Palangoje nėra nei vieno oficialaus kempingo, tačiau išsipirkę verslo liudijimus gyventojai poilsiautojams šias paslaugas teikia savo žemėje. Vis dėlto kai kurie poilsiautojai skundžiasi, mat gyvenant tokiose stovyklavietėse tenka naudotis lauko tualetu, nusiprausti po šiltu vandeniu - tikras iššūkis. Ką jau kalbėti apie restoraną, kuriame būtų galima praleisti vakarą.

Vienam žmogui apsistoti tokioje poilsiavietėje su palapinėmis kainuoja apie 10 eurų nakčiai, su nameliais ant ratų šiek tiek brangiau - apie 15 eurų. Kaina didesnė, nes jiems reikia elektros.

Vieni GRYNAS.lt kalbinti stovyklavietėse įsikūrę poilsiautojai pripažino, kad sąlygos tikrai nėra pačios geriausios, bet jiems svarbiausia pigiai pernakvoti. Be to, jų teigimu, visai čia pat yr jūra ir prie palapinių jie beveik nebūna.

Tačiau buvo ir tokių, kurie pasigedo elementarių higienos sąlygų ir teigė, kad į tokias stovyklavietes gėda atsivežti užsieniečius.

„Atsivežiau čia savo draugą britą. Vieta graži - pušynas. Galvojau, kad bus gerai. Pasistatėm palapinę ir jam prireikė į tualetą. Jis įpratęs einant didesniu reikalu pasiimti laikraštį. Pasiėmė ir šį kartą. Bet tik įėjęs į tualetą vos neapsivėmė. Sienos apdergtos - nėra elementarios švaros. Movė iš ten kuo greičiau ir daugiau ten neina. Visus reikalus atlieka krūmuose. Baisu, kokie tualetai. Ar labai brangiai kainuotų įrengti kanalizaciją? Net nėra kur nusimaudyti. Prie karties prisukta galvutė ir prauskis, kai į tave visi žiūri", - piktinosi vasarai atostogų iš Didžiosios Britanijos sugrįžusi Modesta.

Palangos Užkanavės gatvėje esančiose stovyklavietėse galima gyventi palapinėse, nameliuose ant ratų ir stacionariuose nedideliuose nameliuose. Saulėtą dieną stovyklavietėse buvo žmonių. Vieni ruošėsi į paplūdimį, kiti į kuklias virtuvėles ėjo gaminti pietus, kiti šiaip snaudė ant čiužinių prie palapinių.

Skundžiasi vasaros orais

Vienos iš stovyklaviečių savininkė Elena pasakojo, kad ši vasara yra labai bloga, todėl toks verslas tapo nepelningu. O kai nėra pelno, nėra pinigų ir sąlygų gerinimui.

„Labai prasta vasara ir mažai žmonių. Orai blogi. Net ne visada atsiperka paslaugos. Birželis buvo labai šaltas. Bisi pernakvoja vieną naktį ir išbėga peršalę. Nepalyginsi su praeitais metais. Šiais metais nėra nė ketvirtadalio tiek poilsiautojų. Jeigu ne ilgasis mindauginių savaitgalis iš viso būtų blogai“, - pasakojo Elena.

Šiais metais savininkę nustebino vienas dalykas - beveik nėra norinčių jos stovyklavietėje pasistatyti palapines. Ji mano, kad dėl to vėlgi kaltas blogas oras: „Pas mus žmonės gali gyventi ir kemperiuose, ir palapinėse. Bet šiais metais visai nesulaukiu poilsiautojų su palapinėmis. Žmonės nori turėti kur įeiti, nes dažnai lyja. Net pati stebiuosi, kad tiek kemperių yra pas mane, aš nenuomoju, patys žmonės atvažiuoja.“

Taip šalta, kad naudoja šildytuvus

Kitos šalia esančios stovyklavietės savininkė pasakojo, kad dėl vasaros orų poilsiautojai atsiveža net šildytuvus. Ji taip pat teigė, kad pelnas menkas, todėl apie naujas investicijas negalvoja.

