Kol sėmė spiečių, slėpėsi namie

Skaitytojas Dainius sode aptiktu radiniu nesistebėjo ir tik apgailestavo, kad nespėjo jo susemti, nes tikina, kad tikrai būtų žinojęs, kaip tai padaryti: „Gaila nespėjau susemti - po kelių minučių išskrido toliau laimės ieškoti, nors tikrai būčiau pasirūpinęs“.

Savo ruožtu skaitytoja Liuda pasakoja apturėjusi kiek kitokią istoriją su bitėmis, kuri, laimei, baigėsi laimingai.

„Kaime, Molėtų rajone, pernai gavome dovanų vieną avilį, pradėjome šiek tiek bitininkauti. Kadangi kaime nuolat negyvename, vieną dieną atvažiavome ir ant obels už kelių metrų nuo avilio radome spiečių. Greičiausiai, spiečius atsiskyrė. Tėvas, pagrindinis šeimos bitininkas, greitai atvažiavo. Rado didelę dėžę, įdėjo ten du korius ir nupurtė spiečių. Pirksime avilį ir turėsime du“, - pasakojo Liuda. Tiesa, moteris juokiasi, kad kai spiečių pamatė, su dukra ir šunimi užsidarė namie ir tik pro langą žiūrėjo visą spiečiaus susėmimo procedūrą.
Sode susėmė bičių spiečių

Vieni nori bičių už dyką, kiti – kuo greičiau atsikratyti

Šiaulių bitininkų draugijos „Spiečius“ pirmininkas, bitininkas Remigijus Šemeklis GRYNAS.lt paklaustas, kaip aptikus sode bičių spiečių geriausia pasielgti, teigė, kad žmonių veiksmai turėtų priklausyti nuo to, kokie yra jų ketinimai – ar jie nori spiečių pasilikti, ar kaip tik juo atsikratyti.
„Tuos žmones, pas kuriuos atskrido bitės, suskirstyčiau į dvi grupes: viena – tie, kurie norėtų bites laikyti ir apgyvendinti pas save, gauti bičių už dyką, kita – tie, kurie nenori bičių ir pageidautų, kad jos iš ten išskristų. Antruoju atveju galėčiau patarti žmonėms elgtis ramiai, neblaškyti bičių ir jos greit pasišalins“, - sakė bitininkas.

Jo teigimu, bitės spiečiuje, nors ir atrodo grėsmingai, tačiau yra visiškai nepavojingos, jei jų pats neblaškysi – nevaikysi su pagaliu ir pan., tikrai jos neįgels. Tokiam jų ramumui yra paprasta priežastis: bičių prigimtis – ginti savo namus, avilį ir medų, kurį į jį suneša, o štai spiečiuje keliaujančios bitės neturi nei namų, nei medaus, todėl yra taikios.
Paprastai žmonės nėra tiek durni, kad neturėdami bitininko įrangos lįstų prie bičių. Tai būtų tas pats kaip prie plikų elektros laidų lįsti. Tai elementari žmogaus savisauga. Apie bites žmonės žino du dalykus: kad medus saldus ir kad bitės skaudžiai gelia.
R. Šemeklis

„Dėl šių priežasčių jos praranda instinktą gintis ir yra nepiktos. Būna atvejų, kai žmonės bičių bijo, bet jiems kartu ir labai įdomu iš arti pasižiūrėti. Tokiu atveju patarčiau prisidengti galvą kažkokiu šviesiu apdangalu, nes bitės pirmiausiai veliasi į plaukus. Jeigu turite bitininko kepurę, tai idealus variantas, kad neįgeltų į veidą, bet tokią kepurę nedaug kas turės“, - kalbėjo R. Šemeklis.
Anot bitininko, spiečius nejudinamas iš bet kurių namų pasišalins pats ir gana greitai - už ne daugiau nei už kelių parų.

„Kaip netikėtai jos atskrido, taip netikėtai ir išskris. Paprastai visai netoli būna bitynas, pas kaimyną, ar kur už tvoros, kartais žmonės to net nežino. Bičių spiečius skrenda pro šalį – ieško naujų namų, tai būna jų laikinas sustojimas“, - pasakojo bitininkas.

Ko reikia, jei norima spiečių susemti?

Žmonėms, kurie nori bičių spiečių susisemti į avilius, tai padaryti nebus labai lengva. Ir geriausia tam ruoštis iš anksto.
Ant obels rado bičių spiečių

„Spiečių skraidymo mėnuo yra birželis – jie pradeda skraidyti maždaug nuo gegužės 20 dienos ir skraido iki tol, kol nužydi liepos, vidutiniškai iki liepos 10 d. ar kartais liepos vidurio. Jeigu jau nusprendėte laikyti bites, reikia turėti bent minimalią įrangą: bitininko kepurę, dūminę, bitininko kaltą, šluotelę ir žinoma reikia turėti avilį. Avilys turi būti pilnos komplektacijos – su koriais, rėmeliais. Toks gali kainuoti apie 150 eurų”, - pasakojo R. Šemeklis.

Kitas patarimas, kurį duoda bitininkas, norintiems susemti bičių spiečių – ieškoti kaiminystėje bitininko, kuris galėtų patarti ir ištiesti pagalbos ranką. O paklaustas, ar per jo darbo praktiką yra buvę atvejų, kai žmonės bandė bičių spiečių susemti ekspromtu, iš anksto tam nepasiruošę, teigė, kad žmonės dar turi sveiko proto ir taip nerizikuoja: „Paprastai žmonės nėra tokie durni, kad neturėdami bitininko įrangos lįstų prie bičių. Tai būtų tas pats kaip prie plikų elektros laidų lįsti. Tai elementari žmogaus savisauga. Apie bites žmonės žino du dalykus: kad medus saldus ir kad bitės skaudžiai gelia“, - juokėsi pašnekovas.