1. Rovaniemis, Laplandija (Suomija)

Rovaniemis arba Rovaniemi (kaip jį vadina vietiniai) – įsikūręs netoli poliarinio rato. Ši vieta – tikras Kalėdų rojus žemėje. Atvykėliai čia gali pasigrožėti kvapą gniaužiančia panorama. Ledas, sniegas ir nesibaigiantys pušų miškai – tai ne vieninteliai dalykai, priviliojantys šimtus turistų.

Kiekvienais metais vaikai ir suaugę į Rovaniemį traukia susipažinti su Kalėdų seneliu, jo žmona ir elfais. Mažieji kviečiami išsakyti savo karščiausius kalėdinius troškimus, deklamuoti eilėraščius, kartu su ponia Kalėdiene kepti sausainius ar net išbandyti jėgas Elfų mokyklėlėje. Suaugusieji gali pasivažinėti šunų kinkiniu ar išsiruošti stebėti Šiaurės pašvaistės.

Rovaniemis ir jo apylinkės taip pat garsūs dėl čia auginamų elnių. Vietiniai juokauja, kad šių gyvūnų čia gyvena kur kas daugiau nei žmonių. Sirmako (Sirmakko) elnių fermoje šiuos raguotus gražuolius leidžiama ne tik paglostyti, pamaitinti skanėstais, bet ir pasivažinėti jų tempiamomis rogėmis.

2. Islandija

Islandija garsėja laukine savo gamta. Nors ja džiaugtis galima ištisus metus, nemažai žmonių čia atvykti nusprendžia būtent žiemą, tiksliau jos pabaigoje.

Vasarį ar kovo pradžioje tirpstantis ledas ir sniegas suteikia kraštovaizdžiui išskirtinį grožį. Ledu padengtos uolienos tviska saulės spinduliuose, snieguoti laukai pasidengia korėtais raštais. Menininkai mėgsta šį laikotarpį išnaudoti kūrybiniams projektams – gausiai fotografuojama, kuriamos reklamos ir filmai.

Tie, kuriems nepakanka vien tik sniego ir ledo, gali grožėtis karštosiomis versmėmis, kriokliais, fiordais. Išsiruošus vykti į Islandiją nereikėtų pamiršti - šiuo laikotarpiu ryškiausiai matoma ir Šiaurės pašvaistė.

Šventiniu laikotarpiu Islandijoje galima pasigrožėti ne tik gamta, bet ir miestelių gatvėmis. Islandai namus ir medžius gausiai dekoruoja įvairiaspalvėmis lemputėmis ir girliandomis. Vaikai gali pramogauti čiuožinėdami specialiose aikštelėse ir vaišindamiesi kakava.

3. Levenvortas (Leavenworth), Vašingtonas, Jungtinės Amerikos Valstijos

Netoli kalnų esantį Levenvorto miestelį kiekvienais metais aplanko daugiau nei du milijonai turistų. Nors žmonės iš viso pasaulio čia traukia ištisus metus, ryškiausiai ir gražiausiai ši vietovė atrodo šventiniu laikotarpiu (gruodžio – sausio mėnesiais).

Kalbama, kad žiemą čia galima pasijusti kaip tikrame kalėdiniame filme. Gatvėse skamba senovinės tradicinės giesmės, su vaikais ir suaugusiais bendrauja nykštukai. Kiekvieną penktadienį į gatves iškeliauja ir pats Kalėdų senelis Nikolas. Barzdotasis Kalėdų tėvas klausosi mažųjų deklamuojamų eilėraštukų, dainuoja, vaišina vaikus džiovintais vaisias ir kitomis gėrybėmis.

Levenvorte yra ką veikti ir suaugusiems. Sužvarbti neleidžia tradicinis šventinis karštas vynas, o nuotaiką pakelia koncertai ir kiti renginiai. Miestelis garsėja ir kiekvienais metais organizuojamu kalėdinių šviesų konkursu. Gyventojai rungtyniauja puošdami savo namus įvairiaspalvėmis dekoracijomis ir lemputėmis, todėl gruodžio mėnesį gatvės atrodo itin ryškiai ir įspūdingai.

Turbūt nieko keisto, kad Levenvortui jau ne vienerius metus suteikiamas paties šventiškiausio Amerikos miestelio titulas.

4. Jukkasjärvi ledo viešbutis, Švedija

Jukkasjärvi viešbutis, įsikūręs Švedijoje, 200 km į šiaurę nuo poliarinio rato. Tai yra viena unikaliausių ir, be jokios abejonės, žiemiškiausių pasaulio vietų. Šis iš sniego ir ledo pagamintas viešbutis jau daugiau nei dešimt metų vilioja netradicinių potyrių išsiilgusius keliautojus.

Viskas - grindys, sienos, lubos, kėdės, sofos, lovos, stalai ir net baro stiklinės - čia pagaminta iš tyro upės vandens. Viešbučio kūrimui sunaudojama tonos ledo ir sniego. Tai pirmasis tokio tipo viešbutis pasaulyje. Kiekvienais metais ši vieta lankytojams būna atvira apie tris mėnesius. Vėliau viešbutis tiesiog ištirpsta.

