Šią problemą ėmėsi spręsti Elektronikos platintojų asociacija, nusprendusi sukurti naują mobiliąją aplikaciją „RŪŠIUOKLIS“, informuojama asociacijos pranešime spaudai.

Kur derėtų išmesti šaldytuvą, virdulį ir panašius prietaisus?

Nuo šiol kiekvienas Lietuvos gyventojas gali greičiau nei per minutę rasti informaciją apie tai, kur saugiai išmesti mažus, vidutinius ar didelių gabaritų elektros ar elektroninės technikos prietaisus. Elektronikos platintojų asociacija gyventojams sukūrė išmaniųjų telefonų programėlę „RŪŠIUOKLIS“, kuri ne tik informuoja apie legalių rūšiavimo aikštelių vietas, bet ir leidžia nemokamai užsisakyti prietaisų išvežimą iš namų gyventojams patogiu metu.

„Jau nuo šio mėnesio pradžios iš „Google Play“ aplikacijų parduotuvės programėlę gali parsisiųsti kiekvienas išmaniojo telefono, palaikančio „Android“ operacinę sistemą, turėtojas. Taigi, mobiliosios aplikacijos vartotojai jau dabar patogiai naudojasi artimiausių surinkimo vietų, kuriose galima išmesti lempas, baterijas, smulkią, vidutinę ar stambią elektroninę įrangą, paieškos sistema“, - sako EPA vadovas Mantas Varaška.

Du spustelėjimai ir artimiausios atliekų surinkimo vietos jau telefono ekrane

Elektronikos atliekų surinkimo sistema dar visai jauna. Šis tinklas stipriai išplėstas dar 2014 pavasarį, kuomet prekybos centruose buvo pastatyta daugiau nei 600 smulkios elektronikos, baterijų bei lempų konteinerių. Iki to laiko didžioji dalis smulkių elektronikos atliekų keliaudavo tiesiog į bendrus konteinerius.

M. Varaška teigia, jog EPA elektronikos atliekų ir baterijų surinkimo tinklą šiandien sudaro tūkstančiai atliekų surinkimo vietų, kurias reikėjo kuo patogiau pristatyti vartotojui, todėl buvo imtasi šią problemą spręsti išmanesniu būdu: „Išmaniųjų telefonų vartotojų sparčiai daugėja, vis dažniau svarbios informacijos ieškome telefone, tad ją pasiekti naudojant mobiliąją programėlę galima daug greičiau ir patogiau nei naršant.“

Įjungus programėlę tereikia nustatyti norimo išmesti prietaiso rūšį, nurodyti pageidaujamą lokaciją arba leisti navigacijos įrenginiui aptikti jūsų telefono buvimo vietą ir „RŪŠIUOKLIS“ kaip mat parodys artimiausius prietaiso surinkimo taškus. Taip pat mobiliojoje aplikacijoje veikia įspėjimo funkcija, kuri leidžia vartotojui pranešti apie tam tikrus konteinerio gedimus ar perpildymą ir taip paspartinti atliekų išvežimą.

Sieks universalumo

EPA vadovas priduria, jog greitu metu programėlėje „RŪŠIUOKLIS“ bus įdiegti kitų rinkoje veikiančių atliekų tvarkytojų ir perdirbėjų surinkimo aikštelių ar konteinerių vietų adresai: savivaldybių didelių gabaritų atliekų, padangų surinkimo aikštelės, taromatų ir kitos perdirbamų atliekų surinkimo konteinerių vietos.

„Ši mobilioji aplikacija taps platesnės paskirties įrankiu, padėsiančiu vartotojams išsiaiškinti, kur yra artimiausia atliekų šalinimo vieta. Tai leis gyventojams teisingai atsikratyti nereikalingais daiktais ar technika aplinkai draugišku būdu“, - sako M. Varaška.