Iki šios dienos, nesant visuotinės prievolės ženklinti ir registruoti laikomus pasiutligei imlius augintinius yra itin sudėtinga kontroliuoti jau daugiau nei 10 metų galiojančią įstatyminę prievolę skiepyti tokius augintinius nuo pasiutligės.

„Didelė dalis augintinių savininkų nesuvokia šios ligos pavojingumo ir rizikos jų augintiniams ja užsikrėsti sukeliant skausmingas pasekmes pačiam savininkui, jo šeimai, visuomenei ir augintinio gerovei”, – pabrėžė Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė.

Vos prieš kelias dienas užfiksuotas atvejis Dysnos kaime (Didžiasalio sen., Ignalinos r.), kai pasiutlige serganti lapė apkandžiojo voljere laikomą šunį. Šuo nebuvo vakcinuotas nuo šios pavojingos ligos, todėl teko jį užmigdyti. Šuns šeimininko visa šeima privalėjo pasiskiepyti nuo pasiutligės.

Po trejų metų pertraukos šiemet tai jau antras pasiutligės atvejis Lietuvoje. Pirmasis buvo nustatytas spalio pabaigoje tame pačiame kaime į gretimą sodybą atklydusiam usūriniam šuniui.

„Tiek mieste, tiek kaimo vietovėse dėl neatsakingo savininkų elgesio nuolatos valkatauja benamiai šunys ir katės. Jų gailintys gyventojai neretai priglaudžia juos parsinešdami į savo namus. Atsižvelgiant į tai, kad, ypatingai – kaimo vietovėse, kur yra didesnis skaičius laukinių gyvūnų, galinčių užkrėsti valkataujančius gyvūnus pasiutlige, žmogaus geranoriškas siekis padėti benamiui gyvūnui gali baigtis tragiškomis pasekmėmis”, - sakė B.Kymantaitė.

Dabartiniu metu nuo pasiutligės pasaulyje kasmet vis dar miršta daugiau kaip 55 tūkst. žmonių ir milijonai gyvūnų. Daugumą žmonių mirčių lemia užsikrėtusio šuns įkandimas, o 30-60 proc. šunų įkandimų aukų yra 15 metų nesulaukę vaikai.

Lietuvoje per pastaruosius 40 metų pasiutligės virusu užsikrėtė ir mirė 10 žmonių. Kasmet nuo pasiutligei imlių naminių gyvūnų įkandimų nukenčia apie 6000 Lietuvos gyventojų, iš kurių 25 proc. sudaro vaikai iki 15 metų amžiaus.

Kasmet nukentėjusių žmonių skiepijimas nuo pasiutligės Valstybinėms ligonių kasoms kainuoja virš 120 tūkst. EUR. Pasiutligės gydymo kursas kainuoja apie 38 EUR, o jei sužalojimai labai rimti (įkandimai galvos, veido srityje ir pan.) – yra naudojamas imunoglobulinas, kurio viena ampulė kainuoja apie 136 EUR. Per du pastaruosius metus skiepų kursas nuo pasiutligės buvo taikomas 7043 asmenims.

„Vienintelė prevencinė pasiutligės priemonė – augintinių laikytojų atsakingumas. Augintinių savininkai privalo laikytis gyvūno laikymo taisyklių. Jie neturi leisti, kad jų gyvūnas keltų grėsmę aplinkiniams. Ir svarbiausia – jis turi būti paskiepytas nuo pasiutligės”, - rašoma Vyriausybės vadovui adresuotame laiške.

Įvedus privalomą ženklinimą ir atsiradus valstybiniam Gyvūnų augintinių registrui, pasiutligei imlių augintinių savininkai turės suženklinti savo augintinius, o paskiepijus augintinį nuo pasiutligės tai atlikęs veterinarijos gydytojas turės suvesti atlikto skiepo datą. Tokiu būdu atsiras efektyvus ne tik gyvūnų savininko atsekamumo mechanizmas, tačiau ir efektyvus privalomų skiepų nuo pasiutligės kontrolės būdas, užtikrinantis pačių savininkų bei visuomenės apsaugą ir gyvūnų gerovę.