Mokėti nori ne visi

Pirmąjį balandžio savaitgalį Lietuvą užplūdo ne tik netikėta šiluma, bet ir turistai. Išnaudodami galimybę pasikaitinti saulutėje, žmonės vyko į įvairiausius Lietuvos kampelius, kad galėtų pasigrožėti bundančia gamta.

Sekmadienį GRYNAS.lt žurnalistai svečiavosi Anykščių regioniniame parke. Čia yra ne vienas lankytinas objektas: Lajų takas, Puntuko akmuo. Jų aplankyti ir dieną praleisti gryname ore atvykę žmonės vaikštinėjo po parką, tačiau, pasirodo, ne visi turėjo lankytojo bilietą.

Su dukra į parką atvykusi Lina sako, kad aplankyti Puntuko akmenį ji stengiasi kiekvienais metais. Tiesa, apie lankytojo bilietą ji nėra nieko girdėjusi.

„Nežinojau, kad norint pažiūrėti į Puntuko akmenį reikia bilieto. Kad kainuoja Lajų takas, žinau, bet šiaip, kad reikia bilietuką įsigyti, tai tikrai nepagalvojau“, – teisinasi moteris.

Sekmadieniais ne visų parkų lankytojų centrai dirba, todėl vienintelė galimybė žmonėms paremti parką ir įsigyti bilietą yra internetu arba terminaluose, tačiau apie šias galimybes žino ne visi: GRYNAS.lt kalbintas Lukas, į parką atvykęs su draugais iš netoliese esančio Troškūnų miestelio, sako nieko nežinąs nei apie lankytojo bilietą, nei apie vietas, kur galima jį įsigyti.

„Tai, kad mes čia visai arti, Troškūnuose, gyvenam, atvažiuojam kas mėnesį gal vasarą, pavasarį. Kur čia kiekvieną kartą pirksi bilietus. O ten internetu ar kaip, tai išvis ne, net nežinojau, kad galima“, – aiškina parko lankytojas.

Anot jo, nuostolių parkui jis nepadaro, todėl neketina mokėti pinigų už apsilankymą jame.
Medžių lajų takas Anykščiuose

Lėšos skiriamos parkų tvarkymui

Savanoriškas saugomų teritorijų mokestis inicijuotas Aplinkos ministerijos 2015 metų gegužės mėnesį. Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) duomenimis, per 2016 metus iš viso parduota 300 tūkst. bilietų. Daugiausia lėšų surinko Anykščių regioninis parkas.

Lankytojo mokestis parkams svarbus ne tik dėl galimų nuostolių. Juo padengiamos aplinkos tvarkymo, infrastruktūros gerinimo išlaidos. O jei parkas turi ypatingų statinių – apžvalgos bokštų ar kitų, kuriuos reikia nuolat prižiūrėti ir tikrinti jų saugumą – dalis surinktų pinigų būtent tam ir skiriama.

Anykščių regioninis parkas informuoja, kad per 2016 metus už lankytojų bilietus buvo surinkta 206 000 eurų. Reikia pabrėžti, kad surinkti pinigai neatspindi realaus lankytojų skaičiaus, nes ne visi sutinka įsigyti bilietus, o kiti nusiperka mėnesinius, metinius ar šeimos lankytojų bilietus už atitinkamas kainas.

Kaip informuoja Anykščių regioninis parkas, surinktos lėšos panaudotos privažiavimų prie stovyklaviečių, Variaus atodangos stovėjimo aikštelės remonto darbams. medžių lajų tako komplekso infrastruktūros plėtrai, ilgalaikio turto įsigijimui, lankstinukų leidybai, Anykščių regioninio parko lankytojų centro ekspozicijos atnaujinimo ir techninės priežiūros paslaugoms, lankytojams skirtos infrastruktūros palaikymui ir priežiūrai.
Saugomų teritorijų bilietas

Perka ir mėnesinius bilietus

Jokia paslaptis, kad Anykščiai yra vienas iš tų Lietuvos miestų, kuris dėl išplėtoto turizmo kasmet sulaukia didelio turistų skaičiaus. Kiek kuklesniais lankytojų skaičiais dalijasi Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija. Direktorius Gedas Kukanauskas GRYNAS.lt sakė, kad per praeitus metus jiems pavyko surinkti 11 322 eurus. Be to, į šią sumą įskaičiuoti 34 mėnesiniai bilietai. G. Kukanauskas dalijasi planais, kur parkų direkcija panaudos gyventojų savanoriško mokesčio lėšas.

