Dvaro savininkas Vaidas Barakauskas su žmona Rūta pasitiko atvykusiuosius.dvaras Artimesni V. Barakausko draugai nešė dovanas: gėles, meno kūrinius, įvairius augalus, teigiama organizatorių išplatintame pranešime spaudai.

Apžiūrėti įspūdingos dvarvietės nepraleido progos ir kultūros, politikos atstovai. Renginyje apsilankė režisierius Jonas Vaitkus su žmona Elvyra, Valstybinio jaunimo teatro vadovas, režisierius Algirdas Latėnas su žmona aktore Elvyra Piškinaite.

Ilzenbergo dvarą pagerbė ir Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė. „Noriu padėkoti šeiminininkams už iniciatyvą atnaujinti šią gražią vietą. Noriu palinkėti, kad idėjos, kurios buvo sumanytos, realizuotųsi. Linkiu, kad dar ne viena karta, atvykusi į šį dvarą, galėtų išgirsti ir pamatyti mūsų istoriją“, – susirinkusiems kalbėjo politikė.

Šventės nepraleido ir trejų metų darbą įvertino Latvijos Saeimos Pirmininkė Inara Mūrniece, Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, Rokiškio meras Antanas Vagonis.

Be pasivaikščiojimų po 15 hektarų parką, šventės svečiai galėjo stebėti iš Rumunijos atvykusio folkloro ansamblio pasirodymą. Didelio susidomėjimo sulaukė knyga „Lietuvos istorijos ženklai: Ilzenbergo dvaras 1515–2015“, kuriai archyvinė medžiaga buvo renkama net penkerius metus.

Svečių laukė ir išskirtinės pramogos. Sutvarkytą dvaro terotoriją galima buvo apžiūrėti keliaujant XIX a. Austriška karieta, pasivaikščioti atstatytu tiltu į Meilės salą, apžiūrėti XVII a. švediškas patrankas. Bene populiariausia pramoga tapo pasiskraidymas malūnsparniu. Iš paukščio skrydžio atsivėręs vaizdas sužavėjo visus šia atrakcija susigundžiusius svečius.

Praalkę buvo pakviesti pasistiprinti biodinaminiame ūkyje užaugintomis gėrybėmis. Susirinkę puikiai įvertino maistą be konservantų, sintetinių dažiklių, skonio stipriklių, įvairių pakaitalų. Sužavėti medumi, įvairiais sūriais čia pat suskubo įsigyti patikusių produktų. „Šis maistas yra stiprus energetiškai, gaminamas žmogaus rankomis, su meile ir atsidavimu“, – skelbia biodinaminio ūkio filosofija.

„Ilzenbergo dvarą reikia pamatyti savo akimis. Nuotraukos neperteikia viso jo grožio, auros. Tą pastebėjo ne vienas į šventę atvykęs svečias. Norime, kad čia žmonės jaustųsi gerai“, – kalbėjo dvaro šeimininkas V. Barakauskas, tapęs pirmuoju Lietuvoje sutvarkiusiu dvaro parką privačia iniciatyva ir lėšomis.

Lankytojams Ilzenbergo dvaro vartai yra atviri šeštadienį ir sekmadienį, nuo 10 iki 20 val. Bilieto kaina – 2 eurai.