Debreceno gatvės 51 namo gyventoja apie galimai žiaurų elgesį su gyvūnais telefonu pranešė savanoriškos gyvūnų globos bendruomenės „Kac Kac Miau" įkūrėjai Renatai Grinienei. Moteris tuo metu dirbo, tad paprašė vietinių gyventojų nufotografuoti įvykio vietą.

Įtaria, jog katinus nunuodijo

„Paskambinau į policiją. Pareigūnai atvažiavo, tačiau gyvūnų nerado, apsisuko ir išvažiavo. Pati nuvykau į įvykio vietą tik apie 22 val. Maždaug 10 metrų spinduliu, tiesiog ant tako prie namo gulėjo trys negyvi katinai. Juos surinkome ir perdavėme Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, kad būtų atliktas skrodimas ir nustatyta mirties priežastis", - pasakojo R. Grinienė, išplatinusi pranešimą su šiurpiomis nugaišusių katinų fotografijomis socialiniame tinkle „Facebook".

Aplinkinių namų gyventojai R. Grinienei papasakojo, jog negyvų katinų buvo daugiau - iki dešimties. Taip pat žmonės matė ir nugaišusių žuvėdrų. Jie stebėjo, kaip kažkokia močiutė gaišenas rinko ir metė į šiukšlių konteinerį.

„Dubenėliai su galimai katinų maistu ir nuodais buvo tiesiog ant tako, tarp namų. Iš jų galėjo užvalgyti ir į kiemą išvesti naminiai gyvūnai, prie jų galėjo prilįsti vaikai. Jeigu iš tiesų nuodai buvo viešoje vietoje, tai galėjo pasibaigti dar didesne tragedija", - būkštavo R. Grinienė.

„Kac Kac Miau" bendruomenės steigėja teigė, jog gavusi ekspertizės išvadas kreipsis į policiją dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. Pašnekovė pridūrė, jog prie Debreceno gatvės 51 namo iš tiesų yra labai daug bešeimininkių katinų ir jie masiškai veisiasi.

„Gali būti, kad neapsikentę žmonės tokiu žiauriu būdu bando atsikratyti gyvūnų, tačiau šis įvykis atskleidžia kur kas gilesnę ne tik Klaipėdos, bet visos Lietuvos problemą - tai, jog nekontroliuojama beglobių gyvūnų populiacija. Nėra skiriama lėšų jų sterilizacijai", - kalbėjo R. Grinienė.

Antras atvejis

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža patvirtino, jog pirmadienį buvo atvežti trijų nugaišusių katinų kūnai, rasti Debreceno gatvėje. Jie perduoti ištirti Rizikos vertinimo laboratorijoje Vilniuje.

„Jeigu bus nustatyta, jog gyvūnai nugaišo dėl piktybinės žmogaus veiklos, perduosime medžiagą policijai dėl žiauraus elgesio su gyvūnais", - tvirtino pašnekovas.

Anot A. Baužos, tai jau antras panašus atvejis Klaipėdoje šiais metais.

„Metų pradžioje buvo gautas pranešimas apie galimai nuodijamus katinus Klaipėdos rajone, Šernuose esančioje sodų bendrijoje „Veteranas". Buvo surastas vienas negyvas katinas, nustatyta, jog jo mirties priežastis - trauma. Medžiagą perdavėme policijai, tačiau ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, nes nepavyko atrasti kaltininko", - pasakojo tarnybos viršininkas.

Sterilizuoja savo lėšomis

Beglobių gyvūnų gaudymo, surinkimo, laikymo, karantinavimo, eutanazijos ir utilizavimo paslaugą Klaipėdos mieste šiuo metu atliekančios VšĮ „Būk mano draugas" vadovė Galina Kučinskienė sakė, jog beveik per dvejus darbo metus įstaiga savo lėšomis, susitarusi su veterinarais, sterilizavo 1380 gyvūnų.

„Niekas neskiria lėšų sterilizuoti benamius, beglobius gyvūnus. Įsiskaitykite, kokia mūsų įstaigos paskirtis - žudyti beglobius gyvūnus. Tokia yra mūsų valstybės politika, kurią vykdo ir Savivaldybė, nes skiriamos lėšos mūsų įstaigoje atsidūrusiam beglobiui gyvūnui tik 3 dienoms, po to mes jį turime numarinti. Visa laimė, kad ne visi žmonės praradę žmogiškumą - yra rėmėjų, kurių mes kartais net vardų nežinome, taip gyvūnai pas mus gyvena ilgiau, po metus ir daugiau.

Žmonės prarado žmogiškumą, pamiršo, kad žemė ne vien jų planeta. Nesuvokia, kad jeigu išnaikins katinus, neatsigins žiurkių", - sakė G. Kučinskienė.

Ji norėtų, kad ateityje įsirengtų kliniką, kurioje gyvūnai būtų sterilizuojami.

„Po šios procedūros katę reikia globoti 7 dienas, katiną - 3. Veterinarai nenori šios priežiūros apsiimti, tačiau sutiktų dirbti pas mus net ir sekmadieniais. Tuomet šis procesas vyktų efektyviau", - įsitikinusi G. Kučinskienė.