Belgijoje veikia vienintelė tokia kompanija, kuri gali senus ir nutrintus ofiso baldus perdirbti į visiškai naujus. Pasak verslininkų, nei vienas klientas nesugebėtų pamatyti skirtumo tarp jų perdirbto stalo ir naujo stalo. Tačiau perdirbimas yra žymiai draugiškesnis aplinkai nei gamyba.

Žinoma, įmonė pažymi, kad jų baldai yra maždaug 30 proc. pigesni, kitu atveju verslas žlugtų. Perdirbti baldus užtrunka panašiai laiko kaip ir juos pagaminti: 6-8 savaitės.

Tai – vienas iš ryškesnių žiedinės ekonomikos verslo pavyzdžių Belgijoje. Trečiadienį Europos Komisija pristatė žiedinės ekonomikos strategiją, kurioje numatyti veiksmai, kaip skatinti panašias verslo iniciatyvas visoje Europos Sąjungoje. O žiedinės ekonomikos principu paremto verslo paramai numatytos didžiulės pinigų sumos.

Seni baldai tampa naujais

Kompanijos NNOF („Beveik nauji ofiso baldai" - liet., „Nearly New Office Facilities" – angl.) vadovas Didieris Pierre‘as GRYNAS.lt papasakojo apie įmonės veiklą bei senų baldų prikėlimą naujam gyvenimui.

„Mes transformuojame ofiso baldus: imame senus baldus iš klientų ir paverčiame juos naujais. Taigi mes naudojamės tomis pačiomis medžiagomis, kurios jau egzistuoja. Klientai galiausiai nemato skirtumo: atvežti rakandai atrodo kaip visiškai nauji baldai“, - teigė D. Pierre‘as.

Pasak pašnekovo, klientai patys pasirenka, kokius baldus iš jų senų baldų reikėtų pagaminti: „Mes visuomet susėdame su klientais ir siūlome variantus, kaip galime pakeisti jų baldus, kaip jie norėtų, kad jie atrodytų ir juos pakeičiame. Taip mes tausojame aplinką, nes mums nereikia naujų medžiagų, o naudojame jau esamas rinkoje. Taip išvengiame poveikio aplinkai, kuris susidaro gaminant naujus baldus.“

Didieris Pierre‘as

Pasigenda valstybinių institucijų pagalbos

Pasak NNOF vadovo, labai svarbus yra didelių kompanijų indėlis, nes jos yra pagrindinės pirkėjos: „Vienas iš pirmųjų mūsų klientų buvo „Coca-Cola“ įmonė. Jos ofise mes pastatėme apie 300 stalų ir ši įmonė tapo mūsų remėja nuo pat pradžių. Taigi, mums labai svarbus didelių verslo įmonių įsitraukimas. Be to, pačios didžiosios įmonės, kurios naudojasi mūsų paslaugomis, dažnai apie tai giriasi ir teigia, kad yra draugiškos aplinkai.“

Vis dėlto nors Europos Komisija bei Europos Parlamentas skatina verslininkus užsiimti žiedine ekonomika ir aplinką tausojančia veikla, pasak pašnekovo, pačios institucijos nerodo pavyzdžio. Verslininkas sako, kad pirkdamos ofiso baldus institucijos taip pat galėtų ieškoti ne naujų, o galėtų rinktis aplinkai draugiškus perdirbtus baldus: „Europos Parlamentas, Flandrijos vyriausybė, Belgijos vyriausybė – visos vyriausybės kalba apie žiedinę ekonomiką. Jie tai skatina ir mano, kad tai, ką tu darai, yra šaunu. Bet kai tu pateiki jiems pasiūlymą nusipirkti, pavyzdžiui, tų pačių baldų, iš jų nesulauki atsakymo. Jie perka naujus baldus, o patys nedalyvauja perdirbime. Keista, nes jie yra pagrindiniai pirkėjai šalyje ir patys nerodo pavyzdžio.“