Kempingai prie jūros labai reikalingi, nes norintys apsistoti palapinėse, neradę legalios vietos, įsikuria ten, kur negalima. Ir tokiu būdu daroma žala aplinkai. Už ne vietoje pastatytą palapinę aplinkosaugininkai gali skirti baudą.

Todėl Lietuvoje atsiranda vis nauji kempingai arba bent legalios stovyklavietės, kur žmonės gali įsikurti nekenkdami aplinkai. Jų yra ir valstybės saugomose teritorijose. Nereikia manyti, kad ten stovyklauti negalima. Galima, tik reikia įsikurti specialiai įrengtose vietose, kur neigiamas poveikis aplinkai būtų mažiausias.

Turizmo departamento duomenimis, pajūrio regione šiuo metu veikia 5 kempingai: „Pajūrio kempingas“ Klaipėdoje, „Nidos kempingas“ Neringoje, „Ventainė“ Šilutėje, „Olandų kepurė“ Karklėje, „Svencelė“ Priekulės rajone.

„Realybėje egzistuoja daugiau kempingų nei jų yra įregistruotų – ne visi dar susitvarkė klasifikacijos dokumentus. Žinau, kad inspektoriai tikrina stovyklavietes tik gavus skundą ar užklausą dėl jų legalumo“, - sako Lietuvos turizmo departamento Teisinio reguliavimo skyriaus vyriausioji specialistė Silvija Vencevičienė.

Lietuvos kempingų asociacijos vadovas Vygandas Lazauskas teigia, kad kurortiniame pajūrio regione kempingų ir stovyklaviečių galėtų būti įrengta ir daugiau. Jis norėtų, kad Nemirsetos kempingo statybos baigtųsi greičiau

„Kai vasarą būna geri orai, vietos visose kempinguose būna užimtos. Turistines stovyklavietes žmonės renkasi ir todėl, kad nori pailsėti gamtos apsuptyje. Taip pat čia ilsėtis pigiau nei viešbutyje ar nuomojantis kambarį. Tai reiškia, kad kempingų reikėtų ir daugiau. Pajūris yra itin poilsiautojus traukianti vieta, į kurią žmonės važiuoja ir važiuos. Tikimės, kad netrukus atsidarys ir naujas kempingas Palangoje“ - sako V. Lazauskas.

Pajūryje apsistojimas su nameliu ant ratų kempinguose kainuoja vidutiniškai apie 21 Eur, prabangesnėse vietose kainos siekia 31 Eur. Vietos palapinėms kainuoja nuo 16 iki 21 Eur.

Turistų numylėtoje Palangoje kempingo nėra nei vieno

Palangos turizmo informacijos centro duomenimis, be planuojamo pastatyti Nemirsetos kempingo, jokio kito šiuo metu veikiančio Palangoje nėra. Palapinių mėgėjai gali naudotis palapinių miesteliu, įrengtu šalia miesto ligoninės, tačiau kemperiams jame vietos nėra.
Sunku atsakyti ar kempingų pajūryje yra užtektinai – kai vasarą būna geri orai, vietos visose kempinguose būna užimtos. Turistines stovyklavietes žmonės renkasi ir todėl, kad nori pailsėti gamtos apsuptyje, ir dėl mažesnės kainos nei viešbučio kambarių nuoma. Tai reiškia, kad kempingų reikėtų ir daugiau.
Vydangas Lazauskas

Trijų klasifikacijos žvaigždučių standartus atitiksiančio kempingo Palangoje statyboms buvo skirta 3,2 mln. Lt (0,92 mln. Eur) ES parama. Palangos savivaldybė skyrė apie 700 tūkst. Lt (202.734 Eur).

Infrastruktūra kemperiams jau įrengta

Palangos miesto savivaldybės mero patarėja Jurgita Vanagė sako, kad šią vasarą naujasis kempingas Nemirsetoje dar neatsidarys, nes vis dar vyksta antrasis statybų etapas.

„Pirmasis etapas jau yra baigtas. Viskas, kas reikalinga kemperiams, jau yra įrengta ir iš esmės jie jau galėtų atvykti ir naudotis visa infrastruktūra, tačiau šiuo metu toje pačioje teritorijoje vyksta antrojo statybų etapo darbai: dar statomi keli pastatai, įrenginėjama palapinių miestelio infrastruktūra. Dėl šios priežasties kol kas į naująjį kempingą nebus priimami ir kemperiai“, - aiškina J. Vanagė.

Šiuo metu Nemirsetos kempinge jau pastatytas įvažiavimo-išvažiavimo postas, 60 proc. sanitarinės-higieninės paskirties pastato, 1 maisto gaminimo pastatas, 1 krepšinio aikštelė, 1 tinklinio aikštelė, 4 požeminiai priešgaisriniai rezervuarai, 46 autopriekabų/karavanų vietos.

Ši vasara – finišo tiesioji

Palangos miesto savivaldybės administracijos Ekonominės plėtros skyriaus vedėjos Ramunės Urbonienės teigimu, šią vasarą naujajame kempinge bus įrengtas bendro naudojimo pastatas, antra dalis sanitarinio-higieninio pastato, dar vienas maisto gaminimo pastatas, taip pat krepšinio, 2 teniso, 2 vaikų žaidimo aikštelės bei 2 pavėsinės su židiniu, 10 automobilių statymo vietų, 12 autopriekabų/karavanų vietų, 59 palapinių su automobiliais vietų.

Šio etapo darbus planuojama atlikti iki 2015 m. rugpjūčio 30 d.