Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie AM inicijuotas projektas „Lietuvos regionų spalvos“ prasidėjo įvairių regionų moksleivių kūrybine stovykla Žemaitijos nacionaliniame parke, o baigsis renginiu visuomenei, pristatančiu Lietuvos etnografinius regionus - Aukštaitiją, Dzūkiją (Dainavą), Mažąją Lietuvą, Suvalkiją (Sūduvą) ir Žemaitiją. Prie šio renginio organizavimo prisideda visos Lietuvos saugomos teritorijos.

Lietuvos nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose, kultūriniuose rezervatuose nuolatos kreipiamas dėmesys į mūsų krašto tradicijų išlaikymą - rengiamos etnokultūrinės šventės, vykdomos etnografinės ekspedicijos, puoselėjamos tarmės, saugojamas architektūrinis ir populiarinamas kulinarinis paveldas.
Rugių ėmimas Veisiejų regioniniame parke

Rugpjūčio 20 d. 15 val. Platelių dvaro svirne (Didžioji g. 22, Plateliai) vyks fotografijų parodos ,,Lietuvos regionų spalvos“ atidarymas. Nuotraukų ekspozicijoje – gamtos ir etnokultūros motyvai. Čia pamatysite kalnus ir piliakalnius, tradicinę architektūrą ir etnografines šventes, gyvūnų ir paukščių buveines, kraštovaizdžių mozaiką, gamtos ir kultūros paminklus.

Rugpjūčio 21 d. 15 val. Lietuvos saugomų teritorijų darbuotojų eisena ir tradicinio folkloro koncertas. Dalyvauja folkloro ansamblis „Čiulbutė“ iš Aukštaitijos nacionalinio parko, Marcinkonių kaimo etnografinis ansamblis iš Dzūkijos nacionalinio parko, folkloro ansamblis „Giedružė“ iš Kuršių nerijos nacionalinio parko, Vištyčio regioninio parko folkloro ansamblis ,,Šilojai“, Žemaitijos nacionalinio parko folkloro ansamblis ,,Platelē“ ir pavieniai muzikantai bei pasakotojai iš visos Lietuvos.
Taip švenčiamos Joninės Žemaitijos nacionaliname parke

Vėliau regionų kiemeliuose bus demonstruojami tradiciniai amatai ir kulinarinis paveldas, vyks amatininkų mugė, sėkmę bus galima išmėginti ,,Laimės“ šulinyje.

Saugomų teritorijų renginys ,,Lietuvos regionų spalvos“ skirtas Etnografinių regionų metams, kurių tikslas - telkti visus Lietuvos etnografinius regionus, įvairiapusiškai atskleisti jų savitumą. Dzūkija sunkiai įsivaizduojama be dainingų ir svetingų jos gyventojų, be miško amatų. Aukštaitijoje nuo neatmenamų laikų skamba sutartinės, įdomios alaus gaminimo tradicijos. Žemaičiai išlaikę ryškiausią tarmę, šitame regione buvo drožiamas specifinis lietuvių apavas – medinės klumpės, o žemaičių Užgavėnės jau senokai persikėlę į kitus šalies regionus. Derlingose žemėse įsikūrę suvalkiečiai garsėja ne tik didžiulėmis sodybomis, bet ir vis dar gyva „šyvio šokdinimo“ tradicija. Mažosios Lietuvos regiono savitumą iliustruoja mūsų dienas pasiekęs žvejų gyvensenos atributas – kūrėnų ir burvalčių vėtrungės.

VSTT kviečia atvykti į Žemaitijos nacionalinį parką ir pajusti Lietuvos regionų spalvas renginyje, kuris vyks rugpjūčio 20 - 21 d. Plateliuose.
Žoliautojai Aukštadvario regioniniame parke