STT nustatė, kad Utenos urėdo postas kainavo 100 tūkstančių litų, toks kyšis buvo sutartas norint užimti šią kėdę. Ši byla klampina ir G. Visalgą, jis buvo apklaustas kaip liudytojas, o Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai sausio 8 dieną Generalinei urėdijai nurodė dėl G. Visalgos atlikti tarnybinį patikrinimą.

Be to, dabar G. Visalga aplinkos ministro pavedimu yra nušalintas nuo visų vykstančių konkursų, kur galėtų daryti įtaką. Tačiau šis didžiulės korupcijos šešėlis yra dar ne viskas.
Gintaras Visalga, Generalinio miškų urėdo pavaduotojas

Vasario 18 d. 18 val. 30 min. Vilniuje, Rinktinės g., įvyko dar vienas incidentas. G. Visalga Vilniaus apskr. VPK Patrulių rinktinės vyriausiesiems patruliams, kaip skelbiama, galimai pasiūlė 20 eurų kyšį.

Pareigūnų duomenimis, G. Visalga galimai kyšį siūlė siekdamas išvengti administracinės atsakomybės už KET pažeidimą - vairuodamas naudojosi mobilaus ryšio telefonu.

Dešiniosios rankos labai nesmerkė

Generalinis miškų urėdas Rimantas Prūsaitis GRYNAS.lt paklaustas, kaip vertina pavaldinio veiksmus tiek vienu, tiek kitu atveju, labai jo nesmerkė.

„Neturiu jokios informacijos, tik iš žurnalistų išgirdau. Reikia turėti faktų, gauti informaciją, gal iš policijos kažką gausime, tada žiūrėsime, ką reikia daryti“, - sakė R. Prūsaitis.

Rimantas Prūsaitis

Paklaustas, ar jeigu informacija pasitvirtintų, būtų svarstoma galimybė, ar pavaduotojas galės toliau dirbti, urėdas atsakė: „Nenueikime per toli, ten telefono kažkoks pokalbis. Mes esame principingi, žiūrėsime, kas čia įvyko, kaip įvyko ir t.t. Daugiau negu neįtikėtina.“

Pasak pašnekovo, pavaduotojas yra nušalintas ir nuo visų urėdijos rengiamų konkursų, yra pradėtas tarnybinis patikrinimas, tačiau jis savo pavaldinio kaltės, panašu, neįžvelgia: „Ten visai kiti reikalai, galimai kažkas kažkur, ten net ne mūsų adresu šie klausimai. Ten dar nepriimtas sprendimas. Aplinkos ministro pavedimu jis yra nušalintas nuo kitų konkursų, nuo galimo įtakos darymo ir visų kitų reikalų. Yra tokių garsių bylų Lietuvoje ir daug kas ką gali apklausti, čia nereiškia, kad žmogus kaltas. Bet galimai, kad nebūtų įtarimų, paprasčiausiai jis nušalintas. Ką jis galėjo žinoti, jeigu net ne komisijos narys buvo?“

Ministras: jei tai tiesa, pavaduotojas dirbti negalės

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas GRYNAS.lt teigė, kad jeigu faktai pasitvirtins, tokių žmonių valstybės tarnyboje neturėtų būti.

„Jeigu tai pasitvirtins, tai tokių valstybės tarnautojų valstybės tarnyboje neturi būti. Aš labiau linkęs tikėti policijos pareigūnais. Jeigu faktas pasitvirtins, o manau, kad, aišku, bus labai greitai, Generalinis urėdas turės priimti sprendimą“, - sakė K. Trečiokas.
Kęstutis Trečiokas

Dėl kito korupcijos skandalo, liečiančio 100 tūkstančių litų kyšį, G. Visalga nušalintas nuo kitų konursų: „Taip, yra ikiteisminis tyrimas vykdomas ir dėl tos priežasties, tie pareigūnai, kurie turi tokių problemų, neturėtų dalyvauti priimant analogiškus sprendimus, čia kalba eina apie artėjančius konkursus dėl urėdų. Buvau pavedimą žodžiu davęs seniai, bet po to pagalvojau, kad reikia raštiško, tai išleidau raštišką pavedimą. Viską reikia padaryti teisingai ir tvarkingai, jeigu pasitvirtins faktai, galėsiu ir aš teigti, kad su tuo žmogumi kažkas yra negerai, kol kas yra tik įtarimai.“

Paklaustas, ar miškų sektoriaus korupcijos problemos, iš to, ką matome, nėra didesnės nei kitų sektorių, ministras teigė, kad problemų yra visur: „Daug kur yra problemų, vienos didesnės, kitos mažesnės, mes jas analizuojame, žinote, kaip atsitiko ir su Miškų įstatymu, kai buvo įtvirtintas ir urėdijų skaičius, manau, kad tai irgi nėra gerai, yra problemų, be abejo.“

Viceministras: jeigu faktai pasitvirtins, pavaduotojas dirbti toliau negalės

Aplinkos viceministras Linas Jonauskas GRYNAS.lt taip pat teigė, kad laikosi principingos pozicijos ir jeigu faktai pasitvirtintų dėl galimai pasiūlyto kyšio, jo nuomone, pavaduotojas toliau eiti pareigų negalėtų. Be to, jam gali būti skirta tarnybinė nuobauda ir už kitą korupcijos skandalą.
L. Jonauskas

„Sakyčiau, kad šešėlį meta ir labai didelį. Jeigu pasitvirtins informacija, tiesioginis vadovas vienareikšmiškai turėtų priimti griežtus ir principingus sprendimus. Mano atsakymas labai paprastas ir principingas – jeigu pasitvirtins, kad mūsų generalinio urėdo pavaduotojas davė kyšį pareigūnams, toks elgesys diskredituoja valstybės tarnybą ir bent, mano nuomone, jis toliau pareigų eiti negali“, - sakė L. Jonauskas.

Dėl didžiulio korupcijos skandalo, kuris klampina ir generalinio urėdo pavaduotoją, pasak viceministro, baigiamas tarnybinis patikrinimas: „Buvo pradėta tarnybinės nuobaudos skyrimo procedūra. Komisija šią savaitę baigia darbą ir kitą savaitę pateikia generaliniam urėdui savo išvadą. Jis buvo apklaustas prokuratūroje kaip liudytojas, įtarimai jam nepareikšti, statuso jokio neturi, tik jie mano, kad tam tikri veiksmai generalinio urėdo pavaduotojo gali būti prasilenkiantys su valstybės tarnybos reikalavimais ir gali būti skiriama nuobauda.“

Su pačiu generalinio urėdo pavaduotoju GRYNAS.lt žurnalistams susisiekti nepavyko. Jis darbo metu telefonu buvo nepasiekiamas.