„Praeitais metais surinktas šias lėšas perkelsime į šiuos metus. Planuojame daryti bendrą susirinkimą su turizmo paslaugų tiekėjais, žmonėmis, dirbančiais šioje teritorijoje. Jie žino lankytojų poreikius, todėl mes norim padiskutuoti ir sužinoti, kas labiausiai nepatinka lankytojams ir ką dar reikia tobulinti. Sritys, kur mes paprastai investuojame surinktus pinigus, yra informacinės infrastruktūros priežiūra, nemokamų renginių organizavimas, suvenyrų gamyba su parkų simbolika ir įkūrėme naują internetinę svetainę. Artimiausiu metu jau ją turėsime“, – pasakoja Aukštaitijos nacionalinio ir Labanoro regioninio parko direktorius.

Perka nebent atvažiavę į parką

Aukštaitijos nacionalinis ir Labanoro regioninis parkai nėra išimtis: paremti natūralią ir sutvarkytą aplinką gyventojai linkę nebent lankytojų centre įsigiję bilietą. Internetu ar terminale bilietus perka vos vienas kitas.

„Didžioji dalis bilietų nuperkama vietoje. Terminaluose ar internetu nuperkama mažai. Lankytojo bilietą siūlo įsigyti ir turizmo paslaugų teikėjai, tačiau ir iš jų bilietų į parką nuperkama kur kas mažiau nei vietoje, pas mus. Iš 11 tūkst. bilietų ne vietoje parduota per praeitus metus apie 1000“, – vardija G. Kukanauskas.

Pašnekovas pastebi, kad nuo to laiko, kai buvo pradėta bilietų prekyba, pinigų už juos surenkama vis mažiau. Anot jo, žmonėms supratus, kad bilietas yra parama, o ne būtinybė, vis dažniau nesutinkama mokėti arba stengiamasi pakliūti į parkus nepastebėtiems. Tiesa, yra ir tokių, kurie skundžiasi, kad trūksta alternatyvių vietų bilieto įsigijimui.

„Aukštaitijos nacionalinis parkas buvo pirmasis parkas, kur lankytojo bilietas pradėtas platinti. Prisiminus pirmuosius metus, lankytojai manė, kad bilietas yra privalomas ir jų buvo nupirkta daugiau nei 13 tūkst. Didžioji dauguma parduota per turizmo paslaugų teikėjus ir perlo terminaluose. Vėliau bilietas atsirado ir kituose parkuose. Jis nėra privalomas. Tai iniciatyva paremti parkus. Žmonės vis mažiau jį įsigydavo. Tačiau daugiau priekaištų sulaukiame dėl sudėtingo bilieto įsigijimo, o ne dėl to, kad reikia jį įsigyti. Žmonės skundžiasi, kad neranda kur reikia įsigyti tą lankytojo bilietą“, – tvirtina G. Kukanauskas.
Labanoro regioninis parkas

Plečia pramogų pasirinkimą

Krekenavos regioninis parkas taip pat skaičiuoja darbus, padarytus iš lėšų, surinktų pardavus lankytojų bilietus. Parko direktorė Alma Kavaliauskienė džiaugiasi, kad šiemet surinkta per 9 tūkst. eurų.

„Praėjusiais metais surinkome 9435 eurus. Bokštas įrengtas visai neseniai, 2014 metais. Labai daug lėšų reikalauja bokšto priežiūra. Turime du kartus per metus patikrinti bokšto būklę ir saugumą. Už lankytojų pinigus įrengėme ir lauko tualetą tiems atvejams, kai nedirba lankytojų centras. Žmonės lankosi ir po darbo valandų, ir sekmadieniais. Įsigijome ir baidares. Jų eksploatacijai irgi reikia lėšų, tad vėl naudojame bilietų pinigėlius“, – pasakoja A. Kavaliauskienė.

