„Kovo 24 d. apie 11 val. Alytaus parduotuvėje nusipirkom jurinių ešerių su neaiškiais parazitais, gal galit kas atpažinti ar jie nėra nuodingi ir ar nepažeidžia žuvies ar galima ja vartoti ar tik išmesti“? – klausė skaitytojas.

Žuvis su parazitais

Tokia žuvimi prekiauti negalima

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyr. veterinarijos gydytoja-valstybinė veterinarijos inspektorė Janina Kondrotienė GRYNAS.lt teigė, kad tokia žuvimi prekiauti negalima.

„Iš pateiktos nuotraukos galima įtarti, kad tai yra jūrinio ešerio ektoparazitas, kraujasiurbis vėžiagyvis Sphyrion lumpi. Žinoma, tiksliai pasakyti būtų galima tik atlikus reikiamus tyrimus. Žmonėms šie parazitai nėra pavojingi, tačiau pagal šiuo metu galiojančius reikalavimus žuvininkystės produktai negali būti tiekiami rinkai, jeigu jie yra užkrėsti matomais parazitais, nepriklausomai nuo to, ar parazitai gyvi ar žuvę, pavojingi ar nepavojingi (prieš pateikiant į rinką matomi parazitai turi būti pašalinami, jei tai yra įmanoma). Taigi tokia žuvimi negalima prekiauti“, - komentavo J. Kondrotienė.