Kokios kainos?

Vadovaujantis žemės ūkio ministro įsakymu patvirtintomis Gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo taisyklėmis, gyvūno augintinio, atvesto nuo 2016 m. sausio 1 d., savininkas privalo kreiptis į veterinarijos paslaugų teikėją dėl laikomų šunų, kačių ir šeškų ženklinimo mikroschema per 4 mėn. nuo jų atvedimo, bet ne vėliau kaip iki šuns, katės ar šeško perdavimo kitam savininkui ar laikytojui.

Gyvūnus gali ženklinti tik galiojančią veterinarijos praktikos licenciją turintys veterinarijos gydytojai, įtraukti į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tvarkomą ir viešai skelbiamą sąrašą. Kiekvienas gyvūno augintinio savininkas yra atsakingas už šuns, katės ar šeško įregistravimą į Gyvūnų augintinių registrą.

Tą patvirtino ir VMVT atstovai. Fiksuota tokios paslaugos kaina nėra nustatyta.

„Poodinę mikroschemą turi teisę įvesti privatūs veterinarijos gydytojai, kurie turi licencijas. Praktiškai fiksuotos kainos valstybė neturi teisės nustatyti, kadangi tai atlieka ne valstybinė įstaiga, o privati, tai yra privačios veterinarijos gydytojų įmonės. Faktiškai viskas yra gyvūno savininko ir veterinarijos gydytojo susitarimas. Valstybė to nereguliuoja“, - GRYNAS.lt teigė Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Linijus Valiuška.

Nors valstybė kainos nereguliuoja, paskaičiuota rekomendacinė paslaugos kaina.

„Buvo paskaičiuotas rekomendacinio pobūdžio rodiklis. Tačiau tai priklauso nuo daug veiksnių. Rekomendacinė kaina buvo paskaičiuota apie 15 eurų“, - teigė L. Valiuška.

Kauno mieste tokios paslaugos kaina svyruoja nuo 15 iki 20 eurų. Papildoma suma – apie 6 eurai - imama už įregistravimą į valstybinę duomenų sistemą.

Žeria kritiką

Gyvūnų globos ir kontrolės tarnybos „Nuaras“ vadovė Jurgita Gustaitienė teigia, kad priimtas įstatymas dėl privalomojo ženklinimo davė priešingą efektą.

„Manau, buvo gautas priešingas efektas – žmonių, ženklinančių savo gyvūnus, sumažėjo. Tvarka nėra pilnai aiški, o visuomenė laukia valdžios sprendimų, kaip jie keisis ir daugiau informacijos. Tiesiog buvo nepakankama informacinė sklaida, nepasiruošta ir visuomenė per mažai informuota. Tuo labiau, kad specialistai nepakankamai informuoti“, - GRYNAS.lt teigė J. Gustaitienė.

Specialistė pabrėžė, kad nėra aiški kontrolės sistema. Be to, kyla klausimas, kokia ženklinimo nauda, jei gyvūnui įvedama mikroschema, tačiau duomenys nėra suvedami į sistemą. Gyvūno savininkas turi teisę įvedus mikroschemą nuvykti į VMVT, kur duomenys suvedami nemokamai. Tačiau dažniausiai duomenų neįvedus iškart, jie taip ir lieka neįvedami. Tokiu atveju ženklinimas tampa beprasmis – mikroschema yra, tačiau jokios informacijos apie gyvūno savininką ji nesuteikia.

„Kyla daug klausimų, kad ir apie tą patį kontrolės mechanizmą. Tai yra utopija iš visų kampų“, - sako J. Gustaitienė.

Pagal naujausius duomenis, Kauno mieste savo gyvūnus registravo 381 kaunietis. 137 žmogus savo augintinius registravo Kauno rajone. Tiesa, gali būti, kad žmogus, tarkime, veisėjas savo vardu registruoja kelis gyvūnus.

Tačiau tokie skaičiai J. Gustaitienės neįtikina.

„Tai juokinga suma. Registruojasi tie, kurie ir iki šiol registravosi. Tai veislinių gyvūnų savininkai, kurie turi vadas, jiems reikia išvykti į užsienį, jiems reikia vykti į parodas. Jie registruojasi aktyviai“, - sako J. Gustaitienė.

Gyvūnų globos ir kontrolės tarnybos „Nuaras“ vadovė nuogąstauja, kad ateityje registruotų gyvūnų savininkams gali tekti už gyvūnus mokėti mokesčius.

Už gyvūnų neženklinimą savininkams gresia nuobaudos, tačiau pirmu pažeidimo fiksavimo atveju jos simbolinės, tokios kaip įspėjimas ir panašiai.

Pigiau nei pernai

Klaipėdos veterinarijos klinikose nuo šių metų pradžios, kai įsigaliojo privalomas gyvūnų ženklinimas ir registravimas, paslauga, palyginti su ankstesniais metais, atpigo. Paženklinti ir įregistruoti šunį, katę ar šešką kainuoja nuo 15 iki 29 eurų.

„Ši paslauga pas mus kainuoja 15 eurų. Į šią kainą jau viskas įskaičiuota. Kodėl taip pigiai? Jei norite, galite mokėti ir 25 eurus. Tačiau faktas, kad ta 15 eurų kaina ilgai nebus, kviečiame greičiau susitvarkyti, nes paslauga tikrai brangs“, – aiškino Vingio veterinarijos gydyklos telefonu atsiliepęs vyras.