Ji taip pat džiaugiasi dideliu parko lankomumu, kuris ir sudaro sąlygas surinkti daugiau lėšų. Tačiau, kaip ir kituose parkuose, didžiąją dalį bilietų parduodama parko teritorijoje.

„Parko lankomumas labai didelis. Vien į bokštą praeitais metais atvyko 15531 lankytojas. Bet praktiškai visi pinigėliai surinkti lankytojų centre. Patys savanoriškai terminaluose ar internetu gyventojai yra nupirkę gal tik kelis bilietus“, – teigia Krekenavos regioninio parko direktorė.

Daugiausiai kainuoja lankomiausias objektas – bokštas

Ji tęsia, kad lankomiausias parko objektas yra apžvalgos bokštas, kurio išlaikymui ir reikia daugiausia lėšų. Anot jos, daugiausiai bilietų parduodama būtent prie bokšto.

„Mūsų lankomiausias objektas yra apžvalgos bokštas. Jis pastatytas prie lankytojų centro, todėl mums suvaldyti srautus ir matyti atvykstančius į parką yra labai paprasta. Esame iškabinę skelbimus, kad prašome įsigyti lankytojo bilietą. Daugumą pamato ir nusiperka. Aišku, būna ir taip, kad skelbimo nepastebi. Tokiu atveju mes patys paprašome įsigyti bilietą ir daugelis žmonių sutinka. Būna ir tokių, kurie nenori mokėti pinigėlių, tai mes labai ir neverčiame. Mes tiesiog pasakome, kad atvykote į gražiai sutvarkytą teritoriją, o tai reikalauja lėšų. Kitą kartą net gali būti taip, kad pritrūksime lėšų ir teks parką kuriam laikui uždaryti“, – pasakoja A. Kavaliauskienė.
Nevėžio senvagės

Bilietą jau galima įsigyti ir žinute

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba paskelbė, kad nuo šių metų balandžio 3 dienos saugomų teritorijų lankytojo bilietą galima įsigyti ir SMS žinute.

„Lankytojui, savo telefone surinkus numerį 1860 ir parašius konkretaus valstybinio parko pavadinimo trumpinį, tereikės išsiųsti trumpąją žinutę. Po kelių sekundžių jis gaus atsakymą „Ačiū, kad remiate saugomas teritorijas“. Tarkim, lankytojas norės paremti informacinių stendų atnaujinimą prie Ladakalnio Aukštaitijos nacionaliniame parke (ANP). Jam tereikės mobiliajame telefone įrašyti ANP ir nusiųsti SMS žinutę numeriu 1860. Jeigu norėsite prisidėti prie organizuojamo gamtos žygio Neries regioniniame parke (NRP), rašysite NRP ir siųsite žinutę minėtu numeriu“, – informuoja VSTT.

SMS žinute galima įsigyti tik vienkartinį bilietą, kurio kaina 1 euras. Tiesa, kainuoja ir pati SMS žinutė – 0,35 centai.

VSTT Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Diana Rakauskaitė teigia, kad naujovė paprastina saugomų teritorijų bilietų įsigijimą. Tikimasi, jog pradėjus teikti tokią paslaugą, parkuose ne tik lankysis daugiau žmonių, bet ir bus surinkta daugiau lėšų.

Savanoriškas saugomų teritorijų bilietas parduodamas už simbolinę vieno euro kainą. Gyventojams tik tiek kainuoja visa diena natūralioje, sutvarkytoje gamtoje, kur auga ir gyvena retos gyvūnų bei augalų rūšys. Tik už simbolinį mokestį galima pažinti gamtą ir jos procesus bei ramiai pasilepinti saulėje. Todėl saugomų teritorijų atstovai ragina gyventojus suprasti, kad toks simbolinis mokestis jiems atneš puikią dieną, o parkams – suteiks galimybę išlikti.