„Poilsiautojų dabar labai mažai, nes vasara nėra šilta. Kartais tikrai pagalvoji, ar apsimoka užsiimti tokia veikla, tačiau aš esu palangiškė ir visą gyvenimą tuo užsiimiau. Tai jau visas mūsų šeimos verslas, kuris gyvuoja nuo Smetonos laikų“, - pasakojo savininkė.
Labai prasta vasara ir mažai žmonių. Net ne visada atsiperka paslaugos. Birželis buvo labai šaltas. Visi pernakvoja vieną naktį ir išbėga peršalę. Nepalyginsi su praeitais metais. Šiais metais nėra nė ketvirtadalio tiek poilsiautojų.
Citata

Moteris pastebėjo, kad ne visi poilsiautojai ilsisi kultūringai: „Bendradarbiaujame su policija. Žinote, būna visko. Vieną kartą pas mus net „Aro“ pajėgos atvažiavusios buvo. Tiesiog kai kurie žmonės padaugina, lėbauja, mušasi, triukšmauja, pykstasi ir t.t. Bet to yra visur: ir Palangoje, ir Vilniuje.“

Moteris aiškino, kad kai žmonės nameliuose ant ratų įsijungia šildytuvus, visoje stovyklavietėje dingsta elektra.

„Jeigu atvažiuoja kemperiai, yra brangiau, nes jie naudoja elektrą. Kartais mums net saugiklius išmuša. Nesuprantame, kas vyksta, o pasirodo, kad kemperiuose žmonės šildytuvus pasistatę. Štai kokia lietuviška vasara, kad net šildytuvų reikia“, - sakė moteris.

Kempingų labai trūksta

Palangos miesto savivaldybės mero patarėja Jurgita Vanagė teigė, kad kempingų Palangoje labai trūksta.

„Palangoje šiuo metu kempingų, atitinkančių kempingų klasifikavimo reikalavimus, nėra. Valstybinio Turizmo departamento prie Ūkio ministerijos duomenimis, Palangoje oficialiai veikia 6 turistinės stovyklos. Tačiau šiuo metu įgyvendinamas kempingo Nemirsetoje statybos darbų antrasis etapas – rengiama palapinių miesteliui reikalinga infrastruktūra“, - aiškino J. Vanagė.
Jeigu atvažiuoja kemperiai, yra brangiau, nes jie naudoja elektrą. Kartais mums net saugiklius išmuša. Nesuprantame, kas vyksta, o pasirodo, kad kemperiuose žmonės šildytuvus pasistatę. Štai kokia lietuviška vasara, kad net šildytuvų reikia.
Citata

Anot jos, kitais metais jau turėtų pradėti veikti naujasis Nemirsetos kempingas, kuris užima 4,6 hektarų ploto teritoriją ir yra įsikūręs vaizdingame pušyne, nuo jūros nutolusiame 300 metrų atstumu: „Nors visa kemperiams reikalinga infrastruktūra jau įrengta, apsistoti čia dar negalima, kadangi vyksta antrojo etapo statybos darbai. Šiuo metu arčiausiai Palangos yra Pajūrio kempingas Giruliuose bei Nidos kempingas. Šiuo metu kempingų Palangoje nėra, tad šios kategorijos apgyvendinimo paslaugų labai trūksta.“

Modernaus kempingo teks palaukti

GRYNAS.lt jau anksčiau rašė, kad prieš beveik trejus metus pradėtas statyti europinius standartus atitinkantis Nemirsetos kempingas Palangos svečių laukiamas jau seniai. Vis dėlto užsitęsus statybų darbams šią vasarą naujasis kempingas baigtas nebus.

Nemirsetos kempinge jau pastatytas įvažiavimo-išvažiavimo postas, 60 proc. sanitarinės-higieninės paskirties pastato, 1 maisto gaminimo pastatas, 1 krepšinio aikštelė, 1 tinklinio aikštelė, 4 požeminiai priešgaisriniai rezervuarai, 46 autopriekabų/karavanų vietos.

Šią vasarą naujajame kempinge bus įrengtas bendro naudojimo pastatas, antra dalis sanitarinio-higieninio pastato, dar vienas maisto gaminimo pastatas, taip pat krepšinio, 2 teniso, 2 vaikų žaidimo aikštelės bei 2 pavėsinės su židiniu, 10 automobilių statymo vietų, 12 autopriekabų/karavanų vietų, 59 palapinių su automobiliais vietų.

Trečiuoju darbų etapu bus pastatyta 14 stacionarių namelių nakvynei ir poilsiui.