Apie tai šeštadienį rašo dienraštis „Lietuvos žinios“. Pasak jo, gyvūnų krematoriumas atsiras privačiame, nuo gyvenamųjų vietovių nutolusiame sklype, o šalia jo parke ketinama įrengti ir kolumbariumą.

Kaip teigė projekto iniciatorius veterinarijos gydytojas Vitalijus Žebelys, jam pačiam teko susidurti su situacijomis, kai kritus augintiniui šeimininkams iškildavo dilema, kur dėti kūną. Juk beveik niekas nenori palikti jos veterinarijos klinikoje, kad būtų utilizuojama kartu su kitais kritusiais gyvūnais. Užkasti kur nors miške ar laukuose taip pat negalima, nes to ne tik neleidžia įstatymai, bet ir kyla rizika, kad išknis šernai ar išraus vilkai.

Anot veterinarijos gydytojo, būdavo vienas kelias – tai, kas liko iš augintinio, užkasti privačiame gyvūno savininko sklype.

„Tačiau ne visi turi žemės. Be to, žiemą vargu ar pavyks iškasti duobę, tad problema labai aktuali“, – pabrėžė V. Žebelys.

Užsienio šalyse – Lenkijoje, Latvijoje, Vokietijoje – veikia gyvūnų krematoriumai. Kai kuriuose jų, atsisveikinus su vienu gyvūnu, jo šeimininkams suteikiama galimybė iš karto įsigyti naują augintinį. Tą užsienio patirtį bus bandoma pritaikyti ir Lietuvoje. Tiesa, kol kas neketinama siūlyti naujų gyvūnėlių, bet norima sudaryti sąlygas deramai atsisveikinti su kritusiu augintiniu.

„Noriu, kad ir Lietuvoje atsirastų tradicijos, supratimas, kaip tai reikėtų daryti civilizuotai“, – dienraščiui kalbėjo veterinarijos gydytojas.

„Mūsų krematoriumas bus mažiausio pajėgumo. Jame per parą bus galima kremuoti apie 4–5 gyvūnus“, – pasakojo veterinarijos gydytojas.

Pasak jo, kremavus gyvūną, jo pelenus bus galima supilti į gyvūnų augintojo pasirinktą urną. Ją bus galima išsivežti arba palikti ten pat kuriamame parke, kur ketinama įrengti nedidelį kolumbariumą.

Veterinarijos gydytojas „Lietuvos žinioms“ kol kas neatskleidė, kiek kainuos paslaugos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)