją rengti visą savaitę.

Ši kampanija, anot Europos judumo savaitės koordinatorės Lietuvoje, suteikia puikią progą atskleisti, su kokiais iššūkiais susiduria miestai, ragina žmones keisti savo įpročius ir siekti pažangos link tvaresnės transporto strategijos. Aplinkos ministerijos naujausiais duomenimis, 2016 m. Lietuvoje į atmosferą išmesta 20,1 mln. tonų CO2 ekvivalentu, t. y. apie 0,5 proc. mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) nei 2015 metais. Daugiausia šių dujų, 57 proc., išmetė energetikos sektorius, kurio pagrindinis teršalų šaltinis buvo transportas – net 48 proc. Antras pagal išmestų šiltnamio dujų kiekį – žemės ūkio sektorius, sudaręs 22 proc. viso ŠESD, kiek mažiau – pramonės ir atliekų sektoriuose (atitinkamai 16 ir 5 proc.).

Skatina rinktis kitas judėjimo mieste alternatyvas

Dėl didelės transporto sektoriaus taršos siekiama sumažinti daug teršalų į aplinką išmetančių pašalinančių transporto priemonių naudojimą, skatinti gyventojus naudotis visuomeniniu transportu, dviračiais ar daugiau keliauti pėsčiomis. Su tokiomis ir dar daugeliu kitų kelionių mieste alternatyvų supažindinama būtent Europos judumo savaitės metu, o akcijos „Diena be automobilio“ metu gyventojai kviečiami pasinaudoti savivaldos siūlomomis alternatyvomis.

„Kad judumas mieste būtų tausesnis, privalome sumažinti bendrą motorinių transporto priemonių skaičių. Turime dažniau rinktis aktyvias transporto rūšis, tokias kaip vaikščiojimą pėsčiomis, važinėjimą dviračiais, riedučiais ar paspirtukais, nes jie neišmeta teršalų,neteršia oro, ir viešąjį transportą, kuris išmeta žymiai mažiau teršalų vienam asmeniui, palyginus su nuosavu automobiliu“, – pabrėžia R. Kališaitytė.

Aplinkos viceministras Martynas Norbutas sako, kad Europos judumo savaitė labai svarbi didiesiems pasaulio miestams, tarp jų ir Lietuvos didiesiems miestams, kuriuose gyventojai kasdien stringa automobilių spūstyse.

„Ypač svarbi ši iniciatyva yra didiesiems miestams, nes šiemet vėl akcentuojama automobilių taršumo problema juose. Tai yra labai svarbu, nes kiekvienas gyventojas, apsispręsdamas, kaip elgtis mieste, gali prisidėti prie taršos didinimo arba prie jos mažinimo. Čia yra labai svarbus vaidmuo kiekvienos savivaldybės ir mes matome, kad vis daugiau savivaldybių atsiliepia į raginimus jungtis prie akcijos. Jų sprendimai – ar bus išvystytas viešasis transportas, ar bus lengvatos, ar jis bus patrauklus keliaujantiems, kiek bus kokybiškų dviračių takų. Tai parodo pačios savivaldybės administracijos požiūrį, kiek jie nori matyti savo miestą švaresnį, aplinką švaresnę“, – mano viceministras.

Vis daugiau žmonių automobilį palieka namuose

Kasmet organizuojama Europos judumo savaitė turi savo šūkį, šiųmetis šūkis: „Pasirink ir judėk“.

Toks šūkis pasirinktas neatsitiktinai. Besiplečiantys miestai, didėjantis gyventojų skaičius, vis dažniau naudojami automobiliai ir nuolatos užkimštos gatvės, stipriai prisideda prie oro taršos, gaišina brangų mūsų laiką, o svarbiausia – kenkia sveikatai. Dabar mes galime rinktis, kad nestovėtume kamščiuose, galime važiuoti viešuoju transportu, o pakliuvus į spūstį, sėsti ant mieste stovinčio ir visiems prieinamo dviračio bei važiuoti iki norimo taško, po to palikti dviratį ir keliauti pėsčiomis. Šiandien alternatyvų automobiliui tikrai yra ir lietuviai jomis naudojasi.

R. Kališaitytė tikina, kad visuomenėje pastebimas sąmoningumo augimas, vis daugiau žmonių renkasi aplinkai draugišką transportą.

