„To, ką patyriau, niekam nelinkėčiau, bet kiekvienas gali patekti į tokią situaciją. Todėl labai įdomu, ar tikrai privačiuose miškuose draudžiama grybauti? Juk ne medžius nelegaliai kirtome, tik grybus rinkome, bet išgyvenome siaubą“, – savaitgalio nemalonius nuotykius iki šiol su siaubu prisimena viena klaipėdiečių šeima.

Jie važiavo vadinamuoju Žemaičių plentu ir užsuko į pakelėje esantį miškelį, netoli Endriejavo, Klaipėdos rajone. „Mes jau grybavome kitame miške ir grįžinėjome namo. Pamačiau tokį šunkelį ir vyrui pasakiau, kad dar ir čia užsuktume, nes toks gražus miškas pasirodė, o mes labai aistringi grybautojai. Įsukome į tą šunkeliuką, palikome mašiną ir patraukėme į mišką. Tiesą sakant, nieko gero jame neradome. Pati nupjoviau vieną baravyką ir vieną šilbaravykį, vyras gal šiek tiek daugiau. Kai jau nusprendėme traukti namo, vyras nuėjo atvaryti mašinos, o aš galvojau, kad dar paėjėsiu miško pakraščiu, gal pavyks dar kokį grybą rasti“, – pasakojo moteris.

Taip jai beeinant, prie moters privažiavo BMW automobilis, o iš jo iššoko stambus vyras. „Kai pamačiau, kad mašinoje sėdi dar trys augaloti vyrai, pasidarė labai baisu. Akimirksniu šmėstelėjo mintis, kad dabar mane įkiš į bagažinę ir viskas, nes mano vyras buvo tolėliau, jo net nesimatė. Tas augalotas vyras pradėjo šaukti, kad dingčiau, nes čia jo privatus miškas ir jame jis draudžia grybauti. Jis dar pagrasino, kad po 10 minučių grįš patikrinti, ar išsinešdinau, o jei ne, tai man blogai baigsis. Rankos pradėjo drebėti, kaip išsigandau“, – kraupo pašnekovė.

BMW nurūko ir stabtelėjo ties moters sutuoktinio automobiliu. Vėl iššoko tas pats augalotas vyras, pakartotojo tuos pačius grasinimus ir išvažiavo.

„Gerai, kad mūsų nesumušė, nes agresija liejosi per kraštus. Gerai, kad viskas gerai baigėsi. Bet dabar įdomiausia tai, ar privačiame miške negalima grybauti. Juo labiau, kad tas miškas niekaip nebuvo pažymėtas, jog tai privati valda, jis nebuvo aptvertas. Iš kur man žinoti, kad jis privatus? Manau, kad į tokią nemalonią situaciją gali patekti bet kuris grybautojas, nes tų privačių nepažymėtų miškų yra labai daug. Užtat ir įdomu, ar teisiškai juose negalima grybauti. Suprantu, jei žmogus turi daržą, tai svetimas tikrai negali ateiti prisikasti bulvių, tačiau čia juk yra miškas“, – stebėjosi klaipėdietė.

Kretingos miškų urėdijos miškų urėdas Antanas Baranauskas, išgirdęs šią istoriją, negalėjo patikėti tuo, kas įvyko. „Per ilgametę mano patirtį tai pirmas toks atvejis, jog kažkas kažką užsipultų, kad grybauja privačiame miške. Deja, pas mus taip jau padaryta ta žemės ir miškų grąžinimo reforma, kad dideliame valstybinio miško masyve gali būti ir privatus gabalėlis. Jis tikrai niekaip nepažymėtas, tad žmogus tikrai nežino, jog įkėlė koją į privačią teritoriją. Logika diktuoja, jog grybauti privačiame miške neturi būti draudžiama, kad tie grybautojai tiesiog pataikė ant kažkokio kaimiečio, kurį gal ne taip mėnulio fazės veikia“, – samprotavo A. Baranauskas.

Jis patikino, jog dar 1998 metais aplinkos ministro pasirašytose Grybavimo Lietuvos miškuose taisyklėse numatyta, kad tik privačiuose miškuose, esančiuose arčiau kaip 100 m iki miško savininko sodybos, grybus rinkti leidžiama tik miško savininkui sutikus.

„Kitaip tariant, jei žmogus gyvena Klaipėdoje, o jo miškas yra Endriejave, tai jo miške gali grybauti visi, kurie nori. Tikrai abejoju, ar šiuo atveju, apie kurį kalbame, tas miškas buvo arčiau kaip 100 metrų iki savininko sodybos. Grybautojai šiuo atveju buvo visiškai teisūs, nes jie nieko nepažeidė. Jei toks atvejis pasikartotų, rekomenduočiau, kad grybautojai iš neva miško savininko paprašytų dokumentų. Tikrai negalima taip užsipuldinėti žmonių“, – kalbėjo A. Baranauskas.

Tose pačiose Grybavimo Lietuvos miškuose taisyklėse nurodyta, jog grybauti leidžiama visuose Lietuvos miškuose, išskyrus rezervatų (visą laiką) ir ornitologinių draustinių (nuo balandžio 1 d. iki rugsėjo 1 d.) miškus ir miškus, kuriuose žmonių lankymasis ar grybavimas laikinai uždraustas ar apribotas savivaldos institucijų sprendimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (288)