Ledo viešbutis – unikalus meno kūrinys. Ledo meistrai iš viso pasaulio susirenka kurti šios vietos dizaino likus daugiau nei keliems mėnesiams iki jo atidarymo. Viskas skaptuojama ir dekoruojama rankomis, atmosfera kuriama pasitelkiant spalvotas šviesas ir šešėlius. Vieną kartą čia apsilankęs turistas kitą kartą ras visiškai kitokį viešbutį. Eksterjeras ir interjeras kardinaliai keičiami kiekvieną sezoną.

Švedai juokauja, kad ši vieta – ideali poilsiavietė prie šalčio įpratusiam Kalėdų seneliui.

5. Harbeno (Harben) ledo ir sniego festivalis, Kinija

Harbeno ledo ir sniego festivalis - vienas didžiausių pasaulyje tokio tipo renginių. Jo metu menininkai iš visos Kinijos, profesionalai iš kitų šalių savo rankomis sukuria tikrą ledo rojų žemėje. Kiekvienais metais rengiamas festivalis į miestą privilioja milijonus žmonių. Festivalio lankytojai gali pamatyti visko - didžiausių pasaulyje ledo skulptūrų, abstrakcijų ir net rūmų pagamintų, iš ledo kubelių. Vaizdą pagyvina šviesos instaliacijos ir projekcijos.

Tradiciškai Harbeno festivalis prasideda sausio 5 dieną ir trunka vieną mėnesį. Tiesa, jeigu leidžia oro sąlygos, skulptūromis lankytojams leidžiama pasidžiaugti ir ilgiau.

Pirmasis tokio tipo renginys Kinijoje organizuotas dar 1963 metais. Tais laikais buvo rengiama žieminių ledo žibintų paroda ir vakarėlis. Vėliau žmonėms buvo siūloma vis daugiau pramogų, eksponuojama vis daugiau menininkų darbų. Renginiui suteiktas festivalio titulas.

Žiemiški meno kūriniai - ne vienintelis dalykas, kuriuo viliojami turistai. Skirtinguose miesto parkuose pakabinami įvairiaspalviai ledo žibintai, žmonės gali čiuožinėti ar leistis į turą Songhua upe.

6. Sapporo sniego festivalis, Japonija

Kinijai žiemos linksmybėmis nenusileidžia ir Japonija. Kiekvienais metais vasario 5 - 11 dienomis čia vyksta Sapporo sniego festivalis.

Kasmet festivalio rengėjai sugalvoja vis naują temą, pagal kurią menininkai iš viso pasaulio lipdo įspūdingas sniego skulptūras ir atrakcionus. Dažniausiai tema atspindi kokį nors aktualų įvykį, animacinių filmukų personažą ar pagerbia kokį nors įžymų asmenį (rašytojai, beisbolo žaidėjai, aktoriai). Kartais sniego kūriniai virsta koncerto scenomis ar spektaklių dekoracijomis. Iš viso kasmet eksponuojama apie 400 šimtai unikalių kūrinių. Festivalis turi gilias tradicijas. Pirmasis tokio tipo renginys įvyko dar 1950 metais.

Bėgant metams atsiranda vis daugiau sniego skulptūrų gerbėjų. Pavyzdžiui, 2007 Sapporo sniego festivalį aplankė daugiau nei du milijonai žmonių.

Turistams nuobodžiauti neleidžia ir šokėjų pasirodymai, akrobatų atliekami triukai. Prie skulptūrų galima ne tik nusifotografuoti, bet ir pačiuožinėti pažiūromis, paragauti vietinių gamintų skanėstų.

Dar viena svarbi festivalio tradicija - gražiausios ledo karalienės rinkimai. Tai yra grožio konkursas, kurio metu gražuolės demonstruoja ne tik apdarus, bet ir pasirodo talentų konkurse.

7. Up Helly Aa festivalis, Šetlando salos, Škotija

Up Helly Aa - neabejotinai vienas įdomiausių žiemos renginių visoje Škotijoje. Jo metu daugiau nei 1000 vietinių vyrų apsirengia vikingų kostiumais ir dalyvauja specialioje eisenoje. Žygiuodami dalyviai laiko ugnies fakelus, dainuoja tradicines dainas. Eiseną ir patį festivalį vainikuoja milžiniškos vikingų laivo imitacijos sudeginimas.

Pagrindinė eisenos ir ritualų idėja - savo šaknų pagerbimas. Kiekvienas Šetlando vyras į tradicijas žiūri labai rimtai. Eisenai pradedama ruoštis jau prieš kelis mėnesius. Kiekvienas žmogus privalo pats pasigaminti šalmą, šarvus, kirvį. Eisenoje gali dalyvauti ne jaunesni nei 15 metų vaikinai.

Tradicija išsivystė iš kitos, dar 1874 pradėtos organizuoti eisenos. Jos metu vietiniai vyrai per miestą ridendavo degančias statines.

Dabartinio festivalio metu turistai iš viso pasaulio gali ne tik stebėti įspūdingą renginį, bet ir patys žygiuoti apsirengę savo pačių pasiūtais kostiumais. Festivalio metu Šetlando gatvėse galima išvysti tikrą karnavalą. Pačiais keisčiausiais kostiumais vilkintys vyrai dainuoja, skanduoja ar net deklamuoja eiles. Kostiumų būna pačių įvairiausių. Liūtai, meškinai, alaus bokalai - fantazijai nėra ribų. Tiesa, tokie persirengėliai negali žygiuoti kartu su oficialiosios vikingų eisenos dalyviais.