Veterinarijos klinikos „Ričveta“ vadovas Ričardas Vaišvila teigė, jog pas juos gyvūnų ženklinimas ir registravimas kainuoja 26,62 euro. Į šią kainą taip pat viskas įskaičiuota – ir pridėtinės vertės mokestis. „Iki šių metų pradžios, kol gyvūnų registravimas ir ženklinimas nebuvo privalomas, tokia paslauga pas mus kainavo 29 eurus plius PVM, tačiau sykiu buvo suteikiamas ir pasas keliauti po ES bei privalomi skiepai“, – kainas dėstė R. Vaišvila.

Paklaustas, ar žmonės plūsta registruoti ir ženklinti savo gyvūnų, veterinarijos gydytojas tikino, jog klientų tikrai nepadaugėjo. „Juk yra pereinamasis laikotarpis. Be to, tie įstatymai vis kaitaliojami, tad žmonės laukia, kas bus toliau“, – svarstė R. Vaišvila.

Nustatyta, jog gyvūnai, kurie yra gimę iki praėjusių metų pabaigos, privalomai paženklinti ir įregistruoti turi būti iki kitų metų balandžio 1 dienos. Tie gyvūnai, kurie gimė šiemet, privalomai paženklinti ir įregistruoti turi būti per keturis mėnesius nuo jų gimimo datos.

Lino veterinarijos klinikos vadovas Linas Varanauskas teigė, kad jo klinikoje gyvūno ženklinimas kainuoja 20,57 euro, atskirai reikia mokėti už registraciją. Bendra paslaugos kaina – 29 eurai. Į ją jau viskas įskaičiuota.

„Šios paslaugos savikaina yra apie 25-26 eurai, o mes imame 29 eurus. Paženklinti ir įregistruoti gyvūną užtrunka apie pusvalandį. Už tokios trukmės darbą uždirbame apie 5 eurus, nuo kurių dar reikia mokesčius sumokėti. Gal tie veterinarijos gydytojai, kurie nėra PVM mokėtojai, šią paslaugą ir gali teikti pigiau, bet mums tiesiog neapsimoka. Be to, vadinamuosius čipus galime pirkti tik iš nurodytų tiekėjų, o jie pigiausiais neprekiauja“, – kalbėjo L. Varanauskas.

Pernai jo klinikoje paženklinti ir įregistruoti gyvūną kainavo kiek daugiau nei 30 eurų, tačiau sykiu buvo suteikiamas pasas keliauti po ES šalis.

„Klientų srauto, kurie atvestų savo gyvūnus ženklinti ir registruoti, nes tai yra privaloma, tikrai nepajutome. Gal tas srautas išaugo 3-5 proc., tačiau dažniausiai atvedami gyvūnai, gimę šiemet, arba tie, kuriuos norima išsivežti į užsienį. Jei klientų srautas išaugtų 300 proc., tada galėtume mažinti ir kainą“, – tikino L.Varanauskas.

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža teigė, jog privalomą gyvūnų registraciją ir ženklinimą gali atlikti visi privatūs veterinarijos gydytojai, turintys licenciją.

„Kontroliuoti, ar gyvūnai paženklinti ir įregistruoti, turi savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius. Tačiau, matyt, kol nesibaigė pereinamasis laikotarpis, jokie patikrinimai nebus atliekami“, – samprotavo A. Bauža.

Kaina – 15 eurų, bet yra ir papildomas mokestis

Veterinarijos klinikos Vilniuje gydytojas Jakovas Šengautas GRYNAS.lt teigė, kad paženklintų gyvūnų sausio mėnesį patrigubėjo.

„Šį sausį paženklintų gyvūnų skaičius, lyginant su praėjusių metų sausio mėnesiu, pas mus padidėjo trigubai“, - sakė J. Šengautas.

Pasak veterinaro, yra dvi kainos: paties ženklinimo ir registracijos: „Pas mus ženklinimas kainuoja 15 eurų ir mes išrašome visus dokumentus registracijai. Toliau savo nuolatinius klientus registruojame nemokamai, iš kitų už registraciją imame papildomą 6 eurų mokestį. Bet jie turi alternatyvą nuvažiuoti į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą ir gauti tą paslaugą nemokamai. Mes manome, kad jeigu valstybė sugalvojo sau žaislą, tegu pati ir traukia naštą, o ne ant mūsų pečių ją užmeta. Tegul jie atlieka nemokamai tą paslaugą.“

„Toto“ veterinarijos klinikos Vilniuje gydytoja Justė Verkauskaitė taip pat pastebėjo, kad žmonių, ženklinančių savo augintinius, padaugėjo.

„Daugėja klientų, kurie ženklina savo gyvūnus. Pradžioje buvo didesnis bumas, bet mes tiesiog nuraminome klientus, kad jie turi laiko iki kitų metų balandžio 1 dienos ir niekur tikrai nepavėluos. Sausio pirmomis dienomis buvo daug skambučių, o dabar kažkaip ramiai – keli pacientai per dieną. Ženklinimas kainuoja 15 eurų“, - kalbėjo J. Verkauskaitė.