Prie šios akcijos, kurią šiemet Lietuvoje koordinuoja Susivienijimas Žali.LT, jungėsi ir šalies regionai. Įvairiose šalies vietose vyko „Žemės valandos“ minėjimo renginiai, taip pat valandai buvo užgesintas įvairių gatvių, aikščių, pastatų apšvietimas.

Žemės valandą vilniečiai ir kauniečiai sutiko žvakių apsuptyje

Vilniečiai ir kauniečiai Žemės valandą paminėjo žvakių šviesoje. Pritemusioje Vilniaus katedros aikštėje susirinkusieji uždegė tūkstantį žvakelių.

Kauno pagrindinėje aikštėje susirinkę kauniečiai nušvietė kelią žvakėmis. Apšvietimas Rotušės aikštėje buvo išjungtas, tad prieblandoje miestiečiai ieškojo artimo žmogaus glėbio. Iš žvakučių iniciatyvūs kauniečiai sudėliojo skaičių 60, taip parodydami, jog visą valandą nereikia elektros.

Namuose likę taip pat prisidėjo prie pasaulinės akcijos ir išjungė šviesas. Kai kas taip pat išsitraukė žvakes, kiti – atitraukė užuolaidas ir mėgavosi balto sniego atspindžiais.

Renginius surengusieji patys bei pasidalinę jų nuotraukomis su akcijos koordinatoriais gali tikėtis laimėti prizus.

„2015 metai buvo patys karščiausi per visą matavimų istoriją. Nepaisant optimizmo po Paryžiaus konferencijos, akivaizdu, kad nieko neįmanoma pakeisti be kiekvieno iš mūsų asmeninio indėlio. „Žemės valanda“ – tai simbolinė akcija, kurios metu parodome, kad esame pasirengę pokyčiams, taip pat paraginame aplinkinius jų imtis. Tik visų Mūsų pastangų dėka įmanoma laimėti kovą su klimato kaita“, – prieš renginį sakė iniciatyvos koordinatorius Martynas Norbutas.

Pasak jo, šiemet Lietuvoje prie akcijos jungiasi neįtikėtinai daug savivaldybių administracijų. Taigi „Žemės valanda“ bus matoma ne tik Vilniaus katedros aikštėje, kur kovo 19 d. bus uždegta 1000 Žemės rutulio kontūrais išdėliotų žvakių.

„Akivaizdu, kad regionuose dirbantys žmonės puikiai suvokia, kaip svarbu kovoti su klimato kaita. Tai rodo ir administracijų prisiimti konkretūs įsipareigojimai „Žemės valandos“ metu. Ne viename rajone miestelių apšvietimas bus visiškai išjungtas. Kitose vietovėse, pavyzdžiui, Alytuje, Anykščiuose, Druskininkuose, Kaune, Rokiškyje, Šilalėje ar Širvintose, bus rengiami specialūs renginiai“, – teigė Susivienijimo Žali.LT narys.

Pasak šiemet pagrindinio „Žemės valandos“ akcijos partnerio M. Norbuto, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje dėka, be žvakių uždegimo akcijos, kovo 18 d. Europos namuose buvo surengta speciali konferencija klimato kaitos temai aptarti. Konferencija „Kova su klimato kaita po Paryžiaus konferencijos: iššūkiai ir perspektyvos“ metu ministerijų atstovai, klimato ekspertai, nevyriausybinių organizacijų nariai pasidalijo mintimis ir ateities planais, kurie padės kovoti su klimato kaita.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)