Senovės Egipte katės buvo tiesiog dievinamos. Mirus šiam gyvūnui šeimininkai gedulą išreikšdavo nusiskusdami antakius ir surengdami laidotuves, kurių metu gėrė vyną ir mušdavosi į krūtinę. Katinas būdavo balzamuojamas ir mumija, su raižyta medine kauke, patalpinama šeimos kape arba naminių gyvūnėlių kapinėse.

Bene sunkiausi laikai katėms buvo Ispanijos inkvizicijos metu, kai popiežius Inocentas VIII pasmerkė kates kaip blogį ir tais laikais buvo sudeginta tūkstančiai tokių gyvūnų. Netrukus teko susidurti su pasekmėmis. Paplito žiurkės, platinančios mirtinas žmonėms ligas. Visa laimė – katės greitai veisiasi, tad netrukus jų skaičius ėmė vėl augti.

Taip, kaip skiriasi žmonių pirštų antspaudai, skiriasi ir unikalios kačių nosytės. Nustatyta, kad kačių smegenys artimesnės žmonėms, nei šunims.

Katės puikiai supranta žmonių emocijas ir nuotaikas. Tokio gyvūno širdis plaka dvigubai greičiau nei žmogaus, 110–140 dūžių per minutę.

Katės girdi geriau nei šunys, jau nekalbant apie žmones. Katė gali girdėti aukšto dažnio garsus iki dviejų oktavų daugiau nei žmogus. Jos jautrios vibracijoms ir manoma, kad katės pajaučia žemės drebėjimą 10–15 min. anksčiau nei jų šeimininkai.

Miauksi katės daugiausiai žmonėms. Jų repertuarą sudaro daugiau nei 100 garsų, t. y. 10 kartų daugiau nei balsu išreiškia šunys. Su kitomis katėmis jos labiau šnypščia, urzgia ir kitaip reiškia savo nusiteikimą.

Pirmoji kačių paroda surengta 1871 metų liepos 13 dieną Didžiojoje Britanijoje, Londone, Harisono Veiro iniciatyva.

Neretai šeimininkai linkę peršerti savo augintines, mat nutukusių kačių skaičius pasaulyje auga.

Jei jūsų katės akys užmerktos, tai nebūtinai reiškia, kad ji pavargo. Mat katės markstosi ir tada, kai yra laimingos ar patenkintos.

Vyrai ir moterys vienodai linkę turėti kates t. y. katės mylimos tiek moterų, tiek vyrų.