Šiam tikslui jau surinkta kiek daugiau nei 5000 eurų.

Trečius metus gyvūnus sauganti organizacija pastebi vis daugiau kliūčių, užkertančių kelią padėti kankinamiems gyvūnams ir pasiekti, kad juos ginantys įstatymai veiktų realiai. „Per tuos metus mes išmokome, kad įstatymai yra labai svarbūs siekiant kuo didesnės gyvūnų apsaugos Lietuvoje, tačiau nemažiau svarbu ir jų įgyvendinimas, t.y. realios galimybės padėti kenčiančiam gyvūnui čia ir dabar bei patraukti jį kankinusį asmenį atsakomybėn“, – teigia organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė.

Pasak organizacijos savanorių, Europoje įprasta, kad gyvūnų gerove besirūpinančios organizacijos naudojasi mobiliomis klinikomis. Kaimyninių valstybių praktika rodo, kad ši priemonė yra būtina sąlyga, siekiant užtikrinti gyvūnų teisę nejausti skausmo, nepatogumo, alkio bei troškulio, nebūti sužeistam ir nesirgti.

Siekdami užtikrinti gyvūnų teises, organizacijos darbuotojai nuolat susiduria su sunkumais. Nors valstybėje gyvūnų apsauga yra pakankamai reglamentuota, tačiau dažnai valstybinės institucijos, kurios turėtų garantuoti įstatymų vykdymą, neskuba tinkamai atlikti savo pareigų.

„Kartą bandėme konfiskuoti 30 šunų, kurie buvo dauginami ir laikomi itin apgailėtinomis sąlygomis. Deja, mūsų pastangos nepasiteisino. Būtent šis ir kiti panašūs atvejai, kai laiku nesurinkus įrodymų negalėjome padėti kankinamiems gyvūnams, parodė būtinybę įsigyti esminę priemonę gyvūnų gelbėjimui tokiose situacijose – mobilią veterinarijos kliniką“, – pasakoja B. Kymantaitė.

Gyvūnus gelbės mobili veterinarijos klinika

Turėdami mobilią kliniką gyvūnų teisių gynėjai įvykio vietoje galėtų nustatyti, ar gyvūno gyvybei gresia pavojus. Nustačius, kad gyvūnams gresia žūtis, būtų surašomas atitinkamas aktas, kuris leistų paimti nedelsiant gyvūnus, suteikti laikiną globą ir po to kreiptis į teismą dėl jų konfiskavimo. Tik tinkamai ir laiku surinkti įrodymai gali tapti priežastimi, leidžiančia teismui duoti leidimą konfiskuoti gyvūną iš kankinančio laikytojo.
Skaiva Jasevičiūtė-Kraujalė

Organizacijos skaičiavimais, klinikai įsigyti reikia 19 tūkst. eurų. Reikiamai sumai surinkti pradėtas vykdyti paramos projektas „Išgelbėk draugą", kuris startavo šių metų kovo 4 d.

Prie projekto jau prisijungė ir tokie žinomi Lietuvoje žmonės, kaip komikas Olegas Šurajavas ir radijo laidų vedėja Skaiva Jasevičiūtė-Kraujalė, kurie ragina visus žmones jungtis prie šio projekto ir padėti Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijai įsigyti mobiliąją kliniką.

„Aš esu tik už gyvūnų gerovę, už tai, kad gyvūnų skriaudėjai būtų nubausti, o kankinami gyvūnai – konfiskuoti ir gydomi. Daugintojai, kurie pardavinėja „veislinius be dokumentų", dažniausiai yra žmonės, gyvūnus išnaudojantys tam, kad gautų finansinės naudos. Nori augintinio – įsigyk jį iš patikimo veislyno arba priglausk iš prieglaudos. Mažiau daugintojų lygu mažiau išmestų šunų prieglaudose“, – savo „Facebook“ paskyroje rašo Skaiva J. Kraujalė.