Vasario 18 d. 18 val. 30 min. Vilniuje, Rinktinės g., G. Visalga Vilniaus apskr. VPK Patrulių rinktinės vyriausiesiems patruliams, kaip skelbiama, galimai pasiūlė 20 eurų kyšį.

Pareigūnų duomenimis, G. Visalga galimai kyšį siūlė siekdamas išvengti administracinės atsakomybės už KET pažeidimą - vairuodamas naudojosi mobilaus ryšio telefonu.

Po šio įvykio aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas teigė, kad susikompromitavusiems valdininkams valstybės tarnyboje ne vieta. Ir jis sakė, kad G. Visalga toliau neturėtų eiti pareigų, jei paaiškėtų, kad jis iš tiesų policijos pareigūnams pasiūlė kyšį.

O pirmadienį generalinis urėdas priėmė sprendimą atleisti iš darbo savo pavaduotoją, gavęs jo atsistatydinimo prašymą.

Aplinkos viceministras Linas Jonauskas GRYNAS.lt pirmadienį teigė, kad tai pirmas įžūlus kyšininkavimo atvejis per jo darbo laiką. Jis teigė, kad tai yra įspėjimas ir kitoms Aplinkos ministerijai pavaldžioms institucijoms, kad su korupcija taikstomasi nebus. Pašnekovas teigė manantis, kad susikompromitavę valdininkai toliau eiti atsakingų pareigų negali.
Linas Jonauskas

„Generalinis urėdas pasielgė principingai, sprendimas labai greitas. Manau, kad ir visais kitais atvejais, jeigu tik tokių bus, nors tikiuosi, kad nebus, elgsimės lygiai taip pat principingai ir griežtai. Dirbu gal tris su puse metų, bet tai pirmas toks atvejis. Daugiau panašių atvejų neprisimenu. Bet tai yra pavyzdys ir kitoms institucijoms, kad jeigu yra peržengti etikos dalykai, man atrodo, kad sprendimas yra geras“, - kalbėjo L. Jonauskas.

Taip pat pirmadienį Aplinkos ministerija išsiplatino pranešimą spaudai, kuriame buvo atspindėta ir aplinkos ministro pozicija.

„Jeigu valstybės tarnautojas duoda kyšį, pakertamas pasitikėjimas ne tik konkrečia institucija, bet ir visa valstybe. Tokių žmonių valstybės tarnyboje neturi būti“, - cituojamas K. Trečiokas.

Generalinis urėdas nenorėjo kalbėti ir numetė telefono ragelį

Generalinis miškų urėdas R. Prūsaitis nenorėjo kalbėti su GRYNAS.lt žurnalistais. Jis teigė, neturintis laiko ir galiausiai uždavus kelis klausimus, pokalbiui net nesibaigus numetė telefono ragelį.

„Taip, jis atleistas, nuo šiandienos“, - sakė R. Prūsaitis.

Paklaustas, kas paskatino priimti tokį greitą sprendimą, urėdas atsakė: „Patys suprantat, kas paskatino.“
GMU generalinis urėdas Rimantas Prūsaitis

Paklaustas, ar ministro raginimas jį atleisti, urėdas sakė: „Nieko, reikia pas jį patį paklausti, nežinau, kas paskatino, gavau prašymą. O kaip kitaip atleisti žmogų? Žmogus yra žmogus, reikia pagal Darbo kodeksą.“

Paklaustas, ar tai buvo G. Visalgos iniciatyva, R. Prūsaitis atrėžė: „Koks jums skirtumas? Nuo šiandien aš jį atleidau. Viskas, be komentarų. Turiu daug darbo.“

Galiausiai net nespėjus padėkoti už pokalbį, ragelyje pasigirdo tik pypsintis signalas.

Su pačiu G. Visalga GRYNAS.lt žurnalistams susisiekti nepavyko.

Reikalų su teisėsauga turėjo ir anksčiau

GRYNAS.lt primena, kad galimas kyšio policininkams siūlymas – nevienintelė kompromituojanti istorija, į kurią per kelis mėnesius įsivėlė G. Visalga.

STT nustatė, kad Utenos urėdo postas kainavo 100 tūkstančių litų, toks kyšis buvo sutartas norint užimti šią kėdę. Ši byla klampina ir G. Visalgą, jis buvo apklaustas šioje byloje kaip liudytojas, o Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai sausio 8 dieną Generalinei urėdijai nurodė dėl G. Visalgos atlikti tarnybinį patikrinimą. G. Visalga aplinkos ministro pavedimu buvo nušalintas nuo visų vykstančių konkursų, kur galėtų daryti įtaką.

G. Visalga ir anksčiau yra turėjęs nemalonumų su policijos pareigūnais. 2013 metų vasario 15 d. policijos pareigūnams sustabdžius jo automobilį buvo nustatytas 1 promilės girtumas. 2008 metais jis sukėlė avariją ir pasišalino iš įvykio vietos, kai pareigūnai jį sulaikė, jam buvo nustatytas 3,12 promilės girtumas. Tuomet pareigūnas atsipirko kelių tūkstančių litų bauda.