„Galime tik pasidžiaugti, kad žmonių sąmoningumas vis didėja, požiūris į aplinką darosi reikšmingesnis. Pastaraisiais metais turbūt visi pastebėjome staigų paspirtukų pagausėjimą miesto gatvėse. Tai lyg mada ar užkrečiamas pavyzdys, paimtas iš kitų Europos miestų, bet jis veiksmingas. Nors ir palaipsniui, bet ir lietuviai po truputį pereina prie netaršių ar mažiau taršių transporto priemonių naudojimo. Ir tai džiugina“, – pastebi specialistė.

Žada įdomių akcijų ir renginių

Europos judumo savaitės kampanijos metu Lietuvoje planuojama organizuoti ne vieną renginį. Tvaraus, darnaus ir švaraus judumo mintimis norima užkrėsti kuo daugiau Lietuvos gyventojų. Kokių akcijų galima tikėtis?

Europos judumo savaitės metu visoje Lietuvoje bus organizuojama gausybė renginių, skirtų ir mažiems, ir dideliems. Autobuso, elektromobilio, automobilio, dviratininko ir bėgiko varžytuvės, žygiai, piknikai pietų metų, šiaurietiškas ėjimas, mankštos gryname ore, mankštos institucijose, futbolo, krepšinio, paspirtukų čempionatai, diskusijos darnaus judumo, sveikos gyvensenos temomis – ir tai tik maža dalis visų renginių, skirtų visuomenei Europos judumo savaitės metu. Renginių sąrašai bus skelbiami Aplinkos ministerijos svetainėje prieš jai prasidedant.

Aplinkos ministerija, kaip Europos judumo savaitės koordinatorė, šiais metais kaip įprasta ketina apdovanoti labiausiai nusipelniusius šiose kategorijose: Judriausia savivaldybė (bus atrinkta įgyvendinusi bent vieną priemonę, kuri padėtų pereiti prie aplinkai draugiškų transporto priemonių naudojimo); Judriausia mokymo įstaiga, Judriausias darbdavys, Judriausia valstybės institucija (ji bus išrinkta atsižvelgiant į skatinimo priemones, renginių pobūdį, jų gausą); Judriausias pilietis (bus renkamas pagal daugiausiai nueitų ir nuvažiuotų dviračiu kilometrų skaičių per dieną ir visos Europos judumo savaitės metu, naudojantis mobiliąja programėle).

„Didelį dėmesį esame sutelkę į jaunąją kartą. Tikimės, kad darželiuose ir mokyklose surengtos akcijos taps tradicinėmis ir skatins jau nuo mažens rinktis „žaliuosius“ judėjimo būdus ir ugdyti meilę gamtai. Todėl šiais metais Aplinkos ministerija apdovanojimams išskiria dar vieną kategoriją: Judriausią ikimokyklinio ugdymo įstaiga. Ją Aplinkos ministerija išrinks taip pat atsižvelgdama į skatinimo priemones, renginių pobūdį, jų gausą. Visų laimėtojų, lauks prizai, susiję su saugumu, sveika gyvensena ir darniu judumu“ - informuoja aiškina R. Kališaitytė.

Norėdama dar labiau paraginti visuomenę išbandyti automobilių alternatyvas, kaip ir kasmet Aplinkos ministerija kreipėsi į didžiųjų miestų merus su prašymu rugsėjo 22 d., Tarptautinę dieną be automobilio, viešąjį transportą padaryti nemokamą. Džiaugiamės, kad mūsų prašymai buvo išgirsti ir dalijamės žinia, kad Klaipėdos mieste rugsėjo 21 d. penktadienį, piliečiai, pateikę vairuotojo pažymėjimą, visą parą Klaipėdos miesto viešuoju transportu galės važiuoti nemokamai. Kadangi rugsėjo 22 d., Tarptautinė diena be automobilio, sutampa su popiežiaus Pranciškaus vizitu Vilniuje, sostinės gyventojai ir miesto svečiai, pateikę vairuotojo pažymėjimą, visą dieną viešuoju transportu galės važiuoti nemokamai. O Kauno mieste visi gyventojai ir miesto svečiai tai daryti galės rugsėjo 23 d., popiežiaus vizito metu“, – informuoja Europos judumo savaitės koordinatorė Lietuvoje.