Išvarė įsikūrusį vagonėlį su šunimis

Susivienijimo Žali.LT koordinatorė-pavaduotoja Virginija Vingrienė GRYNAS.lt teigė, kad šiuo metu šį pliažą tvarko, gerina infrastruktūrą savivaldybė, jame poilsiauja dauguma vietinių Pilaitės gyventojų ir kitų atvykstančių miestiečių.

„Priešais pliažą buvo išasfaltuota automobilių stovėjimo aikštelė, ji nuo pernai jau yra apmokestinta. Pasirodo, kad ir pats pliažas yra privačiame sklype ir gyventojai jau buvo informuoti, kad jį taip pat planuoja padaryti privačiu ir apmokestinti. Kokie yra tikslūs planai, dar neaišku“, - pasakojo V. Vingrienė.

Jos teigimu, nuo pat žiemos pliaže buvo pastatytas vagonėlis, besiribojantis su vandens apsaugine juosta ir ten teritoriją sergėjo du dideli šunys.
Vietoje pažeidimų nebuvo rasta – gyventojai be kliūčių gali prieiti prie vandens. Paplūdimys priklauso privačiai įmonei. Savivaldybė nieko nežino apie planus apmokestinti paplūdimį.
D. Levko

„Mes surengėme koncertą prie ežero, buvo atvažiavę žurnalistų, kurie visa tai nufilmavo ir iškart po reportažo tas vagonėlis dingo – su visa tvora, su šunimis. Vagonėlis buvo metalinis, jame nuolat gyveno sargas, nežinau, kuo jie ten tiksliai užsiėmė, nes sargas sakydavo, kad yra samdytas“, - teigė žaliųjų atstovė.

Anot pašnekovės, Vilniaus rajono savivaldybė informavo, kad pliažo teritorija patenka į privačių sklypų valdas, tačiau kol kas pliažas yra atviras ir prieinamas visiems.

Nori statyti viešbutį?

Pasiteiravus, kodėl vietiniai gyventojai baiminasi pliažo apmokestinimo ir įtaria, kad tai gali būti padaryta artimiausiu metu, V. Vingrienė teigė, kad tokias kalbas skleidžia patys privačių valdų savininkai.

„Taip kalba kaip ir patys savininkai, nežinau, ar jie čia mus gąsdina, bet jie sako, kad čia statysim, bus pastatai ir viskas bus apmokestinta. Vilniaus miesto savivaldybė kol kas informacijos mums nepateikė, dar, matyt, niekas nesikreipė ir nieko nesakė. Oficialiai mes irgi nesikreipėme, bendravome tik su Vilniaus rajono savivaldybe ir iš jų buvo toks atsakymas, kad tai privatūs sklypai“, - kalbėjo žaliųjų atstovė.

Pašnekovė teigė, kad girdisi kalbų, kad toje vietoje gali išdygti viešbutis su privačiu pliažu ar kažkas panašaus.

„Manome pagrindinę problemą tame, kad Konstitucija numato galimybę visiems prieiti prie vandens telkinių, jie turi tarnauti viešajam interesui. Tačiau privatizavus sklypus aplink vandens teritoriją, prieiti darosi sudėtinga. Privaloma palikti prieinamą 5 metrų juostą nuo vandens, bet dažnai pasigirsta replikos, kodėl čia vaikštoma, čia yra privati teritorija. Dabar paskutinė ministro pataisa netgi uždraudė būti toje penkių metrų juostoje nuo vandens, vadinasi, ji skirta tik praėjimui. Žmogus gali ateiti išsimaudyti, bet ne pasitiesti rankšluostį ir atsigulti“, - piktinosi V. Vingrienė.

Savivaldybės atstovai: negalime komentuoti situacijos „kas būtų, jei būtų“

Savo ruožtu Vilniaus miesto savivaldybės atstovai, paprašyti pakomentuoti esamą situaciją Salotės ežero pakrantėse, teigė, kad iš tiesų ta teritorija įeina į privačių sklypų valdas, tačiau jie duomenų apie planus apmokestinti paplūdimį neturi.

Salotės ežeras ir jo paplūdimys yra Vilniaus rajono savivaldybės teritorijoje. Minėta savivaldybė, atstatydama nuosavybės teises, grąžino žemę savininkams paplūdimio teritorijoje. Mūsų turimomis žiniomis, yra keli žemės sklypų savininkai. Šiandien šis paplūdimys yra vienas iš penkių oficialių paplūdimių, patvirtintas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos. Naudojimasis paplūdimiu nemokamas. Žemės sklypo savininkas savo nuosavame sklype (aikštelėje) apmokestino automobilių statymą. Informacijos, kad žemės savininkai nori apmokestinti naudojimąsi paplūdimiu, neturime“, - teigė Vilniaus miesto savivaldybės, Želdynų poskyrio vedėjas Gintautas Runovičius.
Privaloma palikti prieinamą 5 metrų juostą nuo vandens, bet dažnai pasigirsta replikos, kodėl čia vaikštoma, čia yra privati teritorija. Dabar paskutinė ministro pataisa netgi uždraudė būti toje penkių metrų juostoje nuo vandens, vadinasi ji skirta tik praėjimui. Žmogus gali ateiti išsimaudyti, bet ne pasitiesti rankšluostį ir atsigulti.
V. Vingrienė

Vilniaus rajono savivaldybės atstovė, Užsienio ryšių ir informacijos skyriaus vedėja Dorota Levko GRYNAS.lt patvirtino, kad Salotės ežeras yra dalinai Vilniaus rajono savivaldybės teritorijoje, tad Vilniaus rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius buvo nuvykęs patikrinti, ar gyventojai turi priėjimą prie vandens.

„Vietoje pažeidimų nebuvo rasta. Gyventojai be kliūčių gali prieiti prie vandens. Paplūdimys priklauso privačiai įmonei. Savivaldybė nieko nežino apie planus apmokestinti paplūdimį“, - sakė D. Levko.

O paklausta, jeigu vis tiktai privačios žemės savininkai tokių planų turėtų, ar savivaldybė galėtų užkirsti tam kelią, ji pripažino negalinti komentuoti atvejo „kas būtų, jeigu būtų“.

„Šiandien neturime informacijos, kad žmonėms sudaromos kliūtys maudytis ar poilsiauti paplūdimyje, arba kas nors reikalauja pinigų už tai. Vilniaus rajono gyventojų skundų nesame gavę“, - tikino Užsienio ryšių ir informacijos skyriaus vedėja.