„Norime išsiskirti iš kitų Lietuvoje veikiančių žirgynų ir būti įdomūs visuomenei. Todėl įgyvendindami savo 2015–2017 metų veiklos strategiją daug dėmesio skirsime ne tik pagrindinei mūsų misijai – nykstančių arklių veislių saugojimui, – tačiau ir įvairiems klientų poreikiams, teikdami reikalingas žirgininkystės ir konsultavimo paslaugas“, – teigia „Lietuvos žirgyno“ direktorius Žilvinas Tomas Badikonis.

Pagrindinė „Lietuvos žirgyno“ veikla yra išsaugoti ir gerinti lietuviškas arklių veisles, kurios dėl savo reikšmės šalies istorijai, kultūrai, arklių selekcijai, mokslui, ekologijai, ekonomikai bei pasaulinei bioįvairovei yra priskiriamos retoms veislėms. Šiuo metu „Lietuvos žirgyne“ yra saugomi 584 žemaitukų, stambiųjų žemaitukų, trakėnų, Lietuvos sunkiųjų veislės arkliai.

Tarp kitų bendrovės strateginių tikslų – aukštos veislinės vertės arklių auginimas ir pardavimas Lietuvos bei užsienio klientams. Ši verslo kryptis išskirtinė tuo, kad zootechnikams ir treneriams tenka įdėti nemažai pastangų, jog arklys turėtų geras kilmės, eksterjero bei sportines savybes, o visas šis procesas trunka nuo kumeliuko gimimo iki 5 ar net 7 metų.

„Lietuvos žirgyne“ taip pat veikia senas tradicijas turinti sporto mokykla, o žirgyno raiteliai skina laurus daugelyje Lietuvos žirginio sporto varžybų. „Susidomėjimas žirgininkyste Lietuvoje yra gan didelis ir nuolat auga. Lietuvos žirginio sporto federacijos duomenimis, šalyje žirginiu sportu užsiima virš 3 tūkst. sportininkų ir mėgėjų. Didžioji dalis tautiečių lankosi žirgynuose, dalyvauja jojimo varžybose bei norėtų ateityje praleisti laisvalaikį su žirgais. Kasmet susidomėjimas žirginiu sportu Lietuvoje išauga apie 5 proc.“, – duomenimis dalijasi direktorius Ž. T. Badikonis.

Atsižvelgdamas į tendencijas, vasarą „Lietuvos žirgynas“ lankytojus pasitinka su naujomis pramogų paslaugomis. Viename iš bendrovės padalinių, prie sostinės Riešėje įsikūrusiame „Vilniaus žirgyne“, siūloma rengti iškylas ar leistis į orientacinius žygius po apylinkes su lietuviškais žemaitukų ar trakėnų veislės žirgais, taip pat galima pasivažinėti senovine karieta. Vaikams organizuojamos dienos stovyklos, skirtos išmokti joti ir prižiūrėti žirgus, iš arti pažinti žirgų gyvenimą, jų istoriją.

Jau kelerius metus „Lietuvos žirgyno“ pelningumo rodikliai didėja. 2014 m. įmonės grynasis pelnas viršijo 28 tūkst. eurų, šiemet tikimasi panašaus rodiklio.

„Lietuvos žirgyne“ yra auginama apie 800 devynių veislių arklių. Įmonė buvo įkurta 2012 m., sujungus tris iki tol atskirai veikusius ir valstybei priklausiusius žirgynus: „Vilniaus žirgynas“, „Sartų žirgynas“ ir „Nemuno žirgynas“. Visi šie žirgynai turi kelių dešimčių savo veiklos istoriją. 89,61 proc. įmonės akcijų priklauso